Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το Λούνα Παρκ 1974-1981

- "Πέντε κρίκοι, ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα" !
Κοινωνική σειρά 333 επεισοδίων των 60 λεπτών- (Κύκλοι επεισοδίων 7)
Πρεμιέρα στην ΕΙΡΤ την Πέμπτη 11 Ιουλίου 1974
Προγραμματισμός κάθε Πέμπτη στις 19:55
Φινάλε την Πέμπτη 7 Μαΐου 1981
Παραγωγή του Ντένις Πετρόπουλου
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Σκηνικά του Μίνωα Αργυράκη
Σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη
Επαναλήψεις: (1975)ΡΙΚ
Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
  Η ΕΡΤ έχει γνωστοποιήσει πως τα επεισόδια της σειράς έχουν σβηστεί. Επίσημα, στο Αρχείο της ΕΡΤ μόνο ένα επεισόδιο διασώζεται (από το καλοκαίρι του 1978, συγκεκριμένα της Πέμπτης 3 Αυγούστου 1978). 
Ηθοποιοί: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος(κυρ-Γιώργης), Άννα Παϊταζή(Ουρανία), Ρένα Παγκράτη- (Κάθριν), Κάτια Αθανασίου(Τούλα),  
Λουίζα Ποδηματά- (Λουίζα Αναγνώστου- μητέρα Νίκου), Νίκος Δαδινόπουλος (Νίκος Αναγνώστου),
 Μαίρη Ευαγγέλου(Ρένα Αναγνώστου), Αλέκα Στρατηγού- (Μαρία), Βαγγέλης Βουλγαρίδης [παρουσιαστής (1974-1980)], Καίτη Ιμπροχώρη(Καίτη), 
Σπύρος Φασιανός- (Θόδωρος -καφετζής), Σωτήρης Τσεβελέκος- (Άρης), Ελένη Κριτή- (Ελένη), Βασίλης Τσιβιλίκας- (Βασίλης),
Τόλης Βελονάκης(Τόλης), Μίτση Κωνσταντάρα- (Αγγέλα- μητέρα Ρένας), Νάσος Κεδράκας- (Νάσος), Σταμάτης Φασουλής- (Σταμάτης), Γιώργος Γεωγλερής, Μίμης Φωτόπουλος- (Παντόπουλος), 
Μπέτυ Μοσχονά- (Παντοπούλου), Τάκης Σαγιώρ, Τέρενς Κουίκ- [παρουσιαστής (1974)], Δέσποινα Στυλιανοπούλου- (Δέσποινα), 
Πίτσα Μπουρνόζου, Ισμήνη Καλέση- [παρουσιάστρια (1980-1981)], Αλίκη Καμινέλη- (Αλέκα), Παναγιώτης Βαρδάκος, Ελένη Φιλίνη, Πάνος Μιχαλόπουλος, Λίλα Καφαντάρη.
  Οι απλές καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που εργάζονται σ’ ένα λούνα παρκ.
  Το Λούνα Παρκ ήταν και σίριαλ και μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι ενώ ο τηλεθεατής μπορούσε να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς με «πλούσια δώρα»
  Μεταξύ των σκετς και των παιχνιδιών υπήρχαν δημοφιλείς τραγουδιστές, οι οποίοι ερμήνευαν τις τελευταίες επιτυχίες τους και τους παρουσίαζε ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης. Ο δοκιμασμένος ηθοποιός από τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 60.
  Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, για 7 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 έως το 1981, τα βλέμματα των τηλεθεατών ήταν στραμμένα σ' ένα Λούνα Παρκ, όπου συναντώνταν τα όνειρα, οι χαρές, οι λύπες, οι έρωτες ανθρώπων που κινούνταν εκεί, πλάι στους τροχούς της τύχης, τις μπαλαρίνες, τα τρενάκια, τους κρίκους. 
  Στ' αυτιά των παλαιοτέρων ακόμα ηχεί η φωνή της Τούλας (Κάτια Αθανασίου) να προσκαλεί το κοινό με την κλασική πια ατάκα "πέντε κρίκοι ένα τάλιρο".
   Παρακολουθούσαμε, λοιπόν, τους ήρωες της καθημερινότητας μας με τα προβλήματά τους, τις γκρίνιες τους αλλά, κυρίως, με την αγάπη που τους ένωνε,
  με τον ένα να πονάει για τον άλλον, όπως συνέβαινε στις παλιές γειτονιές, όπου τα πάντα ήταν πιο άδολα, πιο αγνά.. (Τουλάχιστον στα ελληνικά σήριαλ- και μάλιστα του Δαλιανίδη-!)
   Σκηνοθέτης ήταν ο πιο δημοφιλής σκηνοθέτης του '60 και εξπέρ στα μιούζικαλ Γιάννης Δαλιανίδης που κατάφερε να πιάσει τον παλμό και των τηλεθεατών με μια πολύ έξυπνη ιδέα, την οποία υλοποίησε μια πλειάδα παλιών και νέων ηθοποιών. 
  Ο Δαλιανίδης εδραίωσε στο "Λούνα Παρκ", όλες τις τηλεοπτικές και σεναριακές συνταγές που θα ακολουθούσε σε όλα τα επόμενα σήριαλ που σκηνοθέτησε για την ελληνική τηλεόραση.
  Η θαυμάσια μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα, όσο για τα σκηνικά του Μίνωα Αργυράκη ήταν αξεπέραστα και μοναδικά για ελληνικό σήριαλ. To soundtrack της σειράς κυκλοφόρησε το 1976 σε δίσκο 33 στροφών και επανακυκλοφόρησε το 1995 σε CD με την φωτογραφία του δίσκου. To soundtrack περιλαμβάνει 13 τραγούδια και σκετς των ηθοποιών της σειράς.
  Το 1976/1977, σε μία από τις εκπομπές από "Το Πορτραίτο της Πέμπτης", ο Φρέντυ Γερμανός έκανε το πορτραίτο του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. 
  Είχε καλεσμένους όλους τους πρωταγωνιστές του "Λούνα Παρκ" και έκανε και παρουσίαση του δίσκου της σειράς. Η εκπομπή αυτή διασώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ. 
   Το "Λούνα Παρκ" ήταν η δεύτερη σε μακροβιότητα Ελληνική σειρά στην τηλεόραση (μετά την σειρά "Μεθοριακός Σταθμός" της ΥΕΝΕΔ), μέχρι που η "Η Λάμψη" και το "Καλημέρα Ζωή" του Νίκου Φώσκολου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. 
 Επομένως, σήμερα είναι η 4η Ελληνική σειρά με τις περισσότερες σεζόν προβολής (7).  Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα των σεζόν 1976-1977 και 1977-1978 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα των σεζόν 1975-1976, 1978-1979, 1979-1980 και 1980-1981.
   Ο πρώτος παρουσιαστής ήταν ο Τέρενς Κουίκ (1974), ο οποίος έδωσε σύντομα τα σκήπτρα της παρουσίασης στον πολύ αγαπητό Βαγγέλη Βουλγαρίδη (1974-1980)
  Το 1980 μετά από επανάληψη τόσων ετών ο Βουλγαρίδης αποχωρεί και παρουσιάστρια γίνεται η μέτρια Ισμήνη Καλέση (1980-1981).
  Οι χαρακτήρες όμως του σήριαλ ήταν ανεπανάληπτοι και στη συνείδηση του κόσμου, οι ηθοποιοί ταυτίστηκαν με τους ρόλους τους οποίους υποδύονταν.
    Ο πιο γνωστός και αγαπητός χαρακτήρας ήταν ο λαϊκός φιλόσοφος, ο νευρικός και γκρινιάρης κυρ-Γιώργης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος). 
  Παρ' όλες τις γκρίνιες του ήταν καλόκαρδος και όλοι τον αγαπούσαν και τον συμβουλεύονταν. Η γυναίκα του ήταν η αφελής και γλυκιά Ουρανία που την ενσάρκωνε η αξεπέραστη Άννα Παϊταζή. 
  Μαζί τους έμενε η τρελιάρα και μοντέρνα ανιψιά τους Κάθριν (Ρένα Παγκράτη).
  Στο τέλος του κάθε επεισοδίου ήταν το τελευταίο και πολυαναμενόμενο σκετσάκι που όλοι περίμεναν και διαδραματιζόταν στο σπίτι του κυρ-Γιώργη. 
  Συνήθως η Ουρανία παρασυρμένη από την φίλη και γειτόνισσα Ελένη (Ελένη Κριτή) ή την ανιψιά τους, την Κάθριν, έκανε διάφορες αγορές, καινοτομίες ή οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα ο κυρ-Γιώργης να βγαίνει για μια ακόμα φορά εκτός εαυτού και να πετάει έξω από το σπίτι τους πάντες για να ηρεμήσει, φωνάζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τη γνωστή ατάκα: "Όξω!!".
   Ο χαρακτήρας που ενσάρκωνε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (ο κυρ-Γιώργης) ήταν τόσο δημοφιλής, που όπως έχει δηλώσει ο Δαλιανίδης, η ταινία παραγωγής του 1977 της FINOS FILM (η τελευταία της εταιρίας) "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" με τον Παπαγιαννόπουλο σκηνοθεσίας Δαλιανίδη, αποφασίστηκε τελικά να ονομαστεί "Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται", στοχεύοντας να προσελκύσει περισσότερους θεατές. 
     Λόγω της σταδιακής αποχώρησης κάποιων από τους ηθοποιούς από το αρχικό καστ και σε μια προσπάθεια ανανέωσης της σειράς, έγιναν μεγάλες αλλαγές στο καστ και προστέθηκαν πολλοί νέοι ηθοποιοί το 1980
  Το ζευγάρι Νίκος και Ρένα (Νίκος Δαδινόπουλος και Μαίρη Ευαγγέλου) αποχώρησαν από τη σειρά το καλοκαίρι του 1980, ενώ νωρίτερα το 1980 είχε αποχωρήσει και ο παρουσιαστής Βαγγέλης Βουλγαρίδης από τη σειρά και την παρουσίαση του παιχνιδιού είχε αναλάβει η Ισμήνη Καλέση
  Οι μόνοι ηθοποιοί που παρέμειναν στο "Λούνα Παρκ" μέχρι το τέλος ήταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Ρένα Παγκράτη.
    Όπως εξομολογήθηκε ο Γιάννης Δαλιανίδης στην Ρένα Θεολογίδου στην σειρά "Το σήριαλ των σήριαλ" το 1991, η σειρά "Τ' ανάποδα" που ξεκίνησε να γυρίζεται για λογαριασμό της ΕΡΤ Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 1981 ήταν κατά κάποιο τρόπο η "συνέχεια" του "Λούνα Παρκ". 
 Αυτό συνέβη διότι μετά από τα 7 χρόνια του Λούνα Παρκ, δεν είχε πια κατι καινούργιο να γράψει για τους ίδιους ανθρώπους και ηθελε να σταματήσει τη σειρά. 
  Οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ τότε, αφού προσπάθησαν άδικα να τον μεταπείσουν, του ζήτησαν να γράψει τουλάχιστον μια σειρά μόνο για τον κυρ-Γιωργη - έτσι προέκυψαν "Τ' ανάποδα"
    Πρωταγωνιστούσαν πολλοί από τους ηθοποιούς του "Λούνα Παρκ", όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (κυρ Γιώργης), η Άννα Παϊτατζή (Ουρανία), η Ρένα Παγκράτη (Κάθριν), ο Τόλης Βελονάκης, καθώς και ο Σταμάτης Γαρδέλης (σε πρώτη εμφάνιση), η Κάρμεν Ρουγγέρη και άλλοι. Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη και τα επεισόδια είχαν 30λεπτη διάρκεια. 
    Γυρίστηκαν τα πρώτα 8 επεισόδια από τα οποία δεν προβλήθηκε ΠΟΤΕ κανένα, διότι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ που ανέλαβε στο τέλος του 1981 δεν δέχτηκε να προβληθούν τα σήριαλ που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση, με αποτέλεσμα τα 8 ολοκληρωμένα επεισόδια να μείνουν στα συρτάρια της ΕΡΤ.
   Άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες ήταν το ερωτευμένο ζευγάρι Νίκος (Νίκος Δαδινόπουλος) και Ρένα (Μαίρη Ευαγγέλου), που τελικά παντρεύονται. 
Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1977 μεταδόθηκε ο γάμος του Νίκου με την Ρένα. Κουμπάρος, φυσικά, ο μοναδικός κυρ-Γιώργης
  Μετά το γάμο παρακολουθούμε σκετσάκια από τον έγγαμο βίο και τις γκρίνιες της πεθεράς- μητέρας του Νίκου- κυρίας Λουίζας (Λουίζα Ποδηματά). 
  Φυσικά δεν μπορεί να μην ανακατευτεί και η κυρία Αγγέλα (Μίτση Κωνσταντάρα) -μητέρα της Ρένας-, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες σκηνές "οικογενειακής ευτυχίας"! (Ένα μοτίβο που μεταχειρίστηκε κατά κόρον ο Γιάννης Δαλιανίδης).
  Υπάρχει ακόμη η «αιωνίως» αρραβωνιασμένη Τούλα (Κάτια Αθανασίου) που περιμένει μια ζωή τον Άρη (Σωτήρης Τζεβελέκος) να την παντρευτεί, ενώ στο αναμεταξύ φωνάζει στη δουλειά της, την κλασική ατάκα: "Πέντε κρίκοι. ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα"!
   Χαρακτηριστική φιγούρα ήταν και η πληθωρική χαρτορίχτρα Μαρία (Αλέκα Στρατηγού), η οποία στη μαγική της σφαίρα έβλεπε το μέλλον, αδυνατώντας, όμως, να δει το δικό της. 
 Τα σκετσάκια με τις συζητήσεις που έκανε η Μαρία με τον κυρ-Γιώργη ήταν πραγματικά αξέχαστα.
Το "Λούνα Παρκ", είναι ένα από τα πιο παλιά ελληνικά σήριαλ, που το θυμούνται πάρα πολλοί μέχρι σήμερα και αυτό φυσικά κάτι δείχνει.
(Κείμενα και αποσπάσματα από: Ερευνητής της Βέροιας / retromaniax / Ραδιοτηλεόραση.)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια