Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

.
Τα ντολμαδάκια (γιαλαντζί) είναι ένας εκλεκτός μεζές για τσίπουρο ή για ούζο.
Επίσης συνοδεύουν τέλεια τα περισσότερα κυρίως πιάτα ως ορεκτικό.
Είναι μία εύκολη συνταγή αλλά ταυτόχρονα και λίγο χρονοβόρα.
Η συγκεκριμένη συνταγή αφορά σε αμπελόφυλλα που μάζεψα πριν μερικούς μήνες, τα έβρασα για περίπου 5 λεπτά, τα στράγγισα και αφού κρύωσαν τα έβαλα στην κατάψυξη.
Όποιος δεν διαθέτει δικά του αμπελόφυλλα μπορεί να χρησιμοποιήσει κονσέρβας.

Συνταγή για 70 ντολμαδάκια:
  • 70 αμπελόφυλλα
  • 1 κούπα ρύζι
  • 2 φλιτζανάκια (του ελληνικού καφέ) ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 αυγά
  • μισό λεμόνι
  • 1 κύβος ζω μός βοδινού
  • μαϊντανός, άνηθος, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι
Για τα αμπελόφυλλα:
Αν τα αμπελόφυλλα που διαθέτουμε είναι φρέσκα, τότε θα χρειαστεί να τα βράσουμε για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια να τα στραγγίσουμε. Αν είναι από την κατάψυξη (όπως στη δική μου περίπτωση) θα χρειαστεί απλά να τα ξεπαγώσουμε. Αν είναι από κονσέρβα, τότε δεν θέλουν βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση ξεπλένουμε καλά.

Για τη γέμιση:
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε μία κούπα νερό, αναμένουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει και προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό, λίγο μαϊντανό και άνηθο, το αλάτι μαυροπίπερο και κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου το ρύζι να τραβήξει όλο το νερό. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Το τύλιγμα:
Σε ένα πιάτο θα τοποθετούμε ένα ένα το κάθε αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω. Σε κάθε φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση. Έπειτα διπλώνουμε τις δύο πλευρές του φύλλου (αριστερή και δεξιά) σκεπάζοντας το μείγμα και μετά το τυλίγουμε σε μικρά ρολά (όχι πολύ σφιχτά).

Τα ντολμαδάκια:
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε σειρές, και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε να μην ανοίξουν. Έπειτα προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό και τα σιγοβράζουμε περίπου μισή ώρα.

Το αυγολέμονο:
Σε ένα πιάτο χτυπάμε καλά τα αυγά μαζί με το λεμόνι. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στα ντολμαδάκια αφού έχουν κρυώσει αρκετά ώστε να μην κόψει το αυγό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια