Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μύκητες γεννητικών οργάνων

· Τι είναι ο μύκητας;
Ο μύκητας είναι ένας μικροοργανισμός που ζει φυσιολογικά αλλά σε περιορισμένο αριθμό στην ανθρώπινη επιδερμίδα, στη στοματική κοιλότητα και το έντερο.

· Φυσιολογικά υπάρχουν μύκητες στον κόλπο;
Σε κανονικές συνθήκες μικρός αριθμός μυκήτων μπορεί να υπάρχει φυσιολογικά και στον κόλπο χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα και το όξινο περιβάλλον του κόλπου που δημιουργείται από τους γαλακτοβάκιλλους (φυσιολογικά μικρόβια του κόλπου) εμποδίζουν την υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων.

· Τι είναι η κολπική μυκητίαση;
Πρόκειται για μια τοπική φλεγμονή που δημιουργείται από την υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου.

· Οι μυκητιάσεις παρατηρούνται πιο συχνά στο γυναικείο πληθυσμό;
Πράγματι οι μυκητιάσεις παρατηρούνται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό εξαιτίας του υγρού και θερμού περιβάλλοντος του κόλπου. Αντίθετα οι άνδρες προσβάλλονται σπανιότερα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ασυμπτωματικοί φορείς.

· Πώς μεταδίδεται η μυκητίαση;
Η μυκητίαση μεταδίδεται με διάφορους τρόπους αλλά κυρίως με σεξουαλική επαφή από μολυσμένο σύντροφο, από τουαλέτες, από μολυσμένα εσώρουχα και πετσέτες καθώς και από τα ύδατα της θάλασσας και της πισίνας, όταν όμως είναι αρκετά μολυσμένα.

· Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξή τους;
v Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος ,επειδή καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα που αποτελεί την τοπική ασπίδα και αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.

v Η αύξηση της θερμοκρασίας και το υγρό περιβάλλον ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων, γι΄ αυτό και συνήθως αποτελούν πάθηση συνήθως καλοκαιρινή.

v Τα στενά παντελόνια και τα νάϋλον εσώρουχα, επειδή προκαλούν αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το υγρό περιβάλλον του κόλπου και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

v Η εμμηνόπαυση, επειδή το κολπικό επιθήλιο ατροφεί και ελαττώνεται η τοπική άμυνα του οργανισμού λόγω της μείωσης των οιστρογόνων.

v Ο υψηλός πυρετός

v Η εγκυμοσύνη

v Η λήψη αντισυλληπτικών

v Ο σακχαρώδης διαβήτης και μάλιστα αν δε ρυθμίζεται ικανοποιητικά
· Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητίασης των γεννητικών οργάνων;

Στους άντρες:
-Κνησμός, κάψιμο και ερεθισμός κάτω από την πόσθη ή το άκρο του πέους
-Ερυθρότητα ή κόκκινες κηλίδες κάτω από την πόσθη ή το άκρο του πέους
-Έκκριση παχύρρευστου υγρού από την πόσθη
-Έκκριση υγρού από την ουρήθρα

Στις γυναίκες:
-Έκκριση παχύρρευστου υγρού από τον κόλπο (σαν κομμένο γάλα) με ιδιάζουσα οσμή
-Έντονος κνησμός, ξηρότητα και ερυθρότητα γύρω από τον κόλπο, το αιδοίο ή τον πρωκτό
-Διόγκωση του αιδοίου
-Πόνος κατά την ερωτική επαφή και την ούρηση, κυρίως αν έχουν προκληθεί μικροτραυματισμοί από τον κνησμό

· Η ηλικία επηρεάζει την εκδήλωση μιας κολπικής μυκητίασης;
Όχι, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο. Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η γυναίκα που βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία είναι περισσότερο προστατευμένη από την επίδραση των οιστρογόνων, τα οποία αφενός ευνοούν την ανάπτυξη των γαλακτοβακκίλλων του κόλπου αλλά αφετέρου καθιστούν και το κολπικό επιθήλιο πιο παχύ. Οι δύο αυτοί παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων στον κόλπο. Αντίθετα στην εμμηνόπαυση με τη δραματική ελάττωση των οιστρογόνων το επιθήλιο του κόλπου καθίσταται ατροφικό και λεπτύνεται αρκετά, με αποτέλεσμα να εισχωρούν ευκολότερα τα μικρόβια, ενώ παράλληλα ελαττώνονται και οι γαλακτοβάκιλλοι που αποτελούν τη φυσικά ασπίδα του κόλπου.

· Πώς γίνεται η διάγνωση της μυκητίασης;
Βασικά, αν υπάρχουν συμπτώματα , θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα θέσει πιθανόν τη διάγνωση. Μερικές φορές όμως απαιτείται η λήψη δειγμάτων κολπικού εκκρίματος και ούρων για εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά η διάγνωση της μυκητίασης.

· Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση;
Η κολπική μυκητίαση αντιμετωπίζεται τόσο με τοπικά σκευάσματα, όπως είναι τα κολπικά υπόθετα και οι αλοιφές, όσο και συστηματικά με τη χορήγηση δισκίων από το στόμα. Σήμερα ο συνδυασμός αυτός θεωρείται απαραίτητος για τη σωστή αντιμετώπιση της πάθησης. Οφείλουμε να τονίσουμε όμως ότι δεν πρέπει οι ασθενείς να αποφασίζουν από μόνοι τους τη λήψη φαρμάκων με την υποψία μιας πιθανής κολπικής μυκητίασης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

· Η κολπική μυκητίαση πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά;
Όχι, η μυκητίαση του κόλπου αν δεν εμφανίζει έντονα συμπτώματα δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως με φαρμακευτική θεραπεία. Επειδή υπάρχει η πιθανότητα αντιμετώπισης των μυκήτων από τον ίδιο τον οργανισμό, επιβάλλεται απλή παρακολούθηση και σύσταση για σχολαστική τοπική υγιεινή ( δηλαδή τακτικό πλύσιμο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και αν είναι δυνατό με χαμομήλι) για μερικές ημέρες. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν τότε συστήνεται συστηματική θεραπεία.

· Πόσο διαρκεί η θεραπευτική αγωγή;
Η θεραπεία μια κολπικής μυκητίασης διαρκεί φυσιολογικά από 4-14 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση. Σε περίπτωση υποτροπής η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από 2-3εβδομάδες. Βεβαίως παράλληλα, θα πρέπει να υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή και ο σύντροφος. Ειδικά τους άνδρες οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι η θεραπεία τους είναι επιβεβλημένη ανεξάρτητα αν παρουσιάζουν ή όχι συμπτώματα. Πρέπει να τους τονίσουμε ιδιαίτερα ότι συνήθως είναι ασυμπτωματικοί αλλά συχνά είναι μολυσμένοι και μεταδίδουν τη νόσο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη διαιώνιση της πάθησης και την ταλαιπωρία των συντρόφων τους.

· Μπορεί η κολπική μυκητίαση να υποτροπιάσει;
Η υποτροπή οφείλεται συνήθως σε δύο περιπτώσεις:
α) σε μη επαρκή θεραπεία τόσο της ασθενούς όσο και του συντρόφου της.
β) σε επαναμόλυνση

· Υπάρχει χρόνια μορφή κολπικής μυκητίασης;
Μια απλή κολπική μυκητίαση μπορεί να καταλήξει σε χρόνια μορφή στις παρακάτω καταστάσεις:
α) αν υπάρχει άγνοια μόλυνσης του συντρόφου και συνεχίζονται οι επαφές
β) αν συστηματικά αρνείται ο σύντροφος να υποβληθεί σε θεραπεία ή δεν ολοκληρώνει την προτεινόμενη αγωγή.
γ) αν υπάρχει συνεχής έκθεση σε μολυσμένα ύδατα θαλάσσια ή πισίνας, σε μολυσμένες τουαλέτες ή σε μολυσμένα εσώρουχα και πετσέτες.
δ) αν δε λαμβάνονται συστηματικά προληπτικά μέτρα
Παρόλα αυτά η σωστή θεραπεία, η συστηματική εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης και υγιεινής καθώς και η κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να οδηγήσουν στη βελτίωση ή ακόμα και στην πλήρη εξάλειψη του χρόνιου αυτού προβλήματος .

· Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη μυκητίαση;
Ø Αποφύγετε την επαφή με σύντροφο που υπάρχει η υποψία μόλυνσης ή ατελούς θεραπείας του καθώς και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Ø Αποφύγετε τα στενά παντελόνια.
Ø Αποφύγετε τα νάιλον και συνθετικά εσώρουχα.
Ø Διατηρήστε τις υγρές περιοχές του σώματος στεγνές.
Ø Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό μετά το μπάνιο, αλλά και τα ρούχα μετά από μια κοπιαστική εργασία ή μετά από γυμναστική.
Ø Αποφύγετε τη λήψη αντιβιοτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν όμως κρίνεται απαραίτητη η μακροχρόνια αγωγή τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ø Αν είστε υπέρβαρη προσπαθήστε να χάσετε τα περιττά κιλά.
Ø Αποφύγετε γενικά τις κολπικές πλύσεις και κυρίως με αντισηπτικά, επειδή διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων .
Γεώργιος Σαρρής
Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια