Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οδοντιατρική Φροντίδα των ΑμεΑ

ΘΕΜΑ: «Σε κίνδυνο η Οδοντιατρική Φροντίδα των Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Νοσοκομεία Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,


Όπως γνωρίζετε, το θέμα της Οδοντιατρικής Αγωγής, Φροντίδας και Περίθαλψης για κάθε άτομο είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για την ατομική του υγεία, αλλά και για την καθημερινή σίτιση και διαβίωσή του.

Ιδιαίτερα για τα άτομα με βαριές αναπηρίες όπως Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση το θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης, δεδομένων των ιδιαίτερα σοβαρών δυσκολιών κίνησης, μάσησης και κατάποσης που προκαλούνται από την αναπηρία τους, είναι εξόχως σημαντική για αυτή καθεαυτή την επιβίωσή τους.

Ομοίως, εξόχως σημαντική είναι και η εκπαίδευση των γονέων και των οικογενειών τους στη συνετή στοματική υγιεινή των ατόμων αυτών, καθώς και στους κανόνες καθημερινής στοματικής υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουν οι γονείς και οι οικογένειες για τα άτομα αυτά, αφού από μόνα τους δεν μπορούν.

Είναι γνωστό ότι το σύστημα Α/θμιας και Β/θμιας νοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας νοσεί. Παρόλα αυτά, αναφορικά με το κομμάτι της Οδοντιατρικής Α/θμιας και Β/θμιας φροντίδας, έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά οδοντιατρικά ιατρεία, εξειδικευμένα στη φροντίδα, αγωγή και παρακολούθηση ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα νοσοκομεία «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας, Παίδων Πεντέλης, Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και Περιφερειακό Νοσοκομείο Λευκάδας.

Τα εξειδικευμένα οδοντιατρικά τμήματα στα νοσοκομεία αυτά καλύπτουν οδοντιατρικές ανάγκες σχεδόν του 80% του συνολικού πληθυσμού ατόμων με βαριές αναπηρίες, όλων των ηλικιών, όλης της χώρας. Δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού κόστους που έχει στον ιδιωτικό τομέα η οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη των ατόμων με βαριές αναπηρίες, η σπουδαιότητα των Οδοντιατρικών Τμημάτων σε αυτά τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι τεράστια.

Το τελευταίο διάστημα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών, αλλά κυρίως της αγωνίας δεκάδων γονέων παιδιών, εφήβων, νέων ενηλίκων αναφορικά με:

α) Την αναστολή οδοντιατρικών πράξεων και επεμβάσεων σε άτομα με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, που επρόκειτο να γίνουν στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, λόγω μη ύπαρξης αναισθησιολόγου (σχετικό έγγραφο για ενίσχυση με αναισθησιολόγο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, έχει αποσταλεί από την Ομοσπονδία μας στο Υπουργείο Υγείας από 28/1/2013).

β) Την αναστολή λειτουργίας του Οδοντιατρικού Τμήματος που εξυπηρετεί ΑμεΑ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στα πλαίσια αυτά, ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση, ώστε αφενός να διατηρηθεί το Οδοντιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με βαριά αναπηρία από τη Θεσσαλία, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, μέχρι και την Ήπειρο, καθώς επίσης και για την άμεση ενίσχυση του Π.Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης με την τοποθέτηση 2 αναισθησιολόγων, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία του νοσοκομείου και για οδοντιατρικές πράξεις και επεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους ασθενείς που είναι άτομα με Αυτισμό, Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες από όλη την Ελλάδα, που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο αυτό.

Κύριε Υπουργέ,
Το αίτημά μας δεν έχει σκοπό να ακουμπήσει τις ευαίσθητες ανθρωπιστικές σας χορδές για την απίστευτη ταλαιπωρία των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, είναι αίτημα ουσίας που αφορά στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και υποχρέωση αντίστοιχα της Πολιτείας για τη δικαιωματική ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των Πολιτών, δηλαδή και των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους στο αγαθό της ιατρικής πρόληψης και φροντίδας που πρέπει να παρέχεται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Αναμένουμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση καθώς και την ενημέρωσή μας σχετικά με τα δύο αιτήματα που σας διατυπώσαμε παραπάνω.
Με εκτίμηση,
ΠΟΣΓΚΑμεΑ
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια