Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιορτές στην εποχή της κρίσης

Οι μέρες των γιορτών προκαλούν πάντοτε ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα.
Άλλοι χαίρονται πραγματικά και τις περιμένουν με ανυπομονησία, ενώ άλλοι νιώθουν κατάθλιψη, άγχος και μελαγχολία.
Τις φετινές γιορτές λόγω της οικονομικής κρίσης (αλλά και της γρίπης) μάλλον αυξάνεται το ποσοστό της δεύτερης κατηγορίας. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται οικονομικά και συνειδητοποιούν ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ημερών.
Ως αποτέλεσμα, νιώθουν έντονο άγχος, πίεση, απογοήτευση, θυμό και πίκρα.
Καλό είναι να αναρωτηθούμε αν τελικά τα συναισθήματα αυτά μας βοηθούν να ζήσουμε καλύτερα παρ ότι είναι ανθρώπινα και επόμενο να προκληθούν λόγω της κατάστασης. Μήπως θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάτι θετικό από τα αρνητικά που ακούμε, αλλά και βιώνουμε καθημερινά;
Μήπως, έστω και μόνο για την περίοδο των γιορτών, μπορούμε να βρούμε τρόπους να νιώσουμε ψυχική ανάταση χωρίς περιττά έξοδα; Λύσεις υπάρχουν και είναι στο χέρι μας ή καλύτερα στο...μυαλό μας!
Οι φετινές γιορτές δίνουν μια μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε τι είναι σημαντικό τελικά για μας και να θέσουμε προτεραιότητες στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Μας είναι τόσο απαραίτητα τα υλικά αγαθά; Μήπως αυτό που χρειαζόμαστε είναι στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης που, παρ ότι δεν έχουν κόστος, είναι ανεκτίμητες; Δεν είναι πιο σημαντικό να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους; Ας σκεφτούμε πόσο καιρό έχουμε να αφιερώσουμε χρόνο ξεκούραστοι και χωρίς άγχος στο σύντροφό μας, στα παιδιά μας ή τους γονείς μας, για να μιλήσουμε, να παίξουμε ένα παιχνίδι ή ακόμα και να μαγειρέψουμε μαζί..
Μπορούμε να βρούμε πολλούς τρόπους για να διασκεδάσουμε χωρίς να χρειαζόμαστε ιδιαίτερα χρήματα. Αρκεί να έχουμε την κατάλληλη διάθεση και να αφήσουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.
Μένοντας μάλιστα στη πόλη, μας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούμε γωνιές που έχουμε ξεχάσει ή να ανακαλύψουμε καινούργιες, κάνοντας βόλτες στους δρόμους και απολαμβάνοντας τους γιορτινούς στολισμούς. Οι δήμοι έχουν εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν μικρούς και μεγάλους και τις οποίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε χωρίς κόστος. Επίσης, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν κοστίζουν ιδιαίτερα και είναι επιμορφωτικές για όλες τις ηλικίες.
Τέλος, καθώς το νόημα των Χριστουγέννων παραπέμπει στην αγάπη και την ελπίδα, ένας τρόπος για να μπούμε στο κλίμα είναι ο εθελοντισμός. Έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε οικονομικά και να αισθανθούμε τυχεροί για όσα έχουμε, βλέποντας τους συνανθρώπους μας που πραγματικά υποφέρουν και βρίσκονται σε πολύ χειρότερη από μας κατάσταση.
City Press

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια