Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Aστραφτερή καθαριότητα αλλά προβλήματα δερματικά

Στις παλιές διαφημίσεις όλοι συνειδητοποιούσαμε ότι στην Ελλάδα ξέρουμε τι σημαίνει καθαρό ρούχο...
Το χλώριο, τα υπερ-λευκαντικά, αλλά και τα προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση ήταν και είναι ακόμα στην ημερησία διάταξη.
Αποτέλεσμα:

Αστραφτερή και αποστειρωμένη καθαριότητα...αλλά και, δερματικά προβλήματα, αλλεργίες, ερεθισμένος λαιμός και μάτια.
Παράλληλα τα απορρυπαντικά επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον ρυπαίνοντας το νερό.
Εκεί καταλήγουν μεγάλες ποσότητες φωσφορικών αλάτων - βασικό στοιχείο των οικιακών καθαριστικών - τα οποία ευθύνονται για τον άναρχο πολλαπλασιασμό υδρόβιων μικροοργανισμών και φυκιών, που τρέφονται με τα άλατα.

Η αύξησή τους έχει ως συνέπεια την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους από το οξυγόνο των νερών, μετατρέποντας τον βυθό σε περιβάλλον αβίωτο για τα άλλα είδη και βέβαια για τα ψάρια, τα οποία πεθαίνουν από ασφυξία.
Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση του φωσφορικών αλάτων με ζεόλιθο - ορυκτό με βάση το αργίλιο, που καθαρίζει χωρίς όμως να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μέχρι να γίνει αυτό, και αν θέλουμε καθαριότητα και καλή ζωή, φροντίζουμε να:
- Αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου.
- Αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά - βελτιωτικά λάμψης των χρωμάτων και τα υπερλευκαντικά. Είναι συνθετικές χρωστικές ουσίες που σχηματίζουν ένα χημικό φιλμ στην επιφάνεια των υφασμάτων και έτσι δημιουργούν προσωρινά οπτικό εφέ (το σούπερ λευκό). Αυτά βιοαποικοδομούνται πολύ δύσκολα και ελέγχονται για δερματικά προβλήματα.
- Διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα - που συχνότατα είναι δυσανάγνωστη ή ξενόγλωσση, παρότι αυτό απαγορεύεται. Σε αυτήν την περίπτωση ζητάμε από το κατάστημα να μας υποδείξει το απορρυπαντικό που στη σύνθεσή του περιέχει ζεόλιθο (και όχι φωσφορικά άλατα ή χλώριο). - Προτιμούμε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες.
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια