Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ευλογημένα προϊόντα

Οι περισσότερες μονές παρασκευάζουν δικά τους προϊόντα, τα οποία διαθέτουν προς πώληση.
Στον προσκυνηματικό οδηγό για τα ορθόδοξα ελληνικά μοναστήρια του συγγραφέα και ερευνητή Δημητρίου Κόκορη, που έχει επισκεφθεί τα περισσότερα από τα μοναστήρια της χώρας μας, θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μονή.....

Ο ίδιος συστήνει ανεπιφύλακτα σε κάθε επισκέπτη να απολαύσει τη μοναστηριακή φιλοξενία και μάλιστα τη μαγειρική:
*  Τιμές ...αρχηγού κράτους επιφυλάσσουν οι μοναχές της μονής Αγίου Κίρκου και Ιουλίτης, στο Σιδηρόκαστρο, σε όποιον επισκεφτεί τη μονή.
Εκεί η τράπεζα στρώνεται με πορσελάνινο καλό σερβίτσιο και το φαγητό είναι ονομαστό.
Άλλωστε αυτή η αδελφότητα είναι κατεξοχήν φιλόξενη.
*  Ονομαστό είναι και το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουν οι αδελφές της Μονής Ταξιαρχών στη Τεμένη Αιγίου από εύοσμα ειδικά τριαντάφυλλα. Αυτή η ροδοζάχαρη πωλείται σε όλη την περιοχή, αλλά και καμιά φορά τη συναντάς σε εξειδικευμένα καταστήματα της Αθήνας.
*  Στο Ιερό Σταυροπηγιακό και Πατριαρχικό Μετόχι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, οι εκατό μοναχές έχουν στήσει μια μεγάλη μονάδα βιολογικών καλλιεργειών και παράγουν εποχικά προϊόντα.
*  Το ίδιο, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, έχουν καταφέρει και οι μοναχές του Αγίου Παύλου Παλαιοκαμάριζας, στο Λαύριο.
*  Στη Μονή της Πανάχραντου, λίγο έξω από τα Μέγαρα, παράγεται μέλι θυμαρίσιο, ενώ στην ίδια περιοχή, στον Άγιο Ιερόθεο, στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης, λειτουργεί ορνιθοτροφείο.
*  Μέλι επίσης παράγουν και τα πουλάνε στη Μονή Ομπλού στη Πάτρα.
*  Ακόμη ας μην ξεχνάμε την παραγωγή κρασιού στο Άγιον Όρος, ίσως την πρώτη μαζική προσπάθεια που έγινε στη χώρα μας σε συνεργασία με μοναστήρια.
Το φημισμένο αγιορείτικο κρασί κυκλοφορεί εμφιαλωμένο σχεδόν παντού. Και βέβαια οι μοναχοί το προσφέρουν σε κάθε ξένο που φιλοξενείται στη χερσόνησο του Άθω.
αρμονία

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια