Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Η ιστορία του Μουσείου
Το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου λειτούργησε από το 1862 έως το 1984 και επηρέασε σημαντικά την καθημερινότητα της πόλης.
Ήταν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.
Το εργοστάσιο αυτό λειτουργεί ως....

μουσείο από το 2013, δηλαδή δώδεκα χρόνια μετά την αποκατάσταση των κτηρίων και των μηχανημάτων που υπήρχαν και ολοκληρώνει έτσι τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου ιστορικού τόπου-μνημείου και αναλαμβάνει να διηγηθεί στους επισκέπτες του ιστορίες για την επιχειρηματικότητα, την εργασία, αλλά και την καθημερινότητα της πόλης.
Αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία της μουσειολογίας και την ιστορική έρευνα,οι επισκέπτες του μουσείου θα γνωρίσουν άγνωστες έως τώρα πτυχές της Αθήνας του 19ου και του 20ου αιώνα,τη συμβολή της τεχνολογίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή, την οργάνωση και δομή ενός μεγάλου εργοστασίου,τη βιομηχανική παραγωγή και την αποτύπωσή της στην καθημερινότητα της πόλης.
Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου
Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα που σχετίζονται με το φωταέριο (μετρητές,εστίες,θερμοσίφωνες κ.α.),καθώς και τεκμήρια από το αρχείο του εργοστασίου.
Ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν τα αυθεντικά μηχανήματα του εργοστασίου,το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρονολογείται τον 19ο αιώνα.
Ο επισκέπτης μέσα από μία προτεινόμενη μουσειακή διαδρομή και έχοντας ως βασικό άξονα τη γραμμή παραγωγής φωταερίου,έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να συνδυάσει την παλαιά τεχνολογία με τη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας και να εξοικειωθεί με θέματα που σχετίζονται με το φωταέριο,το εργοστάσιο και άλλες μορφές ενέργειας.
ΑΡΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια