Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Για να μη... σας πέσει βαρύ το Πάσχα

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), το βαρύ πασχαλιάτικο γεύμα, ειδικά μετά από περίοδο νηστείας, μπορεί να προκαλέσει κάποιο οξύ επεισόδιο.
Η εμπειρία δείχνει ότι την Κυριακή του Πάσχα, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία γεμίζουν από έκτακτα περιστατικά, με την αύξηση της κίνησης να εκτιμάται στο 30%.
Με ένα μόνο γεύμα την Κυριακή του Πάσχα, προσθέτουμε στο σώμα μας ένα κιλό και προσλαμβάνουμε ποσότητα χοληστερίνης επτά φορές πάνω από τη συνιστώμενη, βάζοντας την υγεία μας σε σημαντικό κίνδυνο.
Πείτε «ναι» στη μαγειρίτσα. Eνα πιάτο μαγειρίτσας περιέχει 600 θερμίδες, αλλά τα συστατικά της προετοιμάζουν κατάλληλα το στομάχι, προκειμένου να δεχθεί το κρέας.
Φάτε πρωινό. Θα σας κρατήσει χορτάτους ολόκληρη τη μέρα και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις υπερβολές με τους διατροφικούς «πειρασμούς» που θα περνούν από μπροστά σας. Το ιδανικό πρωινό περιέχει λίγα δημητριακά με γάλα ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα, καφέ και πορτοκαλάδα.
Μασήστε αργά. Οταν μασάμε αργά, τρώμε λιγότερο. Απολαμβάνουμε, επίσης, το φαγητό μας και νιώθουμε πιο εύκολα τη στιγμή που χορταίνουμε.
Δώστε έμφαση στη σαλάτα. Η κατανάλωση μη λιπαρών τροφών, περιορίζει την ποσότητα των λιπαρών που λαμβάνουμε. Βάζοντας περισσότερη σαλάτα στο πιάτο, αφήνουμε λιγότερο χώρο για το κρέας, έχοντας την αίσθηση ότι δεν μας λείπει τίποτε. Οι φυτικές ίνες της πράσινης σαλάτας χορταίνουν περισσότερο και διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης.
Αποφύγετε το ψωμί. Το ψωμί στο πασχαλινό τραπέζι είναι μία υπερβολή. Μπορούμε, απλά, να επιλέξουμε μία λεπτή φέτα ψωμιού ολικής άλεσης και να βουτήξουμε λίγη ψίχα στη σαλάτα.
Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο. Ενα με δύο ποτήρια κρασί με το φαγητό είναι η ιδανική ποσότητα. Βελτιώνουν την πέψη και παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, τα οποία απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες που μακροπρόθεσμα προκαλούν σοβαρές παθήσεις.
Επιλέξτε φρούτο για επιδόρπιο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φρούτο μετά το φαγητό επιβραδύνει την πέψη. Είναι, όμως, απείρως προτιμότερο από το γλυκό. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το γλυκό, επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας. Καλή επιλογή είναι και το τσουρέκι, χωρίς όμως επικαλύψεις σοκολάτας.
Αποφύγετε γενικά τις υπερβολές με το κρέας. Πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν νηστέψει αρκετές μέρες πριν το Πάσχα. Το βράδυ της Ανάστασης, μη γεμίσετε το πιάτο σας μέχρι πάνω, ενώ εγκράτεια χρειάζεται και με τον οβελία.
Αφαιρέστε τα λίπη από το κρέας. Η συμβουλή αφορά κυρίως τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Η πέτσα πρέπει να αποφεύγεται.
Φάτε αβγά με μέτρο. Τα πολλά αβγά και οι μεγάλες ποσότητες κρέατος, αυξάνουν θεαματικά τη χοληστερίνη.
ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
Φουλ από θερμίδες και χοληστερίνη
Διατροφικό «μπόνους» 3.000 θερμίδων και 1.325 μιλιγκράμ χοληστερίνης, δίνει στον καθένα μας το πασχαλιάτικο τραπέζι. Απολαύστε το, όμως, αποφεύγοντας τις υπερβολές και το άγχος. Καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι το... μπόνους οδηγεί και σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Θυμηθείτε, επίσης, ότι δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθείτε σε δίαιτες εξπρές, προκειμένου να χάσετε τα επιπλέον κιλά. Μελέτες δείχνουν ότι χάνοντας σε μια βδομάδα 3 ή και 4 κιλά δεν έχουμε μακροχρόνιο όφελος.
Υπερφαγία. Οχι μόνο τα ξαναπαίρνουμε, αλλά τις περισσότερες φορές και στο διπλάσιο, καθώς η στέρηση μετά τις γιορτές συνοδεύεται συχνά από επιβραβευτική ή και στερητική υπερφαγία.
Το σωστό είναι να χάνουμε τα κιλά των εορτών με τον ίδιο ρυθμό που χάνουμε βάρος οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου, δηλαδή όχι περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα.
Οταν η προσπάθεια φέρνει... ζόρια, σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι να φοράτε τα αγαπημένα σας ρούχα και να ασχολείστε ευχάριστα με το αγαπημένο σας άθλημα. Ασχοληθείτε και με τη σωματική άσκηση. Δεν είναι τόσο τα κιλά που χάνετε, όσο το ότι μπαίνετε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Αρνί ή κατσίκι;
  • Το ερώτημα είναι επίκαιρο, όσο ποτέ. Η απάντηση είναι ότι το αρνί έχει πλούσια γεύση και το κατσίκι λιγότερες θερμίδες.
  • Τα 100 γραμμάτια άψητου αρνιού ή κατσικιού δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Ιδια ποσότητα ψητού αρνιού δίνει 242 θερμίδες και 15 γραμμάρια λίπους, υπερέχο­ντας σαφώς του θερμιδικού φορτίου που εμφανίζει το κατσίκι. Τα 100 γραμμάρια ψητού κατσικιού έχουν 110 θερμίδες και 2,3 γραμμάρια λίπους.
  • Και τα δύο, όμως, είναι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμινών -κυρίως Β- σιδήρου και φωσφόρου. Το κατσίκι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.
Αποστόλης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια