Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Alain Bombard 1952 Γάλλος βιολόγος, γιατρός

Ήταν 19 Οκτωβρίου 1952 που ο Αλέν Μπομπάρ με μια μικρή φουσκωτή βάρκα που είχε μόνο ένα πανί και ένα κουπί για τιμόνι, τον "Αιρετικό" που έμελλε να το γράψει η ιστορία.  
Χάρη σ αυτό θα σώζονταν στο μέλλον πολλές ζωές.

*  Ο "Αιρετικός": (Paris, 27 October 1924 – Paris, 19 July 2005)
Αυτό που έκανε ο Αλέν Μπομπάρ ήταν να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό από τα Κανάρια Νησιά μέχρι απέναντι τις Αντίλες στην Αμερική, μόνος του και χωρίς τροφή, με τον μόλις 4,5 μέτρων "Αιρετικό".
Τι ήθελε να αποδείξει;

Ότι οι άνθρωποι που ναυαγούν στη θάλασσα μπορούν να επιβιώσουν!

'Ολα ξεκίνησαν όταν στο νοσοκομείο που δούλευε - ήταν βιολόγος και γιατρός - έφεραν μια μέρα 43 ναυτικούς που είχαν πεθάνει σε ναυάγιο. Από τότε άρχισε να ψάχνει τρόπους επιβίωσης στη θάλασσα.
*  65 μέρες στον ωκεανό!
Ύστερα από 65 μέρες ολομόναχος στη θάλασσα, παλεύοντας άλλοτε με τεράστια κύματα, άλλοτε με την άπνοια και άλλοτε με φονικούς καρχαρίες, ο Μπομπάρ τα κατάφερε.
Έπιασε στεριά στο νησί Μπαρμπάντος των Αντλιών στις 23 Δεκεμβρίου 1952. Είχε χάσει 25 κιλά, αλλά απέδειξε ότι μπορεί κανείς να διασχίσει τον ωκεανό με ένα φουσκωτό σκάφος, χωρίς προμήθειες.
Την περιπέτειά του αυτή τη διηγήθηκε σε ένα βιβλίο με τίτλο "Εθελοντής ναυαγός".
* Ό τι του πρόσφερε η φύση!
Ο Αλέν Μπομπάρ λέει στο βιβλίο του ότι επέζησε μόνο με ό τι του έδινε η θάλασσα κι ο ουρανός. Ψάρευε με αυτοσχέδια καμάκια και δίχτυα και με αγκίστρια από γαμψά κόκαλα ψαριών. Έτρωγε πλαγκτόν και ωμά ψάρια. Κάποτε έφαγε και ένα ωμό πουλί ! Και για νερό πίεζε το εσωτερικό των ψαριών και έπινε το γλυκό νερό που περιείχαν ή μάζευε το νερό της βροχής.
Η πρωτόγονη εμπειρία του δεν πήγε χαμένη. Από τότε όλα τα σκάφη είναι υποχρεωμένα να έχουν μια φουσκωτή σωσίβια λέμβο και εργαλεία ψαρέματος. Όσο για τον Αλέν Μπομπάρ, μέχρι το θάνατό του, το 2005, πήρε πολλά ευχαριστήρια γράμματα από ναυαγούς που επιβίωσαν χάρη σ αυτόν.
Μερικά πράγματα που περιλαμβάνει σήμερα μια σωσίβια λέμβος:
* Επιπλέοντα κουπιά.
* Εγχειρίδιο επιβίωσης.
* Φωτεινή πυξίδα.
* Πλωτή άγκυρα.
* Δοχεία με γλυκό νερό ή συσκευή αφαλάτωσης.
* Τροφή σε αεροστεγή συσκευασία.
* Φωτοβολίδες, βεγγαλικά και καπνογόνα.
* Αδιάβροχο φακό και μπαταρίες.
* Μια σφυρίχτρα.
* Φαρμακείο πρώτων βοηθειών.
* Φάρμακα κατά της ναυτίας.
* Μαχαίρι δεμένο στη λέμβο.
* Ανοιχτήρια κονσερβών.
* Σύνεργα αλιείας.
* Θερμικές ενδυμασίες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια