Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παγκόσμια Ημέρα της Αφρικής - Africa Day

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αφρικής, στις 25 Μαϊου, είναι απλά η κουκίδα στην ετήσια ατζέντα που μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε ανοιχτά για έναν τόπο, για τους ανθρώπους του, τα δεινά τους, τη ζωή τους.
Έναν τόπο που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ζήσει κι έχουν νιώσει από κοντά, όλα αυτά τα χρόνια της δράσης τους. Και από πού ν' αρχίσει κανείς μιλώντας για την αφρικανική ήπειρο. Ίσως η μικρή εισαγωγή της συντονίστριας των ΓΧΣ στη Ζάμπια, δίνει μια εικόνα, μια μικρή εικόνα για τη σύγχρονη Αφρική. 
Οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι επιδημίες, ο υποσιτισμός, οι εκτοπισμένοι από βίαιες συγκρούσεις πληθυσμοί, κι όλα αυτά μια αλυσίδα, ένα κουβάρι, που πολλές φορές το ένα γεννά το άλλο. Όλα πάντως είναι εικόνες, είναι αλήθειες αυτής της ηπείρου που αγωνίζεται να επιβιώσει και να περισώσει λίγη από την αξιοπρέπεια των κατοίκων της.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ταξιδεύουν μέσα από τις αποστολές και τα προγράμματά τους στη «σιωπηλή» όψη της Αφρικής και φέρνουν στο προσκήνιο μερικά από τα πιο φλέγοντα προβλήματα που απειλούν καθημερινά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε αυτές τις σελίδες οι ΓΧΣ μπαίνουν σε... λεπτομέρειες για θέματα που συνήθως είτε ξεφεύγουν είτε, μένουν ελάχιστα κάτω απ' τα φώτα της δημοσιότητας.

Το 2004, εστιάζουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας σε 5 γεγονότα που σημαδεύουν την Αφρική:
Στον Πόλεμο και τις Βίαιες Συγκρούσεις.
Γιατί έτσι όπως διαδραματίζονται στο Σουδάν έχουν εκτοπίσει 700.000 ανθρώπους από τις εστίες τους ενώ στην Ουγκάντα η οποία σπαράσσεται από επιθέσεις, κοστίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους στη Σεξουαλική Βία ως «όπλο πολέμου».
Γιατί γυναίκες υπόκεινται σε βιασμούς στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων αλλά ακόμα κι όταν οι πόλεμοι σιγούν.
Στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, το Μπουρούντι, τη Λιβερία, τη Λ.Δ. του Κονγκό στο AIDS και την Πρόσβαση στα Φάρμακα.
Γιατί το 73% των παγκόσμιων κρουσμάτων AIDS -30 εκατομμύρια από τα συνολικά 42 εκατομμύρια- εντποίζεται στην Αφρική, αλλά μόνο 1 στους 100 Αφρικανούς μπορεί να πληρώσει για τη θεραπεία του στις επιδημίες Μηνιγγίτιδας.
Γιατί η αφρικανική ήπειρος γνώρισε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επιδημία μηνιγγίτιδας στην ιστορία της το 1996, με 250.000 περιστατικά και 25.000 θανάτους.
Και για έναν ακόμα λόγο: η μηνιγγίτιδα κοστίζει τη ζωή σε 100.000 με 160.000 παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο στην Ελονοσία και την επείγουσα ανάγκη αποτελεσματικής θεραπείας της.
Γιατί κάθε χρόνο περισσότερο από 1 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από αυτή και το 90% των θανάτων σημειώνεται στην Αφρική, και πλήττει κυρίως μικρά παιδιά.
Εξάλλου, η ελονοσία στην Αφρική κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των βασικών αιτιών θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια