Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο μύθος της θερμοκρασίας ... υπό σκιάν

Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν ότι είναι πλεονασμός να λέμε πως η θερμοκρασία είναι τόσοι βαθμού Κελσίου υπό σκιάν;
Ελάχιστοι, προφανώς.
Και όμως, συνέχεια το ακούμε, ενδεχομένως και το διαβάζουμε.....

"Μετράμε τη θερμοκρασία όταν ο υδράργυρος διαστέλλεται από τη θερμοκρασία του αέρα. Θερμοκρασία του αέρα υπό τον ήλιο δεν υπάρχει. Η μέτρηση γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μέσα στους ειδικούς μετεωρολογικούς κλωβούς και σύμφωνα με προδιαγραφές που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως" λέει ο κ. Ζιακόπουλος (διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας).
Για παράδειγμα, το θερμόμετρο πρέπει να βρίσκεται 1,5 μ. πάνω από το έδαφος, το οποίο δεν πρέπει να είναι από τσιμέντο ή άλλο υλικό που αντανακλά θερμότητα.
Γι αυτό και οι κλωβοί βρίσκονται σε σημεία ελεύθερα από κτίρια, όπου υπάρχει χορτάρι, όπως τα αεροδρόμια στο Τατόι, το Ελληνικό, την Ελευσίνα (καθώς η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία) και το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας.
"Αν οι παράμετροι αυτές διαφοροποιηθούν, το αποτέλεσμα δεν είναι αξιόπιστο" προσθέτει ο κ.Ζακόπουλος.
"Αν βάλουμε το θερμόμετρο στον ήλιο, η ακτινοβολία που περνάει από τον αέρα χωρίς να τον ζεσταίνει φθάνει στον υδράργυρο και τον διαστέλλει πολύ περισσότερο" Γι αυτό και είναι αναξιόπιστες τέτοιες μετρήσεις, όσο "εντυπωσιακές" ενδείξεις και αν έχουν. Μια τακτική που έχει σαν αποτέλεσμα "κάπου να έχει χαθεί το μέτρο" όπως διαπιστώνει ο κ. Ζαχόπουλος.
"Είναι μια υπερβολή που δεν συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης"
Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια