Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Diana Wynne Jones 1934-2011 συγγραφέας παιδικών βιβλίων φαντασίας

Γέννηση: 16 Αυγούστου 1934, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Απεβίωσε: 26 Μαρτίου 2011, Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο
Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες συγγραφείς παιδικών βιβλίων φαντασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 16, Αυγούστου το 1934.
Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος στοίχισε στην ίδια και την οικογένειά της μια μεγάλη περιπλάνηση, που κατέληξε στην επαρχία του Έσεξ. Παρ' όλα αυτά, στα οχτώ της χρόνια είχε ήδη αποφασίσει ότι θα γίνει συγγραφέας και άρχισε να γράφει ιστορίες τις οποίες διάβαζε στις δύο αδελφές της.
Το 1953 άρχισε σπουδές αγγλικής φιλολογίας στην Οξφόρδη, όπου παρακολούθησε διαλέξεις του Κ. Σ. Λιούις και του Τόλκιν. Λίγο νωρίτερα είχε γνωρίσει τον Τζον Μπάροουζ, τον οποίον παντρεύτηκε το 1956. Οι δυο τους μαζί με τους τρεις γιους τους ζούνε από το 1976 στο Μπρίστολ.
Η Νταϊάνα Γουάιν Τζόουνς έχει γράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία. Σχεδόν όλα απευθύνονται σε παιδιά, και στα θέματά τους υπάρχει τόση μαγεία όσο η ίδια θεωρεί πως περιέχει και η πραγματικότητα: πολλή!
Η "Μαγεμένη ζωή" (1977) ήταν το βιβλίο με το οποίο η συγγραφέας σύστησε στο κοινό τον πανίσχυρο μάγο Κρεστομάνσι, και απέσπασε το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Guardian. Ήταν η πρώτη από πολλές διακρίσεις που ακολούθησαν, καθώς η σειρά Οι κόσμοι των Κρεστομάνσι εκτόξευε τη συγγραφέα στη διασημότητα. Στη Βρετανία τα βιβλία της Τζόουνς βρίσκονται στην κορυφή των μπεστ σέλερ.
H Diana Wynne Jones πέθανε στις 26 Μαρτίου του 2011 από καρκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια