Αρακάς ο Αιθίοψ

Ένα λαχανικό με θεραπευτικές ιδιότητες και σπάταλη νοστιμιά!
Ο αφρικανικής καταγωγής Pisum sativum παρουσιάζει την εξής πρωτοτυπία, τα δύο του ονόματα: αρακάς, από το αρχαιοελληνικό άρακος, ονομάζεται ο φρέσκος (με ή χωρίς το λοβό), και μπιζέλι, από το λατινικό piselum - ο μικρός πισός - το ξερό, ως όσπριο δηλαδή.
Από τις λίγες ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ακόμη σε κάποια έκταση είναι αυτή της Κεφαλληνίας.
Ο αρακάς ή μπιζέλι, λοιπόν, είναι σίγουρα πλούσιος σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, εξαίρετος για το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, αλλά κυρίως είναι νόστιμος.
Ο χυμός τους αρακά βοηθά τη μεμβράνη του εντέρου και αποτοξινώνει.
Ωμός, όταν είναι πολύ φρέσκος, με ή χωρίς το λοβό, όπως τα κουκιά, αποξηραμένος για μια σούπα με λίγο καπνιστό χοιρινό ή για μια ιδιαίτερη φάβα ή χούμους, λαδερός ή εντράδα, είναι ένας γευστικός θησαυρός για τους καλοφαγάδες.
Γενικώς, ο αρακάς δεν θέλει πολύ μαγείρεμα, γιατί, εκτός από τη νοστιμιά του, χάνει και τις πολύτιμες βιταμίνες του.
'Οταν ψωνίζετε, επιλέγετε τον αρακά καταπράσινο και λαμπερό, με το λοβό χνουδωτό, τρυφερό και, όταν σπάει, να κόβεται καθαρά.
Αλέξανδρος Γιώτης

Related Posts