Χριστουγεννιάτικο ψωμί από τη Νορβηγία

Υλικά:
* 2 κυβάκια μαγιά
* μισή κούπα ζάχαρης
* μισή κούπα ζεστό νερό
* 1 κούπα γάλα (μη το φοβάστε, με όλα τα λιπαρά)
* 1 αβγό χτυπημένο
* μισή κούπα βούτυρο
* 1 κουταλάκι αλάτι
* ελάχιστο κάρδαμο
* 5 - 6 κούπες αλεύρι (αυτό που φουσκώνει μόνο του)
* 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
* λίγα κουταλάκια γλυκό κερασάκι
* μισή κούπα σταφίδες
* λίγα τριμμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:
* Διαλύστε τη μαγιά και λίγη ζάχαρη στο ζεστό νερό.
* Ανακατέψτε το γάλα με το βούτυρο και κατόπιν το ζεσταίνετε σε χλιαρή φωτιά.
* Προσθέστε το χτυπημένο αβγό και τη μαγιά στο γάλα και ανακατέψτε ελαφρά.
* Προσθέστε κατόπιν την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και το κάρδαμο.
* Ρίχνετε 2 κούπες αλεύρι και ανακατεύεται καλά.
* Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και τις σταφίδες με λίγο ακόμα αλεύρι για να μην κολλήσουν και ανακατεύετε καλά.
* Κατόπιν πλάθετε τη ζύμη καλά και την τοποθετείτε σε ένα σκεύος για λίγη ώρα. Μόλις φουσκώσει τη χωρίζετε σε δύο κομμάτια.
* Τοποθετείτε τα δύο κομμάτια σε σκεύη ψησίματος ψωμιού (αν δεν έχετε σε δύο βαθιά ταψιά) και ψήνετε στους 350 βαθμούς το πολύ για 40 λεπτά.
* Όταν είναι ακόμα ζεστό το αλείφετε με βούτυρο και αμέσως το γαρνίρετε με κερασάκι γλυκό και τριμμένα αμύγδαλα.

Vær så god !...

Related Posts