Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μέτρα προστασίας από τον ήλιο...

Γενικά σε εμάς τους άντρες δεν αρέσουν οι κρέμες προσώπου και σώματος, αντηλιακές και μη αλλά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε, γιατί η παρατεταμένη έκθεση μας στον ήλιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να μας προκαλέσει εκτός από τα ηλιακά εγκαύματα και αρκετές σοβαρές παθήσεις του δέρματος.
Οι ακτίνες του ήλιου, που ονομάζονται επίσης και υπεριώδεις ή ακτίνες UV, προκαλούν βλάβες στο δέρμα.
Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας: η UVA, η οποία προκαλεί το γνωστό μαύρισμα και η UVB που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της έκθεσης του ανθρώπου στις υπεριώδεις ακτίνες χωρίς προστασία, είναι τα ηλιακά εγκαύματα ενώ σε μακροπρόθεσμη βάση, η χωρίς προστασία έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
Οι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, έχουν 20% περισσότερο λιπαρό δέρμα και μεγαλύτερους πόρους, επομένως οι άνδρες πρέπει να φροντίζουν λίγο περισσότερο το δέρμα τους το καλοκαίρι. Τώρα θα μου πεις, εκτός από το after shave, τι άλλο μπορεί ένας άντρας να βάλει στο πρόσωπό του; Κι` όμως υπάρχουν αντηλιακές και ενυδατικές κρέμες που θα μπορούσες να βάλεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν είναι κακό ένας άντρας να φροντίζει το δέρμα του. Σίγουρα δεν το κάνουμε για λόγους καλλωπισμού και αισθητικής, όπως οι γυναίκες, αλλά περισσότερο για προστασία. Άλλωστε πόσες φορές έχουμε "τσουρουφλιστεί" μετά από παρατεταμένη παραμονή μας στην παραλία και τρέχαμε να βρούμε μετά, τρόπους για να ανακουφιστούμε;
Μέτρα προστασίας από τον ήλιο:
1. Πλατύγυρο καπέλο, ψάθινο ή άλλο, που θα σας παρέχει περισσότερη προστασία. Το καπελάκι του μπέιζμπολ δεν συστήνεται πολύ αλλά επειδή αρκετοί το φοράμε, καλό είναι από το τίποτα.
2. Φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
3. Αποφύγετε την απευθείας έκθεσης σας στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11:00 το πρωί με 4:00 το απόγευμα, όπου υπάρχει υψηλή ακτινοβολία.
4. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό, (τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο) με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15 και πάνω, το οποίο να ανανεώνεται συχνά.
5. Φορέστε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα που να καλύπτουν τις ευαίσθητες περιοχές.

Tip: Μην ξεγελιέστε από μια συννεφιασμένη μέρα, ή όταν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα. Οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.
Σε περίπτωση εγκαύματος από τον ήλιο ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Υπάρχουν αρκετά after sun και cooling προϊόντα στην αγορά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Όσο λιγότερα χημικά περιέχουν στα συστατικά τους τόσο το καλύτερο.
2. Για γρήγορη ανακούφιση απλώστε στο δέρμα 100% aloe vera που έχει καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες (θα την βρείτε στα φαρμακεία σε μορφή gel)
Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης και φυσικά προϊόντα που όλοι έχουμε στο σπίτι:
3. Απλώστε στο δέρμα που έχει καεί, βρώσιμο γιαούρτι ή κρύο γάλα. Τα λίπη και το γαλακτικό οξύ που περιέχουν έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και συνάμα ενυδατώνουν το δέρμα.
4. Κρύο τσάι. Το τσάι περιέχει ένα συστατικό την τανίνη, η οποία βοηθά και ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις του εγκαύματος.
5. Επίσης μπορείτε να απλώσετε κομπρέσες από κρύο χαμομήλι, τις οποίες θα αφήσετε στο ψυγείο να παγώσουν.

Tip: Αν τα εγκαύματα είναι πιο σοβαρής μορφής θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο. Αν παρουσιαστούν άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος, ναυτία, πονοκέφαλος, και τάσεις για εμετό καλύτερα συμβουλευτείτε τον Γιατρό ή Φαρμακοποιό σας.
Φυσικά η έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί μόνο αρνητικά έχει και τα θετικά της:
Μισή ώρα την ημέρα στον ήλιο είναι αρκετή για την παραγωγή της Βιταμίνης D, η οποία με την σειρά της βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος στους άντρες, ειδικά σε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν παιδί! Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε δείγμα 340 αντρών. Αυτό εξηγεί και τις αυξημένες εγκυμοσύνες που δημιουργούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!
Ας δούμε και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά σχετικά με τον ήλιο...
- Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 43% των αντρών χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα και μόνο το 33% σε τακτική βάση.
- Το 69% των αντρών πιστεύουν πως οι άνθρωποι με μελαψό χρώμα φαίνονται πιο υγιείς.
- Το 36% των αντρών παθαίνουν κάποιου είδους εγκαύματα το καλοκαίρι σε σχέση με το 23% των γυναικών.