Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ζαχαρούχο γάλα Συνταγές 🥛🥛 condensed milk

.
Τι είναι το συμπυκνωμένο γάλα;

Πρόκειται για φρέσκο ομογενοποιημένο γάλα από το οποίο όμως έχει αφαιρεθεί σημαντικό μέρος του νερού του, με τη μέθοδο της εξάτμισης υπό κενό. Στη συνέχεια, ακολουθεί η ομογενοποίησή του, η ταχύτατη ψύξη του, η συσκευασία του σε κουτί και η αποστείρωσή του.
Το συγκεκριμένο είδος γάλακτος, συγκριτικά με το φρέσκο, είναι πιο γλυκό και θυμίζει τη γεύση της καραμέλας, ενώ το χρώμα του είναι λίγο πιο σκούρο.
Στο εμπόριο βρίσκουμε συμπυκνωμένο γάλα πλήρες, αλλά και μερικά αποβουτυρωμένο με λιγότερα λιπαρά, ενώ υπάρχουν και εμπλουτισμένα προϊόντα που έχουν ενισχυθεί με βιταμίνη D και ασβέστιο.

Είναι μία μορφή συμπυκνωμένου γάλακτος στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη.

Το συγκεκριμένο είδος γάλακτος παστεριώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξάτμισης και συσκευάζεται κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής, ενώ λόγω της προσθήκης της ζάχαρης δεν απαιτείται αποστείρωση, καθώς η ζάχαρη εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων-μικροοργανισμών. Ακόμη, θεωρείται το ιδανικό γάλα για να φτιάξουμε νοστιμότατες πουτίγκες, κουλουράκια και επιδόρπια, αλλά και μείγμα στις διάφορες γλυκές πίτες.
Πίσω στο χρόνο
Η ιστορία του συμπυκνωμένου γάλακτος ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν επιστήμονες και απλοί πολίτες ισχυρίζονταν ότι το γάλα που προερχόταν κατευθείαν από την αγελάδα ήταν γεμάτο μικρόβια και αιτία πολλών ασθενειών, ενώ εάν δεν καταναλωνόταν άμεσα ή τουλάχιστον μέσα σε μερικές ώρες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ξίνιζε από τη ζέστη.
Εμπνευστής λοιπόν της ιδέας του συμπυκνωμένου γάλακτος, έτσι ώστε να διατηρείται, ήταν ο Gail Borden και η αιτία της έμπνευσής του αυτής ήταν ένα τραγικό γεγονός κατά τη διάρκεια ενός υπερατλαντικού ταξιδιού το 1852, όπου ένα μωρό πέθανε από την έλλειψη γάλακτος, αφού οι αγελάδες που ήταν στο πλοίο έπασχαν από ναυτία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν όρθιες, ώστε να τις αρμέξουν. Ετσι, ο Borden προβληματισμένος από αυτό το γεγονός ανέλαβε δράση και το 1854 παρασκεύασε το πρώτο συμπυκνωμένο γάλα, το οποίο είχε διάρκεια ζωής 3 ημερών, πριν ξινίσει.
Στην αρχή, βέβαια, το καινούργιο προϊόν του Borden δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, αφού όσοι το κατανάλωναν συνήθιζαν να το νερώνουν, να προσθέτουν κιμωλία για να το κάνουν πιο άσπρο και μελάσα για να αποκτήσει πιο κρεμώδη υφή. Από το 1861 όμως, που ο στρατός χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες από το συμπυκνωμένο γάλα του Borden στο συσσίτιο, άρχισε η σταδιακή καθιέρωσή του.
Μαγειρεύοντας με... συμπυκνωμένο γάλα
Εξαιτίας της ιδιότητάς του να αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να σβολιάσει ή να κόψει το συμπυκνωμένο γάλα, δίνει υπέροχη κρεμώδη υφή σε πηχτές σάλτσες, πουτίγκες, αλλά και σε φαγητά μαγειρεμένα σε σκεύη χαμηλής βράσης, ενώ είναι ιδανικό για να πανάρουμε κρέατα, ψάρια και πουλερικά. Ακόμη, μπορούμε να το αναμείξουμε στον καφέ ή το τσάι μας.
Τέλος, μπορούμε κάλλιστα να αντικαταστήσουμε στις συνταγές μας την κρέμα γάλακτος με το συμπυκνωμένο γάλα, ή να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγιά για την παρασκευή ψωμιού, για ένα πιο γλυκό γευστικό αποτέλεσμα.

Μαγειρεύοντας με... ζαχαρούχο γάλα
Το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα χρησιμοποιείται ευρέως σε επιδόρπια και γλυκά και μάλιστα είναι κύριο συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές τάρτας λεμονιού. Τώρα, εάν θέλουμε να κάνουμε τις συνταγές μας, όπου χρησιμοποιούμε ζαχαρούχο γάλα, ελαφρύτερες, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμίδες, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης των συνταγών.
Συμβουλή
Επειδή στο συμπυκνωμένο γάλα περιέχεται περισσότερη λακτόζη (φυσική ζάχαρη του γάλακτος), σε αντίθεση με το φρέσκο, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στις συνταγές μας. Ετσι, μισό φλιτζάνι συμπυκνωμένου γάλακτος και μισό φλιτζάνι νερού αντιστοιχούν σε ένα ολόκληρο φλιτζάνι φρέσκου γάλακτος.
Εάν θέλουμε να είναι ζουμερά και νόστιμα τα ψητά μας, δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε συμπυκνωμένο γάλα, αφού έχει την ιδιότητα να τα μαλακώνει, και να τους προσθέτει μοναδικό άρωμα.

Πολύτιμες συμβουλές!
Οταν αγοράζουμε συμπυκνωμένο γάλα πρέπει να αποφεύγουμε τα κουτιά που είναι φουσκωμένα.
Η σωστή αποθήκευσηΤο κουτιά του συμπυκνωμένου γάλακτος πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από τη ζέστη.
Προσοχή! Οι ίδιες διαδικασίες φύλαξης ισχύουν και για το ζαχαρούχο και για το συμπυκνωμένο γάλα. Μπορεί βέβαια το ζαχαρούχο γάλα εξαιτίας της μεγάλης ποσότητάς του σε ζάχαρη να διαρκεί περισσότερο, αλλά καλό είναι να καταναλώνουμε και τα δύο είδη, μέσα σε 5-7 μέρες αφού τα ανοίξουμε και να τα διατηρούμε πάντοτε στο ψυγείο.
Η κατάψυξη του συμπυκνωμένου γάλακτος δε συνιστάται, γιατί τα συστατικά του διαχωρίζονται κατά τη διάρκεια της απόψυξης. Ετσι, όσο και να το ανακατέψουμε, να το ανακινήσουμε ή να το χτυπήσουμε στο μπλέντερ, ποτέ δε θα μπορέσει να ξαναποκτήσει την ομοιόμορφη αρχική του υφή και δομή.
Εύκολο παγωτό με ζαχαρούχο γάλα
Τι χρειαζόμαστε:
1 morfat
1 ζαχαρούχο γάλα
1 εβαπορέ
Πως το κάνουμε:
Όλα τα υλικά να μείνουν στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την παρασκεύη.
Χτυπάμε με το μίξερ 8 λεπτά τη morfat.γενικά το μυστικό για να μην βγει σκληρό το παγωτό ειναι να χτυπηθεί πολύ καλά η σαντιγη.
Προσθετουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε άλλα 3 λεπτά
Προσθέτουμε το εβαπορέ χτυπώντας με το μίξερ συνεχώς.
Αυτή είναι η βασική συνταγή. Τώρα μπορούμε να χωρίσουμε το βασικό μείγμα σε άλλα μπολ και να του δώσουμε διάφορες γεύσεις. Κατάψυξη και... έτοιμο!
Σοκολατένια γλυκά με ινδοκάρυδο
Σοκολατάκια με ινδοκάρυδο
Υλικά:
100 γραμ. βούτυρο
300 γραμ. ινδοκάρυδο
100 γραμ. άχνη
μισό νουνού ζαχαρούχο

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνουν, και μετά τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Εν τω μεταξύ έχουμε λιώσει την σοκολάτα. Για να λιώσει η σοκολάτα πιο γρήγορα, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό να βράσει και πάνω απο το κατσαρολάκι ένα πιάτο και ρίχνουμε μέσα τα μπαλάκια στην σοκολάτα και τα βγάζουμε γρήγορα.

Εάν θέλουμε για διακόσμηση, τα βάζουμε σε ειδικά χαρτάκια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια