Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πυραμίδες: Δουλειά εργατών και όχι σκλάβων

Τάφοι που ανακαλύφθηκαν κοντά στις μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου ενισχύουν τη θεωρία ότι οι τελευταίες κατασκευάστηκαν από ελεύθερους εργάτες και όχι από σκλάβους.
Η τοποθεσία των τάφων στους οποίους βρίσκονται θαμμένοι εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες του....

Χέοπος και του Χεφρήνου, υποδεικνύει ότι δεν ανήκαν στην τάξη των δούλων.
Οι τάφοι, φτιαγμένοι από λάσπη, χρονολογούνται πριν από 4.500 χρόνια και είναι οι πρώτοι που εντοπίζονται ύστερα από δύο δεκαετίες.
Παρόμοιοι τάφοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1990.
«Αυτοί οι τάφοι χτίστηκαν δίπλα στην πυραμίδα του Βασιλιά, γεγονός που φανερώνει ότι
αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν με κανένα τρόπο σκλάβοι», δήλωσε ο Zahi Hawass, επικεφαλής της αιγυπτιακής αρχαιολογικής αποστολής.
«Αν ήταν σκλάβοι, δεν θα μπορούσαν να χτίσουν τους τάφους τους δίπλα σε αυτόν του βασιλιά τους».
Οι αρχαιολογικές ενδείξεις δείχνουν ότι οι περίπου 10.000 εργάτες που κατασκεύασαν τις πυραμίδες κατανάλωναν 21 βοοειδή και 23 πρόβατα που τους αποστέλλονταν καθημερινά από φάρμες που βρίσκονταν στο Δέλτα και την Άνω Αίγυπτο, πρόσθεσε ο Δρ Hawass.
Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι που έστελναν τα ζώα δεν πλήρωναν φόρους στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά συμμετείχαν σε ένα από τα εθνικά προγράμματα της Αιγύπτου.
Οι εργάτες απασχολούνταν για τρίμηνα διαστήματα και οι τάφοι, που χρονολογούνται από την τέταρτη και την πέμπτη δυναστεία (2649-2374 π.Χ.), ήταν για αυτούς που απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Οι αιγυπτιακές αρχές πολεμούν εδώ και πολύ καιρό αυτό που αποκαλούν «μύθο» των σκλάβων που έχτισαν τις πυραμίδες, υποστηρίζοντας ότι υποτιμά τις τεχνικές ικανότητες που απαιτούνταν για την κατασκευή τους, και το επίπεδο του πολιτισμού της αρχαίας Αιγύπτου.
rc-cafe

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια