Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φεβρουάριος ο μήνας στη λαογραφία μας

Φεβρουάριος, Φλεβάρης, Κουτσοφλέβαρος, Μικρός, Κουτσός, Κούντουρος, Κλαδευτής
Ζεστός Φλεβάρης, το Πάσχα κρύο
  • Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό
  • Ο μήνας Φλεβάρης ή τις φλέβες (του νερού) ανοίγει ή τις φλέβες κλείνει.
  • Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει μ' αν τις φλέβες του ανοίξει , ξεροπήγαδα γιομίζει.
  • Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
  • Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού.
  • Στις δεκαπέντ' από Φλεβάρη βαρεί το άλογο ποδάρι.
  • Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς,
  • Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς.
  • Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλάει.
  • Παπαντή καλοβρεμμένη, ή κοφίνα γεμισμένη.
  • Η Παπαντή διώχνει τις γιορτές με τ' αντί.
Στην αρχαία Ρώμη
πρωτοχρονιά ήταν την 1η Μαρτίου, κι ο Φεβρουάριος ήταν ο τελευταίος μήνας του έτους, γι αυτό έκαναν καθαρμούς, για να εξαγνίσουν το χώρο γύρο από το μίασμα του παλιού χρόνου.
΄Ετσι, ο μήνας αυτός πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα februo, που σημαίνει καθαίρω, αγνίζω.


Ο λαός, έχοντας την ανάγκη να προσαρμόσει το λατινικό όνομα στην νεοελληνική γλώσσα, συσχέτισε τον Φλεβάρη με τις φλέβες
. Έπρεπε όμως να βρεθεί ποιες ήταν αυτές.
Έτσι, από κάποιους ορίστηκε πως πρόκειται για τις φλέβες των ποταμών που γεμίζουν νερό ή τις φλέβες των δέντρων που φουσκώνουν.

Στα ορεινά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας προσάρμοσαν το όνομα στο πολύ κρύο και στους θανάτους που προκαλεί: "Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλνά"
Μάλιστα σχηματίστηκε και το ρήμα φλεβαρίζω, που σημαίνει πως έρχεται ο Φλεβάρης, το τέλος του χειμώνα, η αρχή της άνοιξης.
Επίσης και φλεβίζω, που σήμαινε: κάνω δυνατό κρύο, δίνοντας έτσι και δεύτερη έννοια στη λέξη φλεβίζω: δυναμώνω.

* Στην αρχαία Ελλάδα αποκαλείτο Ανθεστηριών.
* Ο Άνδρας:
είναι ευαίσθητος, ιδεαλιστής και παρόλη την πολυμορφία του κατορθώνει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της ζωής, ζεστός πάντα φιλικός, ερωτικός αλλά τόσο εύθικτος. Ιδιόρρυθμος αρκετά, διατηρεί πάντα μυστικά.

* Η Γυναίκα: Η προσωπικότητά της είναι περίπλοκη και μοιάζει με την υδροχόο. Με σκέψεις συναισθήματα και ιδανικά, δημιουργεί πάντα ένα δικό της κόσμο. Είναι περιζήτητη για σύζυγο, φίλη ή ερωμένη.
* Οικολογικές εργασίες:
Ανθοκομία:
Σπέρνουμε μπιγκόνιες προσέχοντας μην καταστρέψουμε το σπόρο που είναι πολύ λεπτός. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες ή σε παρτέρια στον κήπο. Το χώμα είναι μείγμα από καστανόχωμα 1 μέρος, 1 μέρος άμμο και 2 μέρη ερεικόχωμα. Οι γλάστρες να τοποθετηθούν σε μέρος δροσερό με λίγη σκιά. Προσοχή στο πότισμα.
Φυτεύουμε γαρίφαλα με καταβολάδες, επίσης, και καμπανούλες. Στερεώνουμε με δεσίματα στον τοίχο το ωραιότατο αναρριχητικό χειμωνιάτικο γιασεμί.

Λαχανοκομία:
Σπέρνουμε παντζάρια και ραπανάκια. Σπέρνουμε μελιτζάνες και ντομάτες. Οι ντομάτες φυτεύονται σε 80 πόντους η μια από την άλλη.
Σπέρνουμε λάχανα, φυτεύουμε κρεμμύδια, σκόρδα, μαρούλια. Αρχίζουμε να μαζεύουμε φρέσκια κουκιά και αρακά, φυτεύουμε πατάτες.
Σπέρνουμε σε φυτώρια σπόρους πιπεριάς. Η μεταφύτευση γίνεται όταν τα φυτά γίνουν 10 πόντους. Σπέρνουμε ραδίκια, σινάπια και σε φυτώρια πράσα, αντίδια, καρότα, σέλινο. Φυτεύουμε φράουλες.

* Φρούτα, λαχανικά και ψάρια του μήνα:
Αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μήλα, πορτοκάλια, αγκινάρες, αντίδια, βρούβες, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδι, λάχανο, μάραθος, μαρούλια, πατάτες, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, τσουκνίδες
Τσιπούρα, σαργός, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, λούτσος, βραστόψαρα, γλώσσα, γόπα, λυθρίνι, παλαμίδα, σαφρίδι, σπορπίνα, στήρα, συναγρίδα, σφυρίδα, μαρίδα, χειλού, χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρι, μύδια, στρείδια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια