Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο.Ε.Δ.Β.

Δηλαδή "'Οταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι"
Πόσα και πόσα παιδιά δε γέλασαν συνωμοτικά με τα αρχικά αυτά, που τα κουβαλούσαν στους ώμους για όλα τα σχολικά τους χρόνια;
Θα μου πείτε πώς γίνεται να κουβαλάς τέσσερα γράμματα;
 Γίνεται και είναι και αρκετά βαριά, αλλά ευτυχώς έβαζε ένα φτεράκι και η σοφή κουκουβάγια!!
Μη γουρλώνετε τα μάτια: ΟΕΔΒ σήμαινε Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και ήταν ο φορέας που φρόντιζε για την παραγωγή των σχολικών μας βιβλίων μέχρι πρόσφατα. Αλλά οι καιροί αλλάζουν και οι αρμόδιοι αποφάσισαν πως ήρθε πια η ώρα να βγει και η κουκουβάγια στη σύνταξη... Ή καλύτερα να μάθει κι εκείνη υπολογιστή!.

Αντίο, ΟΕΔΒ...
Ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων ιδρύθηκε το 1937.
Αποστολή του ήταν η έκδοση διδακτικών βιβλίων και η δωρεάν διάθεσή τους σε όλα τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, παντού στον κόσμο.
Για το σκοπό αυτό εποπτευόταν από το υπουργείο Παιδείας και συνεργαζόταν με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Στις 31 Μαρτίου 2012 αποφασίστηκε η επίσημη κατάργησή του.
Για 75 χρόνια ο ΟΕΔΒ υπηρέτησε την εκπαίδευση στη χώρα μας και ήταν φυσικό να "έζησε" πολλές περιπέτειες.
 Υπολογίζεται ότι 3 δισεκατομμύρια βιβλία εκδόθηκαν και μοιράστηκαν σε εκατομμύρια μαθητές όλο αυτό το διάστημα!
 Το υπουργείο Παιδείας έχει πλέον στην κατοχή του 30.000 σχολικά βιβλία, πολλά από τα οποία σήμερα θεωρούνται συλλεκτικά, και 15.000 πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, κάποια από τα οποία εικονογράφησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Τσαρούχης, ο Γραμματικόπουλος, ο Γκίκας, ο Τάσος κ.α.
Ό τι πρέπει για να γεμίσει ασφυκτικά ένα ...μουσείο σχολικών βιβλίων!.

...Καλή αρχή, ΙΤΥΕ.
Και επειδή η ζωή συνεχίζεται, τη θέση του ΟΕΔΒ πήρε το ΙΤΥΕ "Διάφαντος".
 Όπου ΙΤΥΕ σημαίνει Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων και ο Διάφαντος ήταν Έλληνας μαθηματικός που έζησε το 3ο αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Το λογότυπο του νέου φορέα έγινε πιο σύνθετο: η σοφή μας κουκουβάγια εξακολουθεί να στέκεται περήφανη πάνω στα βιβλία, αλλά μπροστά της φιγουράρει ένας υπολογιστής και μάλιστα όχι όποιος κι όποιος, αλλά ο διάσημος των Αντικυθήρων!
Ο νοών νοείτω...
Ο διάδοχος τους ΟΕΔΒ αξιοποιεί πλέον τις σύγχρονες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην έκδοση των σχολικών βιβλίων, έντυπων και ηλεκτρονικών
Εύη Τσιτιρίδου
Τεσσα
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια