Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βιονικό πάγκρεας για διαβητικούς

Μια σημαντική αλλαγή για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη Tύπου 1 υπόσχεται να προσφέρει το «βιονικό πάγκρεας», μια νέα συσκευή που δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και την οποία θα δοκιμάσουν σύντομα σε εθελοντές.
Τη συσκευή ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βοστόνης, οι οποίοι έχουν λάβει έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή τριών μελετών, οι οποίες θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή ασθενών τους.
Το «βιονικό πάγκρεας» διαθέτει έναν αισθητήρα που εμφυτεύεται στο δέρμα και συγκεντρώνει στοιχεία για τα επίπεδα της ινσουλίνης, τα οποία, στη συνέχεια, στέλνει ασύρματα σε μια εφαρμογή που έχει εγκαταστήσει ο ασθενής στο κινητό του.
Τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε πέντε λεπτά, ενώ η εφαρμογή υπολογίζει τις δόσεις της ινσουλίνης και του γλυκογόνου που έχει ανάγκη ο οργανισμός προκειμένου να διατηρηθούν τα σάκχαρα στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι πληροφορίες αυτές στέλνονται σε δύο «αντλίες» έγχυσης της ορμόνης που φορά ο ασθενής και έτσι ο οργανισμός λαμβάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που του είναι απαραίτητη. Μέχρι στιγμής το «βιονικό πάγκρεας» έχει δοκιμαστεί μόνο σε διαβητικούς χοίρους, ενώ οι μελέτες που θα ξεκινήσουν σύντομα θα γίνουν με τη συμμετοχή εθελοντών σε πραγματικές συνθήκες, με επίβλεψη που διαρκώς θα μειώνεται.
Η πρώτη μελέτη θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα της συσκευής για πέντε συνεχόμενες ημέρες σε ασθενείς που θα τη χρησιμοποιούν από τις 7.00 έως τις 11.00 το πρωί. Η δεύτερη θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 16 αγοριών και ισάριθμων κοριτσιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και η τρίτη σε 50-60 ασθενείς που η δουλειά τους έχει σχέση με την Ιατρική και θα φορούν τη συσκευή για διάστημα δύο εβδομάδων.
Αν οι μελέτες αποδειχτούν επιτυχείς, τα στοιχεία που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο εξελιγμένης εκδοχής της συσκευής, η οποία θα είναι έτοιμη σύντομα.
neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια