Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έθιμα Πρωτοχρονιάς

* Σε όλη την επικράτεια : Ποδαρικό, Βασιλόπιτα, Άγιος Βασίλης
Αρχέγονο έθιμο η κοπή της βασιλόπιτας, αφού αντίστοιχες προσφορές πραγματοποιούσαν τόσο οι αρχαίοι Έλληνες (Θεσμοφόρια και Θαλύσια) όσο και οι Ρωμαίοι (Σατουρνάλια), έφτιαχναν δηλαδή πίτες και γλυκίσματα ως προσφορές στους θεούς.
Το ποδαρικό έχει μεγάλη σημασία ειδικά για τους προληπτικούς, αφού πρέπει να το κάνει κάποιος γουρλής, μπαίνοντας πρώτος στο σπίτι μετά την Πρωτοχρονιά.
Τέλος ο δικός μας Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία Έγινε Μέγας.
Πρώτα μοίρασε την τεράστια περιουσία του στους φτωχούς, δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του και μετά ακολούθησε τον δρόμο του Θεού.
Το πιο σπουδαίο έργο του, όμως, ήταν το κτίσιμο μιας πόλης από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία κ.α.
Ίδρυσε και καθιέρωσε τη διανομή αγαθών σε φτωχές οικογένειες και άπορους.
Η πόλη αυτή ονομάστηκε Βασιλειάδα.
Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι!
Ο Άγιος Βασίλης έρχεται κάθε χρόνο από την Καισαρεία μοιράζοντας δώρα στα ορθόδοξα παιδάκια, αφού για τα καθολικά φροντίζει ο Άγιος Νικόλας , που και αυτός διακρίθηκε για τις φιλανθρωπίες του.
Αυτός ήταν ο Άι-Βασίλης από την Καισαρεία που πάντα πρέπει να ζει μέσα στις καρδιές μας και να μας θυμίζει με το έργο του ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, πάντα αγαπημένοι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια