Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φάτε άφοβα τα αυγά

ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ σύνδεση αυγών και χοληστερίνης
Μια ακόμα μελέτη καταρρίπτει τον μύθο ότι η κατανάλωση αυγών προκαλεί χοληστερίνη.
Ένας μύθος που ειδικότερα τον 20ο αιώνα αποτελούσε τη βάση των διατροφικών οδηγιών που έδιναν οι ειδικοί στους ασθενείς με καρδιοαγγειακά προβλήματα.
Μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας σε εφήβους, επικεντρώθηκε στην συσχέτιση κατανάλωσης αυγών και στην εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπερλιπιδαιμίες, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση κλπ.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Alberto Soriano Maldonado οι νέες μελέτες δείχνουν ότι για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα, βασικοί υπεύθυνοι είναι η κατανάλωση κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων και γενικά τροφών πλούσιες σε trans λιπαρά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται στα πλαίσια του ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος σε 9 χώρες HELENA, έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με καρδιοαγγειακά νοσήματα. 
Τα παραπάνω ισχύουν ακόμα και όταν οι εξεταζόμενοι έφηβοι κατανάλωναν έως και 7 αυγά την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το βαθμό της φυσικής τους δραστηριότητας.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές προτείνουν επανασχεδιασμό των διατροφικών συστάσεων, μιας και το αυγό αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Σε σχέση με τις υπόλοιπες τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνουν την χοληστερίνη, ένα μέτριο αυγό έχει μόλις 200 milligrams και αποδίδει μόνο 70 θερμίδες.
Για αυτό ειδικότερα σε εποχές οικονομικής κρίσης λόγω χαμηλού κόστους, μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή εναλλακτική τροφή.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrición Hospitalaria.
http://diatrofi.gr/index.php

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια