Σπιτικός γύρος

Mερίδες: 12
Υλικά συνταγής:
2½ κιλά χοιρινό (πανσέτα και σπάλα)
2 κρεµμύδια τριµµένα
1 µήλο τριµµένο
4 ντοµάτες τριµµένες
500 γραµµ. γιαούρτι
αλάτι
φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κοµµάτια (για γύρο).
Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά.
Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα µία νύχτα, να μαριναριστούν καλά.
Για να στήσουμε το γύρο χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα.
Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεµπάπ.
Τον τυλίγουμε µε αλουμινόχαρτο και τον ακουµπάµε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά.
Ψήνουμε στους 200oC για 1 ώρα και 30΄.
Αφαιρούµε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τον γύρο να ξεροψηθεί.
Κόβουμε τα ψημένα κοµµάτια και τα αφήνουμε να ροδίσουν ξανά.
Σερβίρουμε µε πίτες, τζατζίκι και ψητές ντοµάτες.

Τζατζίκι:
• 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
• 2 αγγούρια
• Αλάτι
• Σκόρδο 7 σκελίδες
• Ελαιόλαδο
• Λίγο ξύδι
Πλένουμε τα αγγουράκια μας και τα τρίβουμε στον τρίφτη (στη χοντρή πλευρά, δεν τα ξεφλουδίζουμε), από κάτω έχουμε βάλει το στραγγιστήρι για να φύγει το περιττό νερό.
Λιώνω στο γουδί καλά το σκόρδο με το αλάτι.
Μεταφέρω το γιαούρτι σε λεκάνη, βάζω το αγγούρι (το στίβω με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό του), το σκόρδο, λίγο ξύδι, αλάτι και ανακατεύω καλά.
Προσοχή στο ξύδι, βάλτε λίγο δοκιμάζοντας κάθε φορά αν χρειάζεται και άλλο, γιατί αν θα βάλετε πολύ θα ξινίσει.

Related Posts