Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πως προέκυψε ο στρατιωτικός χαιρετισμός;

Το ήξερες πως ο στρατιωτικός τρόπος χαιρετισμού οφείλει τις ρίζες του στους ιππότες του Μεσαίωνα;
Η στολή των Ιπποτών, αποτελούνταν από πολλά μεταλλικά μέρη που κάλυπτε σχεδόν όλο τους το σώμα.
Το τεράστιο συνολικό της βάρος, μπορεί μεν να είχε αρνητική επίδραση στην ευκινησία τους, τους παρείχε όμως τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας από τα αντίπαλα σπαθιά και βέλη.
Αναπόσπαστο μέρος της στολής ενός Ιππότη, αποτελούσε και το κράνος (εικόνα αριστερά), το οποίο όμως εμφάνιζε το εξής μειονέκτημα: Μιας και κάλυπτε όλο το πρόσωπο του Ιππότη, δεν μπορούσε να γίνει γνωστή η ταυτότητά του.
Για να αναγνωριστεί επομένως, ήταν αναγκασμένος να σηκώσει την καλύπτρα του κράνους του σε ένδειξη φιλικής προσέγγισης.
Με τα χρόνια, το κράνος τον ιπποτών σταμάτησε να χρησιμοποιείται, η κίνηση όμως του χεριού παρέμεινε και χρησιμοποιείται κυρίως στον στρατό σε ένδειξη φιλικής προσέγγισης και σεβασμού.
matheallios

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. Yπάρχει κι άλλη εκδοχή: Kάποια από τις βασίλισσες της Aγγλίας, σε μια επιθεώρηση στρατιωτικού αγήματος, στάθηκε με πλάτη στον ήλιο, ενώ οι στρατιώτες -εννοείται- το έβλεπαν κατάματα!
    Mη μπορώντας, λοιπόν, να αντικρύσουν τη "μεγαλειοτάτη", έβαζαν το χέρι στο μέτωπο για να προφυλαχθούν από τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ήλιου.
    Aυτό κολάκεψε τη "μεγαλειοτάτη", διότι έμοιαζε σαν να θαμπώνονταν οι στρατιώτες από τη δική της "λάμψη", και το καθιέρωσε ως στρατιωτικό χαιρετισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή