Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ποιο Αντισυλληπτικό Χάπι είναι Κατάλληλο

Contraceptive pill
Η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να χορηγηθεί με πολλούς τρόπους και πολλούς συνδυασμούς, σε πολλά δοσολογικά σχήματα.
Το ποιο αντισυλληπτικό σχήμα που περιέχει ορμονικά συστατικά, τελικά, θα επιλέξει ο γιατρός, εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δοθούν στα παρακάτω ερωτήματα.

Ερώτηση 1: 
Είναι η γυναίκα υποψήφια για ορμονική αντισύλληψη;
Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, έτσι είναι φυσιολογικό να λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη.

Εξαιρούνται:
1)οι γυναίκες που ηπατική ασθένεια που επηρεάζει τον μεταβολισμό των στεροειδών, όπως για παράδειγμα οξεία ηπατίτιδα ή κίρρωση.
2)που έχουν ιστορικό χολόστασης που σχετίζεται με προηγούμενη λήψη αντισυλληπτικών.
3) κακοήθεις ή καλοήθεις όγκοι του ήπατος.
4) που έχουν οιστρογόνο- ή προγεστερόνο- ευαίσθητους όγκους.

Ερώτηση 2: 
Είναι η γυναίκα υποψήφια για αντισύλληψη που περιέχει οιστρογόνα;
Τα οιστρογόνα από μόνα τους δεν παρέχουν αντισύλληψη, αλλά βοηθούν στον έλεγχο του κύκλου όταν δίνονται μαζί με προγεστίνες. Ο συνδυασμός οιστρογόνων-προγεστίνης είναι η πιο ευρέως συνταγογραφούμενη μέθοδος αντισύλληψης. Ο τρόπος χορήγησης μπορεί να είναι από το στόμα, ή με μηνιαίες ενέσεις. Τα οιστρογόνα όμως προκαλούν μια δοσο-εξαρτώμενη παραγωγή σφαιρινών από το ήπαρ, οι οποίες αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο για θρομβωτικά επεισόδια.

Επίσης αυξάνουν τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης ΙΙ, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Στο μεταβολισμό των λιπιδίων φαίνεται πως μειώνει την LDL και αυξάνει την HDL, ενώ προκαλεί μια μικρή αύξηση στα τριγλυκερίδια. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα οιστρογόνα δεν αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι οι γυναίκες που έχουν διαβήτη με συνοδό υπέρταση, ή που έχουν προβλήματα με τα αγγεία τους και την καρδιά τους θα πρέπει να αποφεύγουν αυτή την μέθοδο.

Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, χωρίς όμως να έχουν προβλήματα με τα αγγεία τους ή την καρδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο.

Όταν διαλέγει κάποια να πάρει ορμονικό συνδυασμό, θα πρέπει να προτιμά τον συνδυασμό που έχει τις μικρότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων και προγεστίνης. Αυτό ισχύει για όλους του συνδυασμούς δραστικών ουσιών. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει πολύ μικρή επίδραση στον μεταβολισμό της γυναίκας. Επίσης σε διάφοερες μελέτες αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στις επιπλοκές του διαβήτη, λόγω της χρήσης παλαιού η νέου τύπου οιστρογόνων.

Δεν έχει εξακριβωθεί αν η διαδερμική χορήγηση, τα κολπικά δαχτυλίδια ή οι μηνιαίες ενέσεις έχουν μεταβολικό πλεονέκτημα, παρά τα ευνοϊκά αποτελέσματα που προκύπτουν από μικρές μελέτες παρακολούθησης.

Τέλος η μέθοδος θα πρέπει να επιλεχθεί βάση της επιθυμίας και της άνεσης που έχει η γυναίκα με το σχήμα και τον τρόπο χορήγησης.

Ερώτηση 3: 
Ποια είναι η καλύτερη δόση και σχήμα χορήγησης από το στόμα προγεστίνης, αν η γυναίκα είναι υποψήφια;
Η προγεστίνη χορηγείται σε πολλές δόσεις και σχήματα. Οι περισσότερες προγεστίνες έχουν ανδρογόνο δράση (π.χ. αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπιδιων). Οι νέες μορφές της προγεστίνης (desogestrel, gestodene, drospirenone) έχουν ήπια ανδρογόνο δράση

Εάν μια γυναίκα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει οιστρογόνα αλλά επιθυμει να λάβει ορμονική αντισύλληψη, θα πρέπει να πάρει μόνο προγεστίνη. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν υπέρταση, καρδιαγγειακό πρόβλημα, αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση, θα πρέπει να λάβουν μόνο προγεστίνη, αφού η προγεστίνη δεν αυξάνει την παραγωγή των σφαιρινών από το ήπαρ.

Ερώτηση 4: 
Ποια είναι ο καλύτερος τρόπος χορήγησης της προγεστίνης;
Η προγεστίνη μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα, με ένεση, ως εμφύτευμα, ή μεσω της ενδομήτριας τοποθέτησης. Υπάρχουν δυο μορφές από το στόμα προγεστίνες. Η μία από αυτές περιέχει norethindrone και η άλλη levonogestrel. Και οι δύο μορφές χορηγούνται καθημερινά χωρίς περίοδο χορήγησης εικονικού φαρμάκου.

Εναλλακτικά, υπάρχει και η μακράς δράσης χορήγηση προγεστερόνης, για αντισύλληψη. Με την μορφή της ένεσης δίνεται κάθε τρεις μήνες (depo-medroxyprogesterone, DMPA) και με τη μορφή υποδόριου εμφυτεύματος (etonegestrel), η οποία χορηγείται κάθε τρία χρόνια. Το εμφύτευμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς για τις μεταβολικές επιδράσεις στις γυναίκες που έχουν μεταβολικό σύνδρομο, αλλά θεωρείται πιο ασφαλές από την ενέσιμη μορφή. Το DMPA έχει μεγαλύτερο διάστημα για να αποκατασταθεί η γονιμότητα μετά την διακοπή του και παρουσιάζει αύξηση βάρους σε διαβητικές και μη, γυναίκες. Η DMPA δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σε γυναίκες που έχουν υπέρταση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παχυσαρκία ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι προγεστίνες που λαμβάνονται από το στόμα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά καλά μελετημένες και έχουν ένα πολύ καλό προφιλ ασφάλειας. Με αυτές, οι γυναίκες μπορούν να διακόψουν άμεσα την χρήση, αν εμφανισθεί κάποια παρενέργεια και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια δοκιμαστική περίοδο πριν δοθεί μια επιλογή μακράς διάρκειας. Πάντα όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη θέληση, τον τρόπο ζωής και την άνεση που νιώθει η γυναίκα για την συγκεκριμένη αγωγή.

Διάφορες μελέτες σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 δεν δείχνουν μεταβολική επίδραση της norethidrone. Σε γυναίκες μετά τον τοκετό που είχαν αναπτύξει διαβήτη κύησης και θήλαζαν, η χρήση από το στόμα προγεστίνης τριπλασίασε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν προγεστίνη, αλλά δεν θήλαζαν. Αυτό το φαινόμενο σχετιζόταν και με την διάρκεια με τις γυναίκες που πήραν προγεστίνες από το στόμα για > 8 μήνες εξαπλασίασαν τον κίνδυνο.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης που θηλάζουν και για όσο διαρκεί ο θηλασμός θα πρέπει να επιλέξουν μια αποφρακτική μέθοδο αντισύλληψης ή να περιμένουν 6 μήνες μετά τον τοκετό, για να ξεκινήσουν την λήψη προγεστίνης από το στόμα. Το ίδιο ισχύει και για την ενέσιμη μορφή.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια