Χριστουγεν​νιάτικη Σουσαμόπιτ​α Χαλκιδικής ★ ⋰⋱ ★

ΥΛΙΚΑ
Για 10 - 12 άτομα
1 πακέτο φύλλο κρούστας.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
4 φ σουσάμι.
1 φ καρυδόψιχα κοπανισμένη.
2 κ  σ ζάχαρη.
1 κ  γ κανέλα τριμμένη.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φ τ ζάχαρη.
1 φ τ μέλι.
3 φ τ νερό.
2 - 3 σταγόνες λεμόνι.
1 κομμάτι κανέλα ξύλο.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αδειάζεται το σουσάμι σ ένα μπολ με άφθονο νερό.
Το στραγγίζετε σε λεπτό τρυπητό και το απλώνετε σε ρηχό ταψί.
Τοποθετείτε το σουσάμι στο φούρνο για 20 λεπτά στους 50 βαθμούς, ώστε να στεγνώσει.
Έπειτα δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και αφήνετε το σουσάμι να καβουρντιστεί, προσέχοντας όμως να μη μαυρίσει.
Το αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Το αδειάζεται λίγο λίγο σ ένα μεταλλικό γουδί και το "σπάμε" ελαφρά.
Μπορείτε να το κάνετε και μ ένα ηλεκτρικό μύλο αλλά υπάρχει κίνδυνος να σας γίνει σκόνη το σουσάμι.
Αναμιγνύετε το σουσάμι με τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Λαδώνετε με άφθονο ελαιόλαδο το ταψί και απλώνετε επάνω ένα φύλλο.
Λαδώνετε και στρώνετε ένα δεύτερο φύλλο.
Πασπαλίζετε με το μείγμα με το σουσάμι και τα καρύδια.
Βάζετε ένα ακόμη λεπτό φύλλο και το απλώνετε επάνω από τη γέμιση.
Πασπαλίζετε ξανά με τη γέμιση και στρώνετε ένα ακόμη φύλλο.
Συνεχίζετε με μια διπλή στρώση γέμισης και τελειώνετε με 5-6 φύλλα τα οποία έχετε λαδώσει μεταξύ τους.
Κόβετε τα πολύ χοντρά φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί και τα υπόλοιπα τα γυρίζετε προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα υποτυπώδες "στεφάνι".
Χαράσσεται την πίτα με μυτερό μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια μεγέθους της αρεσκείας σας.
Λαδώνετε την επιφάνειά της και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι το μείγμα να πυκνώσει και να κιτρινίσει πολύ ελαφρά.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Περιχύνετε τη ζεστή σουσαμόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Την αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι και κόβετε μετά 2 ώρες.
"Κ. Χριστουγεννιάτικο τραπέζι"
ΦΑΙΗ

Related Posts