Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γκρέιπφρουτ : Ο καρπός της δίαιτας 🍑🍑

Με φανατικούς φίλους ή εχθρούς, το δημοφιλές αυτό εσπεριδοειδές με την ξινόπικρη γεύση δεν περνάει επ ουδενί απαρατήρητο.
Πλούσιο σε βιταμίνες Α,Β,C και πλείστες άλλες ευεργετικές ιδιότητες, το γκρέιπφρουτ φημίζεται για τη λιποδιαλυτική του δράση.
Είτε καταναλώνεται σκέτο (η προσθήκη κανέλας μειώνει την πικρή γεύση του) είτε ως χυμός, το φρούτο αυτό προτιμάται κυρίως από όσους ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.
Αν και είναι ιδανικό για δίαιτες, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.
Και αυτό γιατί επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, τελευταία, ότι ο χυμός του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ( ενδεχομένως και αρνητικά) τη δράση αρκετών φαρμάκων.
Στις μέρες μας, ωστόσο, το Citrus paradisi, όπως ονομάζεται επιστημονικά το
γκρέιπφρουτ, τις λιποδιαλυτικές ιδιότητες του οποίου όλοι εξυμνούν, καλλιεργείται στις ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ, Ισπανία, Αυστραλία, Αργεντινή κλπ.
Με καταγωγή που "παίζει" μεταξύ των νησιών Μπαρμπάντος, των Δυτ. Ινδιών και της Ασίας, ήρθε στην Ευρώπη αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό και στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να επιλέγεται για τους καρπούς του.
Στη χώρα μας καλλιεργείται από τα τέλη της δεκαετίας του '60 αλλά ουδέποτε συστηματικά.
Σήμερα το βρίσκουμε σε μικρές εκτάσεις στις ίδιες ζώνες με τα άλλα εσπεριδοειδή, όπως στην Αργολίδα, Λακωνία, Άρτα, Χανιά, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και στη Κορινθία.
Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και βιολογικά γκρέιπφρουτ, εγχώρια αλλά και εισαγόμενα (τα βιολογικά, δεν έχουν απολυμανθεί, ούτε επικαλύπτονται εξωτερικά με παραφίνη).
Τα εγχώρια τα βρίσκουμε από τα τέλη του Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες η αγορά τροφοδοτείται από εισαγόμενα.
Το μέγεθος δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά τους.
Όταν τα επιλέγουμε, θα πρέπει να είναι γυαλιστερά από τη φύση τους, να είναι βαριά για το μέγεθός τους, να μην έχουν αμυχές, να μην είναι μαλακά και να μην έχουν σκούρα σημεία.
Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος - εφόσον είναι φρεσκοκομμένα - μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 εβδομάδες ενώ στο οικιακό ψυγείο ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται.
ΟΙΚΟ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια