Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Christstollen: γερμανική κουλούρα ή χριστόψωμο

.
Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι
* 100γρ μαγιά νωπή
* 1/2 λίτρο γάλα
* 200γρ ζάχαρη
* 450γρ βούτυρο
* 1 λεμόνι  (τη φλούδα του ξυσμένη)
* 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο
* 10γρ αλάτι
* 500γρ σταφίδες
* 100γρ κόντιτα
* 180γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα
* μερικές σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο
* 100γρ βούτυρο (θα δείτε παρακάτω γιατί είναι ξεχωριστά)
* 125γρ ζάχαρη άχνη
* 2 φακελάκια βανίλιες
Εκτέλεση:
* Αναμειγνύουμε το μισό αλεύρι, με τη μαγιά (τη σπάμε σε κομματάκια), 2 κουταλιές ζάχαρη και χλιαρό γάλα (το μισό), και αφήνουμε το μείγμα σε ένα μπολ για 45 λεπτά να φουσκώσει.
* Αφού περάσουν τα 45 λεπτά (ή κρίνουμε ότι έχει φουσκώσει αρκετά η ζύμη), ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη, και προσθέτουμε το βούτυρο (λιωμένο) και το αλάτι.
* Δουλεύουμε τη ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα ή αλεύρι) και τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες (καλό είναι να τις έχουμε αφήσει λίγο στο νερό, να φουσκώσουν).
* Φτιάχνουμε τη ζύμη μία μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη να ξαναφουσκώσει για 45 λεπτά. (Τη σκεπάζουμε με ένα βρεγμένο πανί).
* Μετά τα (δεύτερα) 45 λεπτά μοιράζουμε τη ζύμη σε μερίδες και φτιάχνουμε "φραντζολάκια". Τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
* Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 200 για 80 λεπτά περίπου.
* Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ακόμα ζεστά, περνάμε από πάνω το κομμάτι το βούτυρο (εκείνα τα 100γρ) και μετά ρίχνουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη που την έχουμε ανακατέψει με τη βανίλια (ή τα "βουτάμε" όπως τα κεφτεδάκια στο αλεύρι).
* Τώρα, το διαφορετικο είναι το εξής: τα τυλίγουμε σε σελοφάν ή τα βάζουμε σε τάπερ ή σε ό,τι θέλετε αρκεί να μη χάνουν την υγρασία τους, και τα αφήνουμε "να γίνουν" για 2 εβδομάδες. Ναι, καλά διαβάσατε...

Μην ακούσω σχόλιο για το βούτυρο όπως σε άλλη συνταγή "καλέ 20 αυγά;;;
Θα πεθάνουμε από χοληστερίνη!" και άλλα τέτοια.
Έτσι το φτιάχνουν αυτοί, αυτά σας λέω.
God appetitt

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια