Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελιξίριο υγείας η πάλαι ποτέ φασολάδα των φτωχών

.
Μπορεί σήμερα το σουβλάκι να θεωρείται, δυστυχώς, το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, αλλά πριν από μερικές δεκαετίες τον τίτλο αυτό κατείχε η φασολάδα.
Τα φασόλια μαζί και τα υπόλοιπα όσπρια, κουκιά, φακές, φάβα, ρεβίθια, σόγια, λούπινα, σερβίρονταν τότε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα στο τραπέζι, αντικαθιστώντας το κρέας, που για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες ήταν απαγορευμένη πολυτέλεια.
Όταν οι εποχές άλλαξαν και το "ακριβοθώρητο" κρέας έγινε πιο προσιτό, τα όσπρια, που είχαν στο μεταξύ χαρακτηριστεί "κρέας των φτωχών", μοιραία εξοβελίστηκαν από το καθημερινό μενού, καθώς οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν τα καταδέχονταν.
Ωστόσο πληθώρα πρόσφατων μελετών αποδεικνύει ότι αυτό
είναι μεγάλο σφάλμα, καθώς τα όσπρια αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό που μας προστατεύει από εκφυλιστικά νοσήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

Πως θα τα αγαπήσουν τα παιδιά σας:
Δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντάς τα και εσείς
Διηγηθείτε τους το διδακτικό παραμύθι "Ο Τζακ και η φασολιά" και πείτε τους ότι τρώγοντας φασόλια γίγαντες θα γίνουν και αυτά δυνατά σαν γίγαντες.
Μαγειρέψτε τα όσπρια με ντομάτα, τα παιδιά αγαπούν τα κοκκινιστά. Επίσης αναμίξτε τα με ψιλοκομμένα καρότα και αρακά.
Συνδυάστε τα όσπρια με αγαπημένα παιδικά φαγητά όπως κοφτό μακαρονάκι, πιλάφι, κριθαράκι, πουρέ πατάτας.

Φτιάξτε με ρεβίθια και φάβα κεφτεδάκια, που τα λατρεύουν όλα τα παιδιά.
Για το μαγείρεμα
* Η σκληρή φλούδα καθιστά τα όσπρια δύσπεπτα. Για να γίνουν πιο εύπεπτα πρέπει να μουλιάσουν σε νερό για 12 ώρες προτού μαγειρευτούν. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι φακές που δεν χρειάζονται απαραίτητα μούλιασμα. Επίσης αποφεύγουμε να διατηρούμε τα όσπρια στο ντουλάπι της κουζίνας για πάνω από ένα χρόνο, καθώς τότε σκληραίνουν ακόμη περισσότερο.
* Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε σόδα αντί για νερό για το μούλιασμα των οσπρίων, γιατί η σόδα καταστρέφει τις βιταμίνες τους.
* Τα μυρωδικά που προσθέτουμε στο βράσιμο όπως το σέλινο, το κρεμμύδι, η δάφνη, ο μάραθος και το θυμάρι νοστιμίζουν τα όσπρια και τα καθιστούν πιο εύπεπτα, καθώς ενεργοποιούν τα γαστρικά υγρά του στομάχου.
* Η προσθήκη αλατιού να γίνεται στο τέλος του βρασμού των οσπρίων για να μην σκληραίνει η φλούδα τους.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα όσπρια
Όπως κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, έτσι και με τα όσπρια υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις που επιβάλλουν είτε να τα καταναλώνουμε σε περιορισμένες ποσότητες είτε να τα αποφεύγουμε. Αυτό ισχύει για όσους υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο, ουρική αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και φοβισμό (εκ γενετής ανεπάρκεια συγκεκριμένου ένζυμου) Ο κλινικό διαιτολόγος-διατροφολόγος κ.Δ.Γρηγοράκης εξηγεί γιατί:
"Επειδή τα όσπρια προκαλούν συχνά "φούσκωμα" λόγω των πρωτεϊνών τους, όσοι έχουν ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) καλό είναι να τα αποφεύγουν κατά τις περιόδους κρίσης. Για να περιοριστεί η ενόχληση τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται σε συνδυασμό με πράσινη σαλάτα. Επίσης, επειδή τα όσπρια έχουν υψηλό περιεχόμενο σε ουρικό οξύ, δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή τους σε περιπτώσεις οξείας ουρικής αρθρίτιδας (στη χρόνια νόσο συστήνεται η προσεκτική τους κατανάλωση). Μια άλλη ιδιαιτερότητα των οσπρίων,η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φώσφορο, τα καθιστά ακατάλληλα και για ασθενείς με οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τέλος "απαγορευτικό" υπάρχει και για τα κουκιά σε όσους υποφέρουν από φοβισμό, μια σπάνια αντίδραση του οργανισμού που οφείλεται σε έλλειψη του ενζύμου G6PD
 asvolou@e-typos.com
Συνταγή για φασολάδα ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια