Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Solarium, οι συχνότερες ερωτήσεις

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, όλο και περισσότεροι το σκέφτονται ή έστω μιλούν γι' αυτό. Για να μην αναφέρουμε εκείνους που έχουν αρχίσει ήδη τις συνεδρίες κάτω από τη λάμπα... Ωστόσο το θέμα "solarium" μοιάζει ανεξάντλητο! Κάθε χρόνο γράφονται άπειρα άρθρα για τη δράση του, την επικινδυνότητά του ή μη, τον εθισμό σε αυτό  (βλέπε τους γνωστούς πλέον tanorexic) και το που μπορεί κανείς να κάνει solarium με ασφάλεια. Ποιες είναι όμως οι συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν στο solarium και ποιοι οι βασικοί κανόνες προστασίας;
Συχνότερες ερωτήσεις
1. Είναι εξακριβωμένο ότι το solarium προκαλεί καρκίνο;
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η UV ακτινοβολία δρα αθροιστικά, με αποτέλεσμα ν' αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε άτομα κάτω των 35 ετών. Μέχρι το 2005 όμως δεν υπήρχε επιβεβαιωμένη επιστημονική συσχέτιση μεταξύ solarium και καρκίνου του δέρματος. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο μικρό αριθμό ατόμων, που λάμβαναν μέρος στις μελέτες. Σήμερα υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι το κακόηθες μελάνωμα αυξάνεται με γοργό ρυθμό και μάλιστα κατά τις δεκαετίες 70, 80, 90, 2000 η συχνότητά του ήταν αντίστοιχα 3, 7, 13 και 20 περιπτώσεις ανά 100. 000 του πληθυσμού.
2. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις το solarium να λειτουργήσει θεραπευτικά;
Η εφαρμογή του solarium ίσως βοηθούσε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, σε κάποιες δερματολογικές νόσους, όπως είναι η ψωρίαση, η λεύκη κι η ακμή. Σημασία έχει όμως, τέτοιου είδους μεθόδοι που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία να χρησιμοποιούνται με μέτρο, γιατί λειτουργούν κυρίως αθροιστικά και τότε βλάπτουν την υγεία.
3. Τελικά τι είναι πιο ακίνδυνο, το solarium με σπρέι ή λάμπα;
Το σπρέι είναι ακίνδυνο και με πιο άμεσο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι συνήθως δε φεύγει ομοιόμορφα από το δέρμα κι ίσως, σε κάποιες περιπτώσεις, να προκαλέσει λεκέδες στα ρούχα μας. Επίσης, οι λάμπες πλέον είναι αρκετά εξελιγμένες και με ειδικά προστατευτικά, αντιγηραντικά φίλτρα.
3. Μπορούμε να κάνουμε solarium σ' ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το πρόσωπο και το στήθος;
Παρόλο που πολλοί προτιμούν να βάζουν πετσέτα στο πρόσωπο την ώρα του solarium, υπάρχουν λάμπες, χαμηλότερης έντασης και με αντιγηραντικά φίλτρα, ειδικά διαμορφωμένες γι' αυτή την περιοχή. Έτσι έχουν περισσότερο ομοιόμορφο αποτέλεσμα και καλύτερη αναλογία μαυρίσματος σε σώμα και πρόσωπο. Στις δέκα εκθέσεις στο solarium, συνήθως προτείνονται δύο μόνο στο πρόσωπο. Όσον αφορά τώρα την περιοχή του στήθους, μπορεί να γίνει solarium με μέτρο και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή άλλο πρόβλημα υγείας.
4. Πόσες φορές πρέπει να κάνουμε solarium στην αρχή, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μελανίνη του δέρματος;
Στην αρχή οι επισκέψεις πρέπει να είναι πιο συχνές, ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα της εκάστοτε επιδερμίδας. Στην περίπτωση μαυρίσματος με λάμπα οι συνεδρίες θα πρέπει συνήθως να γίνονται μέρα παρά μέρα, για μία περίπου εβδομάδα και να διαρκούν το πολύ επτά με οκτώ λεπτά. Έτσι σχηματίζεται η υποδομή ώστε να ενεργοποιηθεί η μελανίνη του δέρματος και στη συνέχεια μειώνονται οι εφαρμογές του solarium.
5. Μπορούμε μετά την εφαρμογή του solarium, να κάνουμε ηλιοθεραπεία;
Καλό είναι ν' αποφεύγεται η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Γι' αυτό το λόγο, δεν προτείνεται να κάνουμε ηλιοθεραπεία την ίδια μέρα με το solarium.
6. Πόσες φορές την εβδομάδα επιτρέπεται να κάνουμε solarium;
Εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η μελανίνη κι υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για μαύρισμα και πάντα ανάλογα με το χρώμα δέρματος του καθενός, η εφαρμογή solarium πρέπει να περιορίζεται στις μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Βασικοί Κανόνες
• Μία επίσκεψη στο δερματολόγο είναι απαραίτητη, ώστε ένας ειδικός να εξετάσει αν υπάρχουν επικίνδυνες ελιές- που δεν πρέπει να υπερεκτεθούν στην ακτινοβολία- αλλά και την ευαισθησία της επιδερμίδας.
• Άτομα με λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά κι ανοιχτόχρωμα μάτια, πρέπει ν' αποφεύγουν τη χρήση του solarium. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις με ιστορικό δερματολογικών παθήσεων, εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια, για όσους λαμβάνουν φάρμακα (π. χ. αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά, αντισυλληπτικά, για το διαβήτη, το άσθμα και την επιληψία) και τέλος για εκείνους που έχουν χειρουργηθεί μέχρι και εξήντα ημέρες πριν.
• Η προτίμηση σ' εξειδικευμένα κέντρα, όπου εφαρμόζουν αποκλειστικά μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα. Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια και χώροι αισθητικής, που κάνουν solarium αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υγιεινής στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπίστωσε σε πρόσφατο έλεγχό της σε 10 κράτη- μέλη (Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία) ότι ένα στα επτά solarium παραβιάζει τα όρια της UV ακτινοβολίας και δεν αλλάζει τις λάμπες του, όπως επιβάλλεται.
• Ο χρόνος παραμονής στο solarium εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Δε μπορούν όλες οι επιδερμίδες να εκτεθούν το ίδιο χρονικό διάστημα στην UVA.
• Η UV ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά το 0, 28- 0, 3 W ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό αποτελεί μία χρήσιμη και σημαντική πληροφορία, για την οποία μπορεί κανείς να ρωτήσει όπου κάνει solarium.
• Το τεχνητό μαύρισμα με λάμπα, είναι απαγορευτικό για ανθρώπους κάτω των 18 ετών και για εκείνους που είχαν υποστεί εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία. Αυτό συμβαίνει, γιατί η ακτινοβολία δρα αθροιστικά και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες επικινδυνότητας.
• Απαραίτητο μέρος της διαδικασίας του solarium είναι να έχει γίνει ένα καλό scrub στο σώμα, πριν το μαύρισμα και να έχει ενυδατωθεί με κάποια ειδική κρέμα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια