Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρωταπριλι​ά είναι ...

Πρωταπριλιά April Fool's Day
Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να πιστεύουν ότι η Πρωταπριλιά είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που είναι ...κοινωνικώς αποδεκτό να ακούγονται ψέματα, επιστημονικές έρευνες όμως δείχνουν ότι ακούγονται με την ίδια συχνότητα κάθε μέρα του χρόνου.
Πρόσφατη μελέτη Βρετανών έδειξε ότι οι άντρες λένε 1.902 ψέματα το χρόνο, ενώ οι γυναίκες 728! Μάλιστα, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι το 10% των ανθρώπων γίνονται...Πινόκιο, όταν μιλάνε με τον ή την σύντροφό τους! Την ίδια ώρα, το 25% των γυναικών παραδέχονται ότι λένε ψέματα στη μαμά τους!
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι .... τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.

Πραγματικότητα.
Η ψυχολόγος, Δήμητρα Σφήκα, απαντάει: "Είναι απλό, γιατί δεν μπορούμε να πούμε την αλήθεια! Οι άνθρωποι γενικώς δεν μπορούν να πουν εύκολα την αλήθεια. Τα περισσότερα άτομα προχωρούν σε αυτή την κίνηση γιατί δεν τους αρέσει η δική τους πραγματικότητα και προσπαθούν να βελτιώσουν με αυτό τον τρόπο τη ζωή τους και να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση"

Την ίδια ώρα, τα ψέματα βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν ή και να ξεγλιστρήσουν από μια δύσκολη κατάσταση η οποία τους προκαλεί εκνευρισμό. "Ουσιαστικά τα ψέματα εκφράζουν τη δυσκολία κάθε ατόμου να τροποποιήσει τη ζωή του. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι έπειτα από κάποιο σημείο, οι ψεύτες αρχίζουν να πιστεύουν όλα αυτά που λένε και γίνονται το "ψέμα".

Για παράδειγμα, ένας άντρας που προσποιείται ότι είναι τρελός για να μην πάει στο στρατό, αρχίζει ύστερα από λίγο καιρό να εμφανίζει τέτοια δείγματα στην ψυχολογία του. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για μια κοπέλα που λέει στο φίλο της ότι μένει σε ένα τεράστιο σπίτι στην Κηφισιά, ενώ μένει στην Κυψέλη.
Έπειτα από λίγο καιρό η συμπεριφορά της μπορεί να αρχίσει να αλλάζει. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι οποίοι γίνονται αυτό που θα ήθελαν να είναι μέσα από τα ψέματά τους. Είναι μια εκδραμάτιση της επιθυμίας τους"

Οι ρίζες του εθίμου.
Μπορεί η πρώτη αναφορά στην Πρωταπριλιά να εμφανίζεται σε βρετανικό μυθιστόρημα του 14ου αιώνα, παρ όλα αυτά οι περισσότεροι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το έθιμο είναι πολύ παλαιότερο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έχουν τις ρίζες τους στους Κέλτες, οι οποίοι, παρότι ήξεραν ότι ο Απρίλιος ήταν κακό μήνας για ψάρεμα, κάθε χρόνο ξεκινούσαν τα ταξίδια τους την πρώτη του μηνός.
Όταν επέστρεφαν με άδεια δίχτυα στα χωριά τους, αναγκάζονταν να ψεύδονται όταν οι συντοπίτες τους ρωτούσαν για την ...ψαριά τους!

Γαλλία.
Γάλλοι ερευνητές, πάντως, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι το έθιμο της Πρωταπριλιάς προέρχεται από τη χώρα τους. Και αυτό γιατί μέχρι το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, έθιμο που ορισμένοι δυσκολεύτηκαν πολύ να ξεχάσουν.
Όταν λοιπόν η γιορτή μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου, κάποιοι..αντιστάθηκαν και συνέχισαν να γιορτάζουν το νέο χρόνο τον Απρίλιο. Οι υπόλοιποι λοιπόν τους έστελναν δώρα για να τους κοροϊδέψουν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια