Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Ήταν ζωγράφος από την Ολλανδία.
Μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.
Ήδη από τα πολύ νεανικά του χρόνια παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα.
Στο μυαλό του ιδιοφυούς Βαν Γκογκ είχε βρει κατάλυμα η παράνοια, η οποία κατευναζόταν μονάχα όταν ζωγράφιζε γεγονός που τον βοηθούσε να εξισορροπήσει μέσα του έναν κόσμο που έμοιαζε ξένος στα μάτια του.
Στην καριέρα του φιλοτέχνησε περισσότερους από 900 πίνακες, οι οποίοι σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια.
Κάποια από τα έργα του είναι οι «Ίριδες, Κόκκινο αμπέλι, Έναστρος ουρανός, Το πορτρέτο του γιατρού Γκασέ» κ.α.
Όταν κάποια στιγμή δέχτηκε την επίσκεψη του ζωγράφου Γκωγκέν όπου μετά από λίγους μήνες, οι δυο τους διαφωνούν έντονα και λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας, ο Βαν Γκογκ κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού καταλήγοντας στο νοσοκομείο της περιοχής.
Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο Βαν Γκογκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Γκωγκέν και προέβη στο κόψιμο του αυτιού του αναζητώντας ένα είδος κάθαρσης από τις τύψεις του. Βαθύτατα καταθλιπτικός επιχείρησε να βάλει τέλος στην ζωή του μετά από ανευόδωτο έρωτα.
Με την τέχνη του κατάφερε να υπομείνει και να κάνει δικό του τον τόσο ξένο κόσμο που κινείτο. Η πολυώδυνη πορεία ζωής του σφραγίστηκε στις 29 Ιουλίου του 1890 με μερικές λέξεις.
 «Η λύπη θα κρατήσει για πάντα»!»

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια