Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΧΑΟΣ στις πολυκατοικίες !

Χωρίς ρεύμα και ασανσέρ κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες πολυκατοικίες στην Ελλάδα καθώς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές είτε αδυνατούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα ή είναι κατ’ επάγγελμα «φεσατζήδες».
Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι οι διαχειριστές....

να τρέχουν κυριολεκτικά και μεταφορικά όπως ο Βέγγος στην ταινία «ο Παπατρέχας»  αδυνατώντας να εισπράξουν τα κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να «βάζουν χέρι» στο αποθεματικό και τελικά να μην μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος ή συντήρηση των ασανσέρ.

Στο τέλος, το βάρος πέφτει στους λίγους –συνεπείς και με εισόδημα- ιδιοκτήτες  οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να συμπληρώσουν το αποθεματικό.
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιάς, «η πολυκατοικία έχει ήδη τελειώσει. Επικρατεί το απόλυτο χάος καθώς μετά το ''κλείδωμα'' της κεντρικής θέρμανσης λόγω αδυναμίας πληρωμής πετρελαίου, τώρα κλειδώνουν και τα ασανσέρ ενώ δεν υπάρχει ρεύμα σε κοινόχρηστους χώρους εξαιτίας των χρεών προς τη ΔΕΗ. Το αποθεματικό των διαχειριστών δεν φτάνει, μεγάλο μέρος των ενοικιαστών ή ιδιοκτητών δεν πληρώνουν κοινόχρηστα και το πρόβλημα έχει γίνει τσουνάμι».

Έντονο είναι το φαινόμενο των απλήρωτων κοινοχρήστων σε κτίρια γραφείων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας όπου υπολογίζεται πως το 30%-50% είναι κενό επί χρόνια, σύμφωνα με τον κ.Παραδιά. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης επιχείρησης με γραφεία στο κέντρο έχει να πληρώσει πάνω από 1 χρόνο κοινόχρηστα, ένα ποσό κοντά στα 2.000 ευρώ. Δηλώνει δε ότι αδυνατεί να πληρώσει για πάντα. Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια στα δικαστήρια.
Ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με κατάσχεση
Γνωρίζατε ότι μπορεί να χάσετε το σπίτι σας από τα απλήρωτα κοινόχρηστα; Και όμως… ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορεί ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κτιρίου να προχωράει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει τη λειτουργία της. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα 2 εβδομάδων έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλών, ούτε εάν αυτά έχουν καταβληθεί έως ένα μέρος μόνο. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι στα δικαστήρια «σύρεται» ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη χρονική στιγμή η ιδιοκτησία του είναι μισθωμένη ή όχι.

Χωρίς κλήτευση
H διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, όπως αναφέρει η imerisia, ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. Εν τέλει, η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ στη συνέχεια μπορεί να διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού τα χρήματα από τον μισθωτή. Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας.
-

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια