Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σεξουαλικά προβλήματα ανδρικής φύσης

Περίπου το 1/3 των ανδρών σήμερα ταλαιπωρείται από πρόωρη εκσπερμάτωση.
Μάλιστα, κάποιες φορές μπορεί να την εμφανίσει ακόμη και πριν τη διείσδυση στον κόλπο, χωρίς έτσι να μπορεί να προσφέρει οργασμό στη σύντροφό του, γεγονός που αυξάνει το άγχος επίδοσής του στο....

σεξ.
Η γυναίκα, από την άλλη, φαίνεται να αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη διαταραχή με μεγαλύτερη δυσφορία απ’ ό,τι εκείνη της στύσης, την οποία ερμηνεύει ως μία δυσλειτουργία στην οποία ο άντρας μεν θέλει, αλλά δεν μπορεί.

Στην πρόωρη εκσπερμάτωση, αντίθετα, αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει αποκλειστικά και μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται για μια καθαρά ψυχολογική διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως με το ξεκίνημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα και αφορά το «γρήγορο τελείωμα», χωρίς συγκεκριμένα οργανικά αίτια και με καθοριστικό παράγοντα την προσωπικότητα.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας που εκσπερματώνει πρόωρα χαρακτηρίζεται από αισθήματα εσωστρέφειας, μειονεξίας και ανασφάλειας, τα οποία επιτείνει το άγχος, η βιασύνη και η έντονη σχολαστικότητα που επιδεικνύει σε όλα τα σχέδια που κάνει στη ζωή του. Πολλές φορές αυτός ο άνδρας δεν μπορεί να εκφράσει εύκολα τη σκέψη του, τα συναισθήματά του και προτιμά να κρύβεται και να αμύνεται, ενώ με ευκολία ενοχοποιεί τον εαυτό του και οδηγείται σε ένα καταθλιπτικό συναίσθημα πένθους και σημαντικής αναστολής του ερωτικού καλέσματος.

Είναι συνήθως ένας κλειστός συναισθηματικά και απαισιόδοξος άνθρωπος που θέλει να νιώθει ότι πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι ικανός. Από την άλλη, ο πάσχων μπορεί να έχει οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση από μια βιωματική σεξουαλική συμπεριφορά. Ο λόγος για τους άνδρες που από τη νεανική τους ηλικία έχουν εθιστεί στο βιαστικό και παράνομο σεξ.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση σχετίζεται επίσης με τον αυνανισμό, που επιδεινώνει την προωρότητα, αλλά έχει να κάνει επίσης και με τη στάση και την προσωπικότητα της γυναίκας συντρόφου.

Ένας άνδρας που τελειώνει γρήγορα με μια συγκεκριμένη γυναίκα, μπορεί να μην είναι πρόωρος με μια άλλη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι φταίει η σύντροφος για το πρόβλημά του –μάλλον «ενοχοποιούνται» σημαντικά η ισχυρή προσωπικότητά της, η αυξημένη σεξουαλική απαιτητικότητα για τον οργασμό της, η δύσκολη οργασμική της κορύφωση, αλλά και η ίδια η επιθετικότητα που βγάζει προς τον πρόωρο σύντροφό της.

Παράλληλα, ο ίδιος ο τρόπος ζωής του άνδρα, το αυξημένο άγχος αλλά και η αδυναμία που τρέφει απέναντι στη σύντροφό του καθώς και ο φόβος του να μην τη χάσει αποτελούν σοβαρούς λόγους για την επιδείνωση της κατάστασης. Έτσι, το ζευγάρι οδηγείται σιγά σιγά στην αραίωση των επαφών, αφού και οι δύο σύντροφοι αποφεύγουν τη σεξουαλική συνεύρεση για να μην απογοητευτούν και να μην τσακωθούν εξαιτίας του γρήγορου και βιαστικού τελειώματος του άνδρα και της έλλειψης σεξουαλικής ικανοποίησης της γυναίκας.

Αυτό, πάντως, που πρέπει να προκύψει σαν κατάληξη από όλα τα παραπάνω είναι ότι στην εποχή μας το πρόβλημα της πρόωρη εκσπερμάτωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Αρκεί βέβαια ο άνδρας να αποδεχτεί ότι αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη δυσκολία και να ζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής υγείας, ο οποίος θα του προτείνει τη σωστή θεραπεία.

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση;
- Είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την οποία ο άνδρας δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο της εκσπερμάτωσης.
- Επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή, αφού ο άνδρας δεν απολαμβάνει το σεξ και η γυναίκα δεν προλαβαίνει να φτάσει σε οργασμό.
- Οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια.
- Ένας άνδρας με άγχος επίδοσης στο σεξ πιθανόν να εμφανίσει πρόωρη εκσπερμάτωση.
- Η υποστηρικτική συμπαράσταση της γυναίκας στο πρόβλημα είναι σημαντική.
- Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία όταν ο άνδρας απευθυνθεί σε ψυχολόγο εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής υγείας
Θεοδωρόπουλος Αργύρης-Ψυχολόγος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια