Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χελμός

Πάνω στον ορεινό αυτοκινητόδρομο "111", που δραπετεύει από τα βουνά της Αχαΐας και της Αρκαδίας, συνδέοντας μέσα από πανέμορφα τοπία την Τρίπολη με την Πάτρα, ανακαλύπτουμε μαζί την άγνωστη πλευρά του Χελμού.
Κοντά στο χωριό Κλειτορία, στον οικισμό Παγκραταίικα Καλύβια, βρίσκεται το "κλίμα του Παυσανία", ένα υπέργηρο αμπέλι τεραστίων διαστάσεων, που αναφέρεται ακόμα κι από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία. Από εδώ συνεχίζετε σε ασφάλτινο δρόμο για τις πηγές του Λάδωνα ποταμού.
Η ορεινή πολίχνη Κλειτορία (υψομ. 600) βρίσκεται στην άκρη της κοιλάδας του Αροάνιου ποταμού, κυριολεκτικά πολιορκημένη από τις κορυφές του Χελμού. Χρησιμοποιώντας την ως αφετηρία, εύκολα μπορείτε να πραγματοποιήσετε μικρές αποδράσεις στη γύρω ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και φυσικά, να πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο Χελμού - Καλαβρύτων (www.kalavrita-ski.gr), που δεν απέχει περισσότερο από 30 χιλιόμετρα.
Περνάτε το χωριό Πλανητέρο (8 χλμ), που έγινε γνωστό από τις πηγές του ποταμού Αροάνιου. Στην όμορφη αυτή τοποθεσία, με το δροσερό πλατανόδασος, τα γάργαρα νερά και τις ταβέρνες, επιβάλλεται μια στάση. Έπειτα συνεχίζετε για το αξιόλογο Σπήλαιο των Λιμνών στο Καστρί (www.kastriacave.gr).
Επιστρέφετε πίσω στον "111" και συντονίζεται για 10 χιλιόμετρα με τις στροφές του δρόμου, προσέχοντας να μην προσπεράσετε τη διασταύρωση για Δάφνη (4 χλμ). Η Δάφνη είναι ένας μεγάλος οικισμός με 600 μόνιμους κατοίκους, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί, λόγω της γειτνίασής της με την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, σε πόλο έλξης επισκεπτών. Εδώ έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις για rafting, kanoekayak και ορεινή ποδηλασία. Πληροφορίες: www.ecoaction.gr.
Βόρεια βρίσκεται την όμορφη ορεινή διαδρομή προς το κεφαλοχώρι Αροάνια ή Σοποτό, που ακουμπά στις υπώρειες του όρους Τάρταρης (υψομ. 900). Χρησιμοποιώντας τον επαρχιακό δρόμο που ξεδιπλώνεται πλάι στην κοίτη του Αροάνιου ποταμού, καταλήγετε στο χωριό Τριπόταμα, κομβικό σημείο για όποιον κατευθύνεται προς Καλάβρυτα, Πάτρα ή Ολυμπία.
Εδώ θα δείτε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Ερύμανθου ποταμού, τα υπολείμματα της αρχαίας Ψωφίδας αλλά και το ιστορικό καστρομονάστηρο της Παναγιάς.
ταξιδια

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια