Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το Savoir Vivre της Νέας Ψηφιακής Γενιάς

Ο καιρός που οι κανόνες καλής συμπεριφοράς περιορίζονταν στην ενδυματολογία, στο τραπέζι και στις σχέσεις με το άλλο φύλο έχει περάσει.
Στις απέραντες ψηφιακές κοινωνίες, καλό είναι να ξέρει κανείς τι είναι πρέπον και τι πρέπει να αποφεύγετε.
Είναι πρέπον, λοιπόν να κατεβάσετε μια ταινία που δεν βρίσκετε πουθενά;
Γιατί να αφήσετε ανοιχτό το wi-fi;
Να κάνετε φίλη-ο στο facebook την-τον πρώην σας;
Πειράζει να στείλετε sms ενώ είστε σε τραπέζι;
Τα εγχειρίδια καλών τρόπων της ψηφιακής εποχής έχουν ήδη γραφτεί.

Ακολουθήστε τις οδηγίες.  
1. ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ
Εκτός και αν νομίζετε ότι μια εικόνα από τότε που είσαστε βρέφος θα φέρει κατακτήσεις. Πόσες φορές όμως μια επιτηδευμένη φωτογραφία στο facebook δεν ήταν αρκετή ώστε ο πρωταγωνιστής της να χαρακτηριστεί επιεικώς "ψώνιο"; Σίγουρα ούτε εσείς θα θέλατε να παρεξηγηθείτε, ειδικά αν ο χαρακτηρισμός που θα σας αποδοθεί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εξάλλου, δεν απέχει και πολύ ο καιρός που οι επιλογές στησίματος του προφίλ μας θα λένε πολλά και για την προσωπικότητά μας, καλό λοιπόν είναι να ξέρουμε τι εκπέμπουμε, αν δεν θέλουμε να φανούμε νάρκισσοι και λιγάκι ανταγωνιστικοί.  
2. ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι από μακροχρόνιο και δραματικό μέχρι ψυχοφθόρο και διφορούμενο. Σε ποιο σημείο όμως ενός φινάλε πρέπει να μεταδίδουμε την εξέλιξή του; Το σίγουρο είναι ότι, απλώς επειδή το facebook έχει ένα κενό κουτάκι για την προσωπική ζωή, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να το γεμίσουμε. Είναι εξάλλου γνωστές, ήδη από τη δεκαετία του 1970, οι έρευνες του Α.Mehrabian, που έδειξαν ότι περισσότερα "λέμε" με τον τόνο της φωνής και τη στάση του σώματος και λιγότερα με τις λέξεις. Για αυτό ένα relationship status δεν είναι ικανό να φωτίσει το στόρι ενός χωρισμού. Μπορεί να προκληθούν όλες οι πιθανές παρεξηγήσεις (φανταστείτε να μάθετε κάτι τόσο σοβαρό μέσω Internet, και μάλιστα τελευταίοι) και από κάθε άποψη, το relationship status είναι ένας άκομψος τρόπος να μιλήσουμε για ένα ζήτημα λεπτό. Χώρια που ούτε στον χωρισμένο προσφέρει την ανακουφιστική κλάψα ούτε στον παρηγορητή την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του.
 3..ΤΑ SMS ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΕΑ
Τα σύγχρονα ήθη επιβάλλουν να ζητάμε και καμιά συγγνώμη όταν πρέπει να στείλουμε κάποιο μήνυμα, κάτι όμως δείχνει να αλλάζει. Αρκεί μια ματιά στους σημερινούς εφήβους, μελλοντικούς ρυθμιστές της κοινωνικής τεχνολογικής συμπεριφοράς, για τους οποίους το να στέλνουν μήνυμα σε έναν φίλο τους ενώ βρίσκονται με κάποιον άλλον δεν είναι κάτι αφύσικο. Αυτό που θέλουν τις περισσότερες φορές είναι να μοιραστούν μια εμπειρία με κάποιον απόντα και εδώ πρέπει να μπει και η διαχωριστική γραμμή και για εσάς: αν θέλετε να "συμπεριλάβετε" στην παρέα κάποιον που βρίσκεται μακριά ή αν υπάρχει σοβαρός λόγος, τότε η προσωρινή απομόνωση με το κινητό σας είναι δικαιολογημένη. Αν η αιτία είναι άλλη, τότε θα στείλετε ακούσια και ένα μήνυμα στους παρόντες που θα του λέει κάτι σαν "μαζί σας βαριέμαι αφόρητα"
4. ΑΝ ΠΕΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΠΊΣΩ
Καμιά φορά και οι χαριτολογίες είναι απαραίτητες, ακόμα και στο τηλέφωνο. Όταν μάλιστα εφευρέθηκε η συσκευή, κάποιος έπρεπε να φανταστεί και ένα χαιρετισμό που θα ταίριαζε στις νέες "απρόσωπες" επαφές. Κάτι, τέλος πάντων, που να ειδοποιεί ότι συνδέθηκε και μπορείς πλέον να μιλήσει, και το ίδιο φυσικά ισχύει για την ώρα του αποχαιρετισμού. Και επειδή το τηλέφωνο μπορεί να κλείσει ξαφνικά είτε στο μετρό είτε λόγω κακού σήματος, ακόμα και αν δεν έμειναν πολλά να πείτε, η επανάκληση είναι υποχρεωτική. Αλλιώς στην καλύτερη περίπτωση θα προκληθεί μπέρδεμα (π.χ. σε συζήτηση με το αφεντικό), ενώ στη χειρότερη κάποιος θα προσβληθεί (π.χ. ηλικιωμένοι). Στο κάτω-κάτω, η επικοινωνία δεν έχει να κάνει μόνο με ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και με διαχείριση ανθρώπινων σχέσεων. Για αυτό ξανακαλέστε, ακόμα και αν το "αντίο" είναι το μόνο που έμεινε.
 5. ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΣΑΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INTERNET
Φόρουμ κάθε λογής, φωτογραφίες στο facebook, βίντεο στο youtube, δηλώσεις στο twiter. Να μερικά από τα μέρη όπου ένα απλό σχόλιο μπορεί να ξεκινήσει ολόκληρη συζήτηση. Πολλοί χρήστες απλώς συνεισφέρουν στην κουβέντα, πολλοί όμως απλώς κάνουν επίδειξη. Όχι ότι και οι κανονικές συζητήσεις δεν κρύβουν συχνά μια τάση προβολής του εαυτού μας, αλλά στο Διαδίκτυο η μονιμότητα ενός σχολίου δίνει την ευκαιρία τέτοιες τάσεις να διαπιστώνονται εκ των υστέρων και επαναλαμβανόμενα. Δεν είναι πάντα λοιπόν το Internet ένα ιδανικό πεδίο να το παίξετε φωτεινός παντογνώστης. Τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο επιχείρημα και όχι χωρίς να το απαιτούν οι περιστάσεις.  
6. TO BLUETOOTH ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΗ
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ποτέ δεν έχει ξεχάσει το ακουστικό ακόμα και μετά το τέλος μιας κλήσης. Δεν είναι όμως λίγο αστείο το θέαμα κάποιου που περπατάει με αυτό το μαραφέτι στο αφτί χωρίς λόγο; Δικαιολογία δεν υπάρχει, παρά μόνο η επιθυμία του ανθρώπου για αξεσουάρ. Από την αρχαιότητα άλλωστε, οι κατώτερες και οι ανώτερες τάξεις διακρίνονταν συχνά από τα διακριτικά στολίδια ή την απουσία τους. Κάπως έτσι το hands free φαντάζει σε πολλούς ο αντικαταστάτης των φτερών του Ινδιάνου, με τα κάθε λογής gadgets όμως να κατακλύζουν την καθημερινότητά μας μάλλον δεν θα κάνετε και μεγάλη εντύπωση στη φυλή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια