Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι εστί βερίκοκο;🍑🍑🍑

Με γλυκιά γεύση, δεκάδες χρήσεις και πολλαπλά οφέλη για την υγεία, το βερίκοκο κατακλύζει τις αγορές, ανάλογα με την ποικιλία, από τα μέσα Μαΐου ως τις αρχές Ιουλίου.
Είτε καταναλώνεται ως νωπό ή αποξηραμένο είτε ως χυμός, μαρμελάδα ή γλυκό, το πορτοκαλοκίτρινο αυτό φρούτο είναι εξαιρετικά θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Και αυτό γιατί, όπως ισχύει σχεδόν με όλα τα ανοιχτόχρωμα φρούτα ή λαχανικά, το βερίκοκο περιέχει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και δρα προληπτικά σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Με μακρόχρονη ιστορία:
Γνωστό και ως "χρυσόμηλο" των Ρωμαίων ή "αρμένικο δαμάσκηνο" το εξαιρετικά εύπεπτο φρούτο καλλιεργείται εδώ και 2.000 χρόνια για τη νοστιμιά αλλά και για τα θρεπτικά συστατικά του.
Αν και κατάγεται από την Κίνα, σήμερα το συναντά κανείς ευρύτατα στη Μεσόγειο αλλά και σε άλλες θερμές περιοχές.
Συγκεκριμένα, το 70% της παγκόσμιας παραγωγής βερίκοκου προέρχεται από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο 30% παράγεται σε Ιράν, Πακιστάν, Συρία, Κίνα και ΗΠΑ.
Όσον αφορά τη χώρα μας, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 κατείχε μία από τις πρώτες θέσεις στην παραγωγή του είδους, που έφτανε τους 100.000 τόνους ετησίως.
Δυστυχώς, όμως, με την εμφάνιση της "σάρκας" μιας ίωσις που έπληξε τις βερικοκιές τη δεκαετία του 90, χιλιάδες δέντρα εκριζώθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η παραγωγή, που υπολογίζεται στους 70.000 τόνους ετησίως.
Έτσι, με τη συνολική καλλιεργήσιμη έκταση να πλησιάζει τς 55.000 στέμματα, τα 4/5 από αυτά βρίσκονται στην Πελοπόννησο (Αργολίδα και Κορινθία) ενώ μικρότερες εκτάσεις εντοπίζονται στους νομούς Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Μαγνησίας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκάνησα κ.α
Μπεμπέκου ή Διαμαντοπούλου.
Η βερικοκιά είναι δέντρο μετρίου μεγέθους κατά κανόνα από 4 έως 7 μέτρα που στην άγρια μορφή του ξεπερνά τα 10 μέτρα.
Όσον αφορά τις σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες ξεχωρίζουν η πρώιμη Τύρινθος (ή Επιδαύρου), η Μπεμπέκου και η Διαμαντοπούλου.
Ωστόσο πιο πρώιμη είναι μια ξενόφερτη ποικιλία η Αρόρα (ωριμάζει μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου), και ακολουθεί η Τύρινθος το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου ωριμάζει η διαδεδομένη Μπεμπέκου και λίγες μέρες αργότερα η Διαμαντοπούλου.
Τέλος, για να μην πούμε ρίκο ρίκο το βερίκοκο, η επιλογή του φρέσκου κυρίως φρούτου έχει μεγάλη σημασία.
Συγκεκριμένα αναζητούμε αυτά που δεν είναι γδαρμένα ή ζαρωμένα και αγοράζουμε τις ποσότητες μόνο που θα καταναλώσουμε σύντομα.
Στα οικιακά ψυγεία μπορούν να συντηρηθούν το πολύ 5-6 μέρες σε πάνινη ή πλαστική σακούλα (με τρύπες) μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης.
Σύμμαχος του οργανισμού
Με χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 47 θερμίδες τα δύο βερίκοκα το καλοκαιρινό αυτό φρούτο συνιστάται σε όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και όχι μόνο.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ίνες, βιταμίνες Α, C, Β1 , Β2, υδατάνθρακες, πηκτίνη, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο κ.α. το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο του οργανισμού. Εκτός από αυτό, η συχνή κατανάλωσή του καταπραίνει μεταξύ άλλων, συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικής πάθησης, αϋπνίας, φαρυγγίτιδας και ήπιας κατάθλιψης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια