Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

1η Γιορτή Κατίκι και Τοπικών Προϊόντων περιοχής Δομοκού

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δομοκού
1η Γιορτή «Κατίκι και Τοπικών Προϊόντων περιοχής Δομοκού»
Την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 στο Δομοκό, στο προαύλιο του....

παλιού Δημοτικού Σχολείου (πρώην Θεραπευτήριο) και ώρα 07:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί από τον Eκπολιτιστικό Σύλλογο Δομοκού, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, εκδήλωση προβολής των Τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δομοκού.

Φέτος «τιμώμενο» τοπικό προϊόν είναι το «Κατίκι Δομοκού». Κορωνίδα των τοπικών προϊόντων το τυρί κατίκι, είναι πλέον ονομαστό και πασίγνωστο στους ανά τον κόσμο γευσιγνώστες και το μοναδικό «Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), που παράγεται αποκλειστικά και μόνο από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα της οριοθετημένης περιοχής του οροπεδίου Δομοκού. Το Κατίκι Δομοκού κατοχυρώθηκε ως τυρί Π.Ο.Π το 1993 από την οικογενειακή επιχείρηση τυροκομικών «Γαλάνη» που εδρεύει στην Ξυνιάδα Δομοκού και ιδρύθηκε το 1945 από τον Ιωάννη Γαλάνη. Το Κατίκι Δομοκού παράγεται σήμερα από την εταιρία των Αδελφών Γαλάνη στην Ξυνιάδα Δομοκού και από την «Αθανασίου Α.Ε.», η οποία εδρεύει στο Περιβόλι Δομοκού.

Το «Κατίκι Δομοκού» τρώγεται ως τυρί στο καθημερινό τραπέζι, σε σαλάτες, σε σάντουιτς, ως επιδόρπιο με μέλι ή φρούτα, σε πίτες και σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Στην περιοχή Δομοκού παράγονται επίσης δεκάδες άλλα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως όσπρια, (φακές Βουζίου, ρεβίθια, φασόλια), τυροκομικά, ζυμαρικά, κηπευτικά, μήλα, μέλι, αρωματικά φυτά, σιτηρά, καρύδια, παραδοσιακά γλυκά, κρασιά και τσίπουρα.

Στην εύφορη γη της Βόρειας Φθιώτιδας οι δεκάδες ποικιλίες οινοστάφυλλων παράγουν εύγευστα και ευγενή κρασιά που αφήνουν ασύγκριτη επίγευση στον ουρανίσκο, με πλούσια φρουτώδη ή μαλακά οξέα και αρώματα, τέλειο συμπλήρωμα για gourmet σπεσιαλιτέ.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δομοκού και οι Τοπικοί Παραγωγοί σας περιμένουμε στην εκδήλωσή μας και την πανδαισία γεύσεων που θα ακολουθήσει!!!
POURNARI

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια