Μαρμελάδες του χειμώνα

Εκτός από άλειμμα στο ψωμί, 
μπορείτε να τις απολαύσετε και με γιαούρτι 
ή να τις χρησιμοποιήσετε ως γέμιση ή γλάσο σε κέικ.:
Μαρμελάδα λεμόνι
Για 3 βάζα των 250 ml
Υλικά συνταγής
5 λεμόνια (βιολογικά, ακέρωτα)
3 φλιτζάνια νερό
Ζάχαρη όσο πάρει, ανάλογα με το μείγμα που θα μετρήσουμε
1 κομμάτι τούλι ή τουλπάνι
3 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml
Εκτέλεση
Διαλέγουμε λεμόνια χωρίς χτυπήματα, με έντονο χρώμα και όχι πολύ μαλακά.
Ξύνουμε ελαφρά την κίτρινη φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (φλούδα και σάρκα ολόκληρα).
Αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες και τα κουκούτσια (τα κρατάμε για αργότερα).
Κόβουμε κάθε φέτα λεμονιού σε πολύ μικρά κομματάκια.
Μαζεύουμε όλα τα κουκούτσια και τις μεμβράνες που καθαρίσαμε από τα λεμόνια και τα βάζουμε σε διπλωμένο τούλι ή σε διπλωμένο τουλπάνι.
Στη συνέχεια, δένουμε το τούλι.
Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια, το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις μεμβράνες.
Τα καλύπτουμε με το νερό.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30΄ από την ώρα που θα πάρουν βράση, έως ότου μαλακώσουν οι λεμονόφλουδες.
Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κουκούτσια.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το πιέζουμε για να πάρουμε όσο περισσότερη πηκτίνη-ζελέ μπορούμε. Φροντίζουμε η πηκτίνη αυτή να πέφτει μέσα στα λεμόνια.
Μετράμε τώρα με ένα φλιτζάνι τα υλικά της μαρμελάδας.
Όσα φλιτζάνια βγουν τα υλικά που βράσαμε τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα προσθέσουμε. (Περίπου 3,5 φλιτζάνια βγαίνει, ανάλογα με το πόσο υγρό εξατμίζεται κατά το βρασμό.)
Βάζουμε τα υλικά με τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια.
Βράζουμε για περίπου 25΄-30΄ μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Η μαρμελάδα έχει δέσει όταν μένει παχύ στρώμα στην ανάποδη της κουτάλας.
Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε δύο καυτά αποστειρωμένα βάζα.
Γεμίζουμε μέχρι πάνω. Σφραγίζουμε κι αναποδογυρίζουμε τα βάζα.
Τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Διατηρούμε τα βάζα στο ντουλάπι για μήνες.
Όταν τα ανοίξουμε φροντίζουμε να τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Μαρμέλαδα βανίλια-μήλο
Υλικά συνταγής
700 γραµµ. βανίλιες φρέσκιες
300 γραµµ. μήλα
όση σηκώσει ζάχαρη
1/2 λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Τα φρούτα να είναι ώριμα, χωρίς χτυπήματα (γερά).
Τα πλένουμε καλά. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μπουκιές.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις βανίλιες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Περιχύνουμε µε 3/4 φλ. τσαγιού νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) από την ώρα που θα πάρει βράση για 15΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα και να λιώσουν.
Μετράμε τότε το μείγμα των φρούτων.
Όσα φλιτζάνια είναι τα φρούτα τόσα φλιτζάνια ζάχαρη συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά τα φρούτα (την πούλπα πλέον) µε τη ζάχαρη, να λιώσει.
Βράζουμε τη μαρµελάδα σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση για 15΄-20΄.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να βράσει για 1΄-2΄.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω (να ξεχειλίζει).
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε στον πάγκο (το καπάκι να ακουμπά στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά.
Τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.
Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, το συντηρούμε στο ψυγείο.
Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

Υλικά συνταγής
2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα
1 περγαμόντο
1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)
1 λεμόνι
όση σηκώσει ζάχαρη
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά.
Πλένουμε καλά τα φρούτα.
Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ.
Κρατάμε το χυμό.
Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες.
Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα.
Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι.
Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.
Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε.
Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον.
Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό.
Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό.
Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε.
Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).
Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα.
Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας.
Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια.
Τα σκουπίζουμε.
Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα.
Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο.
Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄.
Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια.
Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα.
Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες.
Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Κυδώνι ζελέ
Χρόνος προετοιμασίας: 1 - 1,5 ώρα,
Βάρος: 2 κιλά
Υλικά:
1.000 - 1.100 γρ. κυδώνια
700 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
90 γρ. χυμός λεμονιού
1 κλωναράκι βανίλιας
Διαδικασία:
Καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το χονδρό μέρος της σάρκας, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα τουλπάνι και τα δένουμε.
Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το νερό και το δεμένο τουλπάνι.
Τα βράζουμε για 30 - 40 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν τα κυδώνια.
Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στο ίδιο το νερό τους και στη συνέχεια στύβουμε μέσα στα λιωμένα κυδώνια το τουλπάνι για να βγάλουμε το χυμό (πετάμε το στυμμένο τουλπάνι).
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λεμόνι και κλωναράκι βανίλιας που έχουμε σχίσει κάθετα στη μέση με ένα μαχαίρι ώστε οι σπόροι του να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να μην «πιάσει» το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 30 - 40 λεπτά περίπου έως ότου πάρει ωραίο χρώμα και δέσει η μαρμελάδα.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, βάζοντας και ένα κομμάτι από το κλωναράκι βανίλιας.
Μαρμελάδα κάστανο
Υλικά (για 1 ½ κιλό)
1.400 γρ. κάστανα, με τη φλούδα τους
1 κιλό καστανή ζάχαρη
1 λουβί φυσική βανίλια
200 ml νερό
Εκτέλεση
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζετε τη φλούδα των κάστανων γύρω γύρω, αρχίζοντας από την πεπλατυσμένη πλευρά.
Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό.
Όταν πάρουν την πρώτη βράση, τα αφήνετε για 2 λεπτά ακόμα σε δυνατή φωτιά.
Τα βγάζετε ένα ένα και τα καθαρίζετε από την εξωτερική και την εσωτερική τους φλούδα.
Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε ξανά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
 Τα σουρώνετε καλά και τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών για να γίνουν πουρές.
Ξεπλένετε την κατσαρόλα και βάζετε να βράσουν τα 200 ml νερό μαζί με τη ζάχαρη κι ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά, με την κατσαρόλα ανοιχτή.
Έπειτα, δυναμώνετε τη φωτιά, σχίζετε τη βανίλια με τη μύτη ενός μαχαιριού, τη ρίχνετε στο σκεύος με τον πουρέ, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση ξανά, χαμηλώνετε και πάλι τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.
Μεταγγίζετε τη μαρμελάδα κάστανου σε ένα ή περισσότερα βάζα και τα αφήνετε ανοιχτά μέχρι να κρυώσει.
Στη συνέχεια τα κλείνετε με το καπάκι τους και διατηρείτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Μαρμελάδα αχλάδι
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αχλάδια
1 μήλο τριμμένο (το θέλουμε για την πηκτίνη που περιέχει)
1 κιλό ζάχαρη
λίγη κανέλα (σε σκόνη)
λίγο χυμό λεμονιού
3-4 κουταλιές νερό
Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1
Αποστειρώνουμε τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε βάζοντας τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 20 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια μας και αφαιρούμε τα κουκούτσια (τα καθαρίζουμε γιατί δεν ξέρουμε με τι φυτοφάρμακα έχουν ψεκαστεί!).
Βάζουμε τα αχλάδια σε κατσαρόλα με νερό και χυμό λεμονιού (αφού τα κόψουμε σε κομματάκια) σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το τριμμένο μήλο, 3-4 κουταλιές νερό, λίγο χυμό λεμονιού και την κανέλα.Βήμα 3
Ξαναβάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να λιώσουν τα αχλάδια και να πήξει η μαρμελάδα μας, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει στο πάτο της κατσαρόλας!Βήμα 4
Βάζουμε τη μαρμελάδα μας στα βαζάκια και... καλή όρεξη!
Μαρμελάδα κράνα
Υλικά
200 γρ. κράνα ώριμα
¾ κούπα νερό
¼ κούπα νερό επιπλέον
100 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα ¾ κούπας νερό με τα κράνα να βράσουν για 10 λεπτά (μετράμε αφού κοχλάσει ).
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα κράνα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, το οποίο το έχουμε μέσα σε μπωλ ή κατσαρόλα.
Τα «πατάμε» με κουτάλι έτσι ώστε να περάσει ο πολτός στο μπωλ και να μείνουν τα κουκούτσια. Βοηθάμε με το νερό στο οποίο έβρασαν αν δυσκολεύεται να περάσει ο πολτός.
Τέλος, ρίχνουμε όσο νερό έχει μείνει (από αυτό που έβρασαν) συν το ¼ κούπας νερό για να περάσει όσο υλικό έχει απομείνει και να ξεπλύνουμε τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε στον πολτό τη ζάχαρη και βράζουμε πάλι για 10 λεπτά.
Αφήνουμε να μισοκρυώσει και φυλάμε σε καθαρό βάζο.
update: Αν τα κράνα σας δεν είναι ώριμα, αφήστε τα στο ψυγείο σε σακουλάκι κλεισμένα για μερικές μέρες και ελέγξτε ξανά.
Μαρμελάδα μανταρίνι
Τι χρειαζόμαστε:
δυο κιλά μανταρίνια
δυο κιλά ζάχαρη
χυμό απο ένα λεμόνι
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια
Τα κόβουμε στα τέσσερα μαζί με την φλούδα τους
Τα βάζουμε να πάρουν μια με δυο βράσεις
Χύνουμε το νερό και βάζούμε πάλι τα μανταρίνια να πάρουν παλι δυο βράσεις
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν (αν έχουν κουκούτσια πιέζουμε κάθε κομμάτι για να βγούν)
Βάζουμε την ζάχαρη και τα μανταρίνια μαζί σε μια κατσαρόλα
Οταν τα φρούτα βγάλουν τα υγρά τους βγάζουμε τις φλούδες και τις περνάμε από το multi μέχρι να γίνουν μικρα κομματάκια
Τα βάζούμε παλι μεσα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά
Αφήνουμε να κατσει η μαρμελάδα 24 ώρες
Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά και ρίχνουμε το χύμο λεμόνι
Αφηνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστηρωμένα βαζάκια.
Μαρμελάδα ρόδι
Υλικά
Χυμός φρέσκου ροδιού 3 ποτήρια νερού
Ζάχαρη 3 ποτήρια νερού
Ρόδι 1/2 ποτήρι ρώγες ροδιού
Λεμόνι 1 μόνο τον χυμό του
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ροδιού με την ζάχαρη να βράσουν, αφήνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 20 – 25 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που βγάζει στην επιφάνεια.
Μετά προσθέτουμε τις ρώγες ροδιού και τον χυμό λεμονιού , βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα (πόσο πηχτό το θέλουμε ή αραιό).
Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας .
Διατηρούμε τα βάζα σε δροσερό μέρος.
Μαρμελάδα πορτοκάλι
Τι χρειαζόμαστε:
4 πορτοκάλια
2 λεμόνια
ζάχαρη
1 βανίλια
Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.
Τα κόβουμε σε κομμάτια μαζί με την φλούδα τους και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα.
Τα καλύπτουμε με νερό και τα βάζουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 48 ώρες.
Αφού περάσουν οι 48 ώρες τα αλέθουμε στο μούλτι (αφαιρώντας πρώτα τυχόν κουκούτσια) και μετράμε για κάθε κούπα πολτού μία κούπα ζάχαρη.
Τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, ρίχνουμε την βανίλια και την τοποθετούμε σε βάζα (αφού ανοιχτεί την διατηρούμε στο ψυγείο).
.

Related Posts