Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χειρονομίες από όλο τον κόσμο

Κάθε λαός, εκτός από τον λεκτικό τρόπο επικοινωνίας, διαθέτει και ένα πλούσιο «λεξιλόγιο» με χειρονομίες...
Ανάλογα την περίσταση και τη συναισθηματική φόρτιση, γίνεται και χρήση των συγκεκριμένων χειρονομιών.
Επειδή όπως σε κάθε χώρα οι χειρονομίες διαφέρουν και υπάρχει πιθανότητα παρεξηγήσεων, μελετήστε καλά τον παρακάτω χάρτη, όπως τον παρουσιάζει η Huffington Post, και το βίντεο. Φυσικά μια θέση έχει και η Ελλάδα:

Τον γύρο του κόσμου μέσα από την παλάμη προσφέρει αυστραλιανή ταξιδιωτική ιστοσελίδα στους αναγνώστες της, μέσω ενός άκρως επεξηγηματικού καταλόγου για την ερμηνεία της κάθε χειρονομίας σε κάθε χώρα.

Η ελληνική «ανοιχτή παλάμη» φυσικά και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα και χαρακτηρίζεται προσβλητική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αφρική και στο Πακιστάν. Οπως εξηγείται, έχει τις ρίζες της στην «παραδοσιακή πρακτική του τριψίματος βρόμας, στάχτης ή κοπράνων στα πρόσωπα κρατουμένων».

Το σύμβολο του ΟΚ που σχηματίζει κυκλικά ο αντίχειρας με τον δείκτη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ικανοποίησης σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά, όμως αν γυριστεί ανάποδα θεωρείται μια εξαιρετικά άσεμνη χειρονομία για τους Βραζιλιάνους. Αντίστοιχα, τα «κερατάκια» που σχηματίζονται ανασηκώνοντας τον δείκτη και τον μικρό, χειρονομία που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους απανταχού ροκ σταρ, είναι ικανά να κάνουν έξαλλους Ιταλούς, Βραζιλιάνους, Κολομβιανούς και Ισπανούς, αφού στις συγκεκριμένες χώρες αντιμετωπίζονται ως «κέρατα» που
υπονοούν απιστία.
Διαφορετικές ερμηνείες, όχι όμως αρνητικές, έχει η χειρονομία με όλα τα δάχτυλα ενωμένα μαζί. Οι Ιταλοί με μια ταυτόχρονη μίνι περιστροφή του καρπού τη χρησιμοποιούν για να εκφράσουν απορία, όπως για παράδειγμα «τι είναι αυτό;» ή «τι θέλεις;», ενώ οι Τούρκοι όταν θέλουν να δείξουν πως κάτι είναι όμορφο. Στην Αίγυπτο η ίδια χειρονομία μαρτυρά ότι κάποιος χρειάζεται μόνο ένα λεπτό, τη στιγμή που κάτοικοι του Κονγκό τη χρησιμοποιούν για να δείξουν μικροποσότητα.

Ο ανασηκωμένος αντίχειρας θεωρείται λίγο ως πολύ διεθνές σύμβολο έγκρισης ή αποδοκιμασίας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σήμα «V», καθώς ενώ από τις περισσότερες χώρες έχει θετικές έννοιες, όπως για παράδειγμα αυτή της νίκης και της ειρήνης, στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιρλανδία υποδηλώνει περιφρόνηση και ανυπακοή απέναντι στις Αρχές.

Οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Αυστραλοί και οι Καναδοί σταυρώνουν τον δείκτη και τον μέσο για να ευχηθούν καλή τύχη, χειρονομία που στο Βιετνάμ θεωρείται ότι αναπαριστά γυναικεία γεννητικά όργανα και κατ' επέκταση είναι προσβλητική. «Ελα δω!» φωνάζει ο δείκτης, όταν κινείται προς τα πάνω για τους περισσότερους λαούς. Μοναδική εξαίρεση οι Φιλιππινέζοι, που την ερμηνεύουν μεν με τον ίδιο τρόπο, αλλά την απευθύνουν μόνο προς τους σκύλους. Αντίστοιχα, πολλές διαφορετικές ερμηνείες επιδέχεται η χειρονομία με τον δείκτη και τον αντίχειρα να σχηματίζουν όρθιο όπλο, αφού οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί την χρησιμοποιούν για το νούμερο 2, οι Κινέζοι για το νούμερο 8 και οι Ιταλοί ως αποδοκιμασία.

Η κίνηση της παλάμης από κάτω προς τα πάνω, σημαίνει «φύγε» σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά και «έλα» σε Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδία και Γκάνα. Οταν πάλι ο δείκτης αγκαλιάζει τον αντίχειρα, οι Τούρκοι προσβάλλονται, αλλά οι Αυστραλοί, οι Καναδοί και οι Βρετανοί χαμογελούν, καθώς είναι μια παιχνιδιάρικη χειρονομία ενηλίκων απέναντι σε παιδιά, που υπονοεί ότι κάποιος τους «έκλεψε» τη μύτη.

Στη Βραζιλία τα απανωτά χτυπηματάκια της γροθιάς στο μέτωπο υποδεικνύουν χαζομάρα, ενώ η επίδειξη της γροθιάς σε Μεξικό και Νότια Αμερική υποδηλώνει τσιγκουνιά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια