Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έξυπνα Tips για την ανανέωση του σπιτιού

Αναζητάς εύκολες, γρήγορες και προπάντων οικονομικές λύσεις για την ανανέωση του σπιτιού σου; Διάβασε τις έξυπνες συμβουλές της Πολιτικού Μηχανικού Άννας – Μαρίας Χοντζοπούλου…
Επειδή η κρίση είναι παντού,  η διάθεσή μας είναι πεσμένη, αλλά και η δυνατότητα για αλλαγή σπιτιού είναι μάλλον  αδύνατη, έχουμε να σου  προτείνουμε μερικούς μικρούς τρόπους για να ανανεώσεις εύκολα και  γρήγορα το σπίτι σου με πολύ λίγα χρήματα. Πάμε  λοιπόν!
  • Αποφάσισε ποιο είναι το στυλ που θέλεις να έχει το σπίτι σου (π.χ. μίνιμαλ, αποικιακό, ρομαντικό, κλασσικό) και άρχισε να οργανώνεσαι. Συμβουλέψου περιοδικά και ιστοσελίδες εσωτερικής διακόσμησης και αρχιτεκτονικής ώστε να πάρεις ιδέες και να ενημερωθείς για τα νέα υλικά και τις τεχνοτροπίες
  • Όρισε ένα budget (προϋπολογισμό)  πριν ξεκινήσεις το οτιδήποτε !
  • Ανανέωσε την κεντρική είσοδο.  Ο χώρος της  υποδοχής είναι πολύ σημαντικός,  αφού δίνει στον επισκέπτη την πρώτη εικόνα και το στίγμα του γούστου σου.  Συνήθως ένα μεγάλος καθρέφτης με μία κονσόλα είναι αρκετά, συνοδευόμενα πάντα από αξεσουάρ και διακοσμητικά στοιχεία που θα έδιναν μία ωραία αίσθηση μπαίνοντας στο χώρο σας  (όπως πχ μεγάλα επιδαπέδια φανάρια με κεριά  ή έργα τέχνης όχι απαραίτητα ακριβά).Ένα ιδιαίτερο έντονο χρώμα στον τοίχο ή επίσης μια ταπετσαρία θα δώσουν  μία νότα διαφορετική. Προσπάθησε να ανακυκλώσεις αντικείμενα  και διακοσμητικά που ήδη έχεις σε άλλους χώρους ή στην αποθήκη σου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις  ριζικά το χώρο αλλάζοντας απλά και μόνο  τα αντικείμενα  που τον περιβάλλουν !
  • Για το χώρο του σαλονιού, αρχικά αποφάσισε ποια έπιπλα θα κρατήσεις . Πάντα η τεχνική του mix & match (του συνδυασμού),  δημιουργεί  υψηλή αισθητική και μοναδικά αποτελέσματα. Μπορείς λοιπόν με την παλιά ξύλινη τραπεζαρία σου να κάνεις θαύματα, αν απλά την κάνεις ματ και βάλεις  διαφορετικές μεταξύ του καρέκλες .Σε κάποιες περιπτώσεις ευνοεί μία αλλαγή στη θέση των επίπλων.
  • Άλλαξε την εμφάνιση του τζακιού σου, με την μαγική γυψοσανίδα ή με μετώπες τζακιού που υπάρχουν έτοιμες και σε πολλά σχέδια και υλικά στο εμπόριο.
  • Δημιούργησε ράφια από γυψοσανίδα ή και ξύλο με φωτισμό. Είναι μια εύκολη τεχνική να κάνεις μια γρήγορη αλλαγή στο χώρο σου. Τα ράφια θα σου φανούν χρήσιμα για να εκθέσεις όμορφα βιβλία, αντικείμενα τέχνης ή και απλά ξεχωριστά και όμορφα αντικείμενα.
  • Επένδυσε κάποιο τοίχο με κάποιο άλλο υλικό, το ξύλο παραμένει διαχρονικό και με την μοντέρνα του εκδοχή δημιουργεί πάντα μία εικόνα πολυτέλειας . Το σαλόνι θα αλλάξει μαγικά όψη .
  • Μελέτησε το φωτισμό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο αλλάζει ένας χώρος με μία σωστή μελέτη φωτισμού.  Άλλαξε τις λάμπες σου και προσπάθησε να έχεις διάφορους φωτισμούς, δηλαδή επιδαπέδιους, επιτραπέζιους και όχι μόνο οροφής. Επίσης, το ντιμαρισμένο φως δίνει μια μαγική ρομαντική εικόνα στο χώρο και αλλάζει εντελώς το τοπίο.
  • Δώσε  στυλ με ωραία και απλά διακοσμητικά που ταιριάζουν στο στυλ σου. Το μοναστηράκι είναι ένας τόπος που μπορείς να προμηθευτείς αμέτρητα,  περίεργα και σπάνια αντικείμενα για να δώσεις το ύφος που επιθυμείς. Μια παλιά γραφομηχανή ή παλιές  ταμπέλες ξύλινες ή μεταλλικές καταστημάτων …  Θησαυρός! Ένας τοίχος  γεμάτος καθρέφτες διαφορετικού μεγέθους και στυλ  θα έσπαγε τη μονοτονία και σίγουρα θα έδινες το προσωπικό σου στυλ. Άλλαξε τα μαξιλάρια του καναπέ σου.
  • Αποφάσισε να αγοράσεις ένα καινούριο βασικό κομμάτι για το σαλόνι σου. Θα δώσει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτό που είχες έως σήμερα και θα ανανεώσει το χώρο ριζικά.Να θυμάσαι πάντα πως για τα βασικά κομμάτια καλό θα είναι να έχεις επενδύσει αγοράζοντας διαχρονικά έπιπλα και όχι εντελώς φθηνά που θα χρειαστούν αντικατάσταση γρήγορα. Επίσης, προσπάθησε να είναι έπιπλα pass partout , έπιπλα δηλαδή ουδέτερα σε χρώματα ή στυλ ώστε να μπορούν εύκολα να ταιριάξουν σε μία μελλοντική ανακαίνιση.
  • Το  WC  είναι το άλλο σαλόνι… από τους λίγους χώρους για τον οποίο θέλουμε να μας παινέψουν οι επισκέπτες μας. Εν τάχει, βάλε ράφια και τόλμησε να βάλεις μέχρι και βιβλία διακοσμητικά.Όμορφα γυάλινα τετράγωνα ή στρογγυλά βάζα με κεριά μέσα , καλάθια με σαπούνια και πετσέτες χεριών πάντα δίνουν ξεχωριστό αέρα.Ανάλογα με το στυλ που έχεις επιλέξει για τον χώρο αυτό , μη διστάσεις να βάψεις τους τοίχους και να βγάλεις τα παλιά πλακάκια. Αν έχει παράθυρο βάλε ένα όμορφο ρόμαν . Ο χώρος αυτός είναι η προέκταση του σαλονιού σου… Μην  το ξεχνάς!  Αντικατέστησε τον παλιό καθρέφτη μ’ έναν καθρέφτη ενδεχομένως και από κάποιο παλιατζίδικο. Το καλύτερο μέρος να ψάξεις  όταν ανακαινίζεις το σπίτι σου,   είναι  η αποθήκη της γιαγιάς και του παππού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να λειτουργείς τη φαντασία σου! Κάθε αντικείμενο μπορεί να μεταμορφωθεί στο τελειότερο διακοσμητικό αντικείμενο. Π.χ. το σιδερένιο σίδερο με το κάρβουνο  με ένα ποτηράκι μέσα μπορεί να μετατραπεί σε ένα σπάνιο βάζο. Ψάξε και σκέψου! Τίποτα δεν είναι για πέταμα. Ανακύκλωσε και δημιούργησε…. Αυτό τον καιρό γίνονται πάρα πολλά παζάρια στις γειτονιές που μπορούν να φανούν χρήσιμα.
  • Αν το budget (προϋπολογισμός) σου είναι μικρό, προτίμησε ένα και καλό διακοσμητικό παρά λίγα και πολλά που θα χαθούν στο χώρο και δεν θα κάνουν σαφές το στυλ και το προσωπικό σου γούστο. Δηλαδή, καλύτερα ένας μεγάλος 1,50Χ 1,50 πίνακας από πολλά μικρά πινακάκια και διακοσμητικά. Σιγά σιγά μετά θα βρείτε και το χρόνο και το χρήμα να συλλέξετε όμορφα αντικείμενα με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
  • Παίξε  με τα διακοσμητικά στοιχεία ανάλογα με την εποχή. Επειδή και την πιο μεγάλη ανακαίνιση να κάνεις μετά από λίγο θα έχεις βαρεθεί πάλι το χώρο σου, ένα τρικ είναι ανά 3-4 μήνες να βάλεις μικρές διακοσμητικές  πινελιές  που δίνουν το στίγμα της εποχής .π.χ. τώρα που μπήκε η άνοιξη βάλε λουλούδια, ράνερς, κεριά σε έντονα ανοιξιάτικα χρώματα, λάιμ, πράσινο λαχανί.
  • Δημιούργησε το δικό σου σκηνικό! Στις μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών και σπιτιού, μπορείς να βρεις πάμφθηνα αντικείμενα από  πιατέλες, βάζα, ποτιστήρια κλπ που θα κάνουν το δικό τους statement.
  • Ένα τρικ που αλλάζει την όψη των δωματίων είναι η αλλαγή στα πόμολα των ντουλαπών και των πορτών.
  • Πολύ φθηνά πια μπορείς να αλλάξεις την όψη των χώρων σου χρησιμοποιώντας  τα νέα προϊόντα laminate πατώματα που κυκλοφορούν στην αγορά, για ένα γρήγορο και οικονομικό αποτέλεσμα. Μην φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις τη τσιμεντοκονία. Δίνει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα και μπορείς πλέον να δημιουργήσεις από πατώματα, μπάνια μέχρι πάγκους κουζίνας και σκαμπό.
  • Για την ανακαίνιση της κουζίνας και του μπάνιου, πλέον μπορείς να βρεις εύκολα πολύ μοντέρνα υλικά  ώστε να ανακαινίσεις και τους δύο αυτούς χώρους. Συμβουλέψου τις ιστοσελίδες διακόσμησης για να πάρεις ιδέες.
  • Στα υπνοδωμάτια, άλλαξε χρώμα στα έπιπλά σου, άλλαξε κουρτίνες , άλλαξε χρώμα στους τοίχους ή στον έναν από αυτούς.Βάλε κάποια επένδυση στις ντουλάπες σου. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις χαρτί ταπετσαρίας ή ακόμα και καθρέφτη. Βάλε ένα ωραίο αυτοκόλλητο τοίχου. Πάρε  νέα φωτιστικά για τα κομοδίνα. Βγάλε όλα τα παλιά διακοσμητικά. Σε ένα φωτογραφείο κοντά σου μπορούν ν α σου κάνουν μία μεγάλη ψηφιακή εκτύπωση φωτογραφιών της οικογένειάς σου ώστε να έχεις ένα υπέροχο κάδρο.
Όλα τα παραπάνω είναι απλά tips για να κάνεις μόνος σου γρήγορες κι έξυπνες επεμβάσεις για την ανακαίνιση κάθε χώρου σου. Βάλε προτεραιότητες και ξεκίνα!  Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα! Και μόνο κάποια από αυτές τις ιδέες είναι σίγουρα ότι θα ανεβάσει τη διάθεση και την ψυχολογία σου! Η άνοιξη είναι πάντα μια καλή εποχή για ανανέωση .
Καλή επιτυχία!
ΑΡΗΣ Χ.