Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πατέρας εφηύρε «βιονικό πάγκρεας» για τον διαβητικό του γιο

Την εφεύρεση μίας νέας συσκευής που μπορεί να ελέγχει αυτόνομα τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκαγόνης που χρειάζονται οι διαβητικοί, αλλάζοντας τη ζωή τους προς το καλύτερο, αναφέρει ομάδα ερευνητών με νέα μελέτη.
Εμπνευστής της ο Ed Damiano, του οποίου ο γιος πάσχει από....

διαβήτη τύπου 1 και ήθελε να τον βοηθήσει. Επιτυχημένες οι πρώτες δοκιμές.
Ο παππούς μου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του “παρέα” με τον διαβήτη. Τον θυμάμαι να μεταφέρει μαζί του ένα τσαντάκι, με τις απαραίτητες ενέσεις ινσουλίνης, και δεν νομίζω να ξεχάσω ποτέ την τρομάρα που πήρα, όταν τον είδα, για πρώτη φορά, να τις χρησιμοποιεί. Η βελόνα, κάτι που, σαν παιδί, με τρόμαζε, ήταν για εκείνον το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.
Λιγάκι ξεροκέφαλος και πάντα πολυάσχολος, αρκετές φορές ο παππούς ξεχνούσε το τσαντάκι στο σπίτι, με αποτέλεσμα να ζούμε, συχνά, περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν τραγική κατάληξη, αλλά, ευτυχώς, καταλήγαμε να τα θυμόμαστε αργότερα και να γελούμε. Με είχαν αναγκάσει, όμως, να ευχηθώ να μπορούσα να δώσω μια λύση στα προβλήματα του παππού.

Εφευρέτης για τον 11χρονο γιο του
Καταλαβαίνω, λοιπόν, πολύ καλά αυτό που έκανε ο Ed Damiano, μηχανικός βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης: μαζί και με άλλους ερευνητές, δημοσίευσε μία μελέτη, στην οποία περιγράφει με λεπτομέρεια τον τρόπο δημιουργίας ενός συστήματος που θα μπορούσε να αποτρέψει τα επικίνδυνα περιστατικά πτώσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Έμπνευση του Diamiano; Ο 11χρονος γιος του, ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου 1, παλιότερα γνωστός και ως νεανικός διαβήτης. Στόχος του; Να φτιάξει μία συσκευή που θα μπορεί να αντιμετωπίζει αυτόματα τα ξαφνικά σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα του παιδιού του, τα οποία μπορεί να έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Και εγένετο «βιονικό πάγκρεας»
Το αποτέλεσμα είναι το “βιονικό πάγκρεας”, όπως το ονομάζουν οι ερευνητές. Μία συσκευή η οποία, παρά τους συνειρμούς που γεννά το όνομά της, δεν απαιτεί κάποιου είδους μεταμόσχευση. Για την ακρίβεια, μοιάζει με αντλία ινσουλίνης, φοριέται εξωτερικά, και  συνδέεται, μέσω smartphone, με έναν απλό αισθητήρα που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του πάσχοντα.




Μία εφαρμογή στέλνει στη συσκευή τις εντολές για να χορηγηθεί ινσουλίνη ή γλυκαγόνη
Μία εφαρμογή στέλνει στη συσκευή τις εντολές για να χορηγηθεί ινσουλίνη ή γλυκαγόνη
Ο αισθητήρας ανιχνεύει, κάθε 5 λεπτά, τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκαγόνης που χρειάζεται ο ασθενής και στέλνει, μέσω μίας εφαρμογής για κινητά, εντολή στην συσκευή, για να παράσχει τις απαραίτητες δόσεις. Προκαταρκτικές δοκιμές, σε 20 ενήλικες και 32 παιδιά, έδειξαν ότι η συσκευή της ομάδας του Damiano δουλεύει καλύτερα από τις παραδοσιακές αντλίες ινσουλίνης.
Ο λόγος απλός. Παρόλο που φοριέται με παρόμοιο τρόπο, το βιονικό πάγκρεας μπορεί να παρέχει στον πάσχοντα, εκτός από ινσουλίνη, και γλυκαγόνη. Παράλληλα, ενώ οι αντλίες ινσουλίνης πρέπει να ρυθμίζονται χειροκίνητα από τον ασθενή (εισάγει πόσους υδατάνθρακες καταναλώνει σε κάθε γεύμα), η νέα συσκευή λειτουργεί εντελώς αυτόνομα.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τους διαβητικούς
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αλλαγές που μπορεί να φέρει στη ζωή των διαβητικών, το “βιονικό πάγκρεας” του Ed Damiano και της ομάδας ερευνητών που τον βοήθησαν στην έρευνά του, είναι μεγάλες. Η πλήρης αυτονομία του μπορεί να σημαίνει το τέλος του συνεχούς άγχους των ατόμων με διαβήτη, για τα επίπεδα σακχάρων, τις ενέσεις, τα γεύματα “ανάγκης”.
Και όποιος ζει με τον διαβήτη ή έχει γνωστό που πρέπει να ζει μαζί του, ξέρει ότι πρόκειται για μία πολυτέλεια που αυτοί οι άνθρωποι ονειρεύονται. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα επιτυχημένα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών για το βιονικό πάγκρεας δημοσιεύτηκαν και στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
bionic-blues-2
Αναμένουμε τις τελικές δοκιμές και, γιατί όχι, τα ευχάριστα νέα για την εμπορική διάθεση της νέας συσκευής. Ο Ed Damiano έβαλε το λιθαράκι του στην αντιμετώπιση του διαβήτη, ωθούμενος από την πατρική αγάπη. Καμιά φορά, οι οικογενειακοί δεσμοί, οι δεσμοί αίματος όπως τους λέμε, αποτελούν τον καταλύτη που μας σπρώχνει να ξεπεράσουμε τα όριά μας.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Damiano είχε τα μέσα και τις γνώσεις για μία εφεύρεση. Αλλά καμιά φορά, όπως στην περίπτωση του 10χρονου εαυτού μου, μία αληθινή αγκαλιά αρκεί.
 newsdiet

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια