Κεμπάπ - Ούρφα κεμπάπ - Σις κεμπάπ

Κεμπάπ από μοσχαρίσιο κιμά
υλικά
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ελιά
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
1 κ.σ. μπούκοβο
1 κ.σ. ξερό δυόσμο
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
για τη συνοδεία:
ντομάτα, μαϊντανός, κρεμμύδι, πίτες
παρασκευή
Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά για αρκετή ώρα, ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα. Πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ με πάχος 3 εκ.
Αφήνουμε τα κεμπάπ να σταθούν τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα ψήσουμε.
Μπορούμε να τα περάσουμε σε ξύλινα σουβλάκια ή να τα ψήσουμε όπως είναι.
Τα ψήνουμε σε σχάρα στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου ή σε τηγάνι με αυλάκια.
Τα συνοδεύουμε με ντομάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια ανακατεμένη με μαϊντανό και κρεμμύδι ψιλοκομμένο και βάζουμε δίπλα ψημένες πίτες.
Σις κεμπάπ (αρνίσιο σουβλάκι με μπαχαρικά)
υλικά για 20 περίπου σουβλάκια:
1 κ. αρνίσιο κρέας ψαχνό, κομμένο σε ομοιόμορφα κομμάτια των 3 εκ.
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. ντομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
1 κ.σ. σουμάκ (σε καταστήματα μπαχαρικών)
αλάτι
για τη μαρινάδα:

5 κ.σ. ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες,
2 σκ. σκόρδου λυωμένες,
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
1 κ.σ. θυμάρι,
1/2 κ.σ. πάπρικα,
1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο,
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν,
1 κ.γ. αλάτι
παρασκευή
Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας.
Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος με σκέπασμα, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και το βάζουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 4 ώρες το λιγότερο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με αλάτι και το σουμάκ και τα αφήνουμε να σταθούν 30'-40'.
Περνάμε το κρέας σε σουβλάκια βάζοντας σε κάθε σουβλάκι 2 ή 3 κομμάτια ντομάτας ανάμεσα στο κρέας.
Ψήνουμε τα σουβλάκια σε ψησταριά ή στο γκριλ ή σε μαντεμένιο τηγάνι με αυλάκια.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια βάζοντας στο πλάι από λίγα κρεμμύδια που έχουμε ανακατέψει με τον μαϊντανό και πίτες ψημένες.
Ούρφα κεμπάπ
υλικά για 6 άτομα
1300 γρ. κιμά από αρνίσιο κρέας (ή μισό-μισό με μοσχαρίσιο)
6 πίτες για σουβλάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
1/2 φλ.τσ μαϊντανός ψιλοκομμένος + 1 φλ.τσ. για το σερβίρισμα
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. μπούκοβο
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 ποτήρι νερού ζωμό κρέατος
αλάτι, πιπέρι
μερικές ντομάτες για το σερβίρισμα
παρασκευή
Πλένουμε, κόβουμε, ξεσποριάζουμε τις 2 ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα αρκετή ώρα, να απλώσουν ομοιόμορφα τα υλικά.
Σχηματίζουμε 12 μακρόστενα κεμπάπ και τα περνάμε σε σουβλάκια.
Τα αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον 1 ώρα και κατόπιν τα ψήνουμε στο γκριλ, σε τηγάνι με αυλάκια ή στη σχάρα στα κάρβουνα.
Συγχρόνως, ψήνουμε τις ντομάτες, κομμένες στη μέση.
Όταν είναι έτοιμα τα σουβλάκια, λιώνουμε το βούτυρο, αλείφουμε γενναιόδωρα τις πίτες και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν από κάθε πλευρά χωρίς να ξεραθούν.
Τις περιχύνουμε με τον ζωμό κρέατος, που έχουμε ζεστάνει (να είναι καυτός) και αφήνουμε να τον πιουν.
Βάζουμε σε κάθε πιάτο από μια πίτα, 2 κεμπάπ, και στο πλάι ψημένες ντομάτες και μαϊντανό.

Related Posts