Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γη και φεγγάρι: πού κάνει περισσότερ​η ζέστη;

Παρόλο που Γη και φεγγάρι απέχουν περίπου το ίδιο από τον Ήλιο, η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους είναι αισθητά διαφορετική, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η γήινη ατμόσφαιρα, η οποία εμποδίζει μέρος της ακτινοβολίας του Ήλιου να...

τη διαπεράσει.
Χωρίς ατμοσφαιρικό στρώμα να την προστατεύει, η Σελήνη βρίσκεται εκτεθειμένη στο σύνολο του ηλιακού φάσματος, που κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι και 100 βαθμούς Κελσίου!. Αν κάποιος λοιπόν από σας σκέφτεται να κάνει ηλιοθεραπεία στο φεγγάρι, καλύτερα να το ξεχάσει.
"Εντάξει" θα μου πείτε, "Θα περιμένουμε να νυχτώσει να κάνουμε βαρκάδα. Να αράξουμε πάνω στο ονειρεμένο μισοφέγγαρο και να ψαρέψουμε αστέρια με το καλάμι μας!".
Ελάτε όμως που η θερμοκρασία της Σελήνης τη νύχτα μπορεί να πέσει ως και στους -173 βαθμούς Κελσίου καθώς, χωρίς ατμόσφαιρα για να την εμποδίσει να διαφύγει, όλη η θερμότητά της χάνεται μαζί με το φως!.
* Στο φεγγάρι δεν υπάρχουν εποχές, ενώ η διάρκεια μιας σεληνιακής ημέρας, ισοδυναμεί με 13,5 γήινες ημέρες, που εναλλάσσονται με 13,5 γήινες νύχτες.
* Για την προστασία των αστροναυτών, οι διαστημικές στολές αποτελούνται από σειρά μονωτικών υφασμάτινων στρωμάτων, καθώς και τεχνολογίες ψύξης και θέρμανσης. Κάθε στολή ζυγίζει γύρω στα 150 κιλά, αλλά στη χωρίς βαρύτητα επιφάνεια του φεγγαριού αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία!
Μαρία Αναστασιάδου/Ερευνητές
,

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια