Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπαράγγια: τα πράσινα και γευστικά δόρατα!

Το σπαράγγι γνωστό από τα αρχαία χρόνια είναι σήμερα από τα πιο ακριβά λαχανικά.
Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις του καλού φαγητού για την εκπληκτική και λεπτή του γεύση.
Στην Ελλάδα αρχικά εμφανίστηκε σε ημιορεινές περιοχές ένα είδος σπαραγγιού, αυτοφυές που είναι γνωστό και σαν οβριές.
Η συστηματική καλλιέργειά του ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια με τεράστια επιτυχία και πολλά κέρδη για τους ίδιους τους αγρότες αλλά και την εθνική οικονομία.
Σήμερα η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση φτάνει τα 40.000 στρέμματα σε περιοχές της βορείου Ελλάδας, της Στερεάς αλλά και της Πελοποννήσου.
Η συγκομιδή τους ξεκινά περίπου από αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Απρίλιο και εξαρτάται από το πόσο βαρύς ήταν ο χειμώνας αλλά και τις ζεστές ημέρες κατά το διάστημα της συγκομιδής.
Τα τρία δημοφιλέστερα καλλιεργήσιμα είδη σπαραγγιών είναι τα πράσινα, τα λευκά και αυτά που φέρουν μοβ - ιώδες απόχρωση.
Το χρώμα έχει να κάνει αποκλειστικά με την παρουσία του φωτός. 
Τα λευκά σπαράγγια καλλιεργούνται χωρίς την παρουσία ηλιακού φωτός με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί η χλωροφύλλη.
Έχουν πιο γλυκιά γεύση και δεν φέρουν πολλές ίνες έναντι των πράσινων.
Τα μοβ δέχονται το φως του ήλιου για μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας.
Τέλος τα πράσινα σπαράγγια τα οποία είναι το πιο γνωστό και αγαπητό είδος, είναι αρωματικά, διακρίνονται από την λεπτή τους γεύση ενώ το χρώμα τους οφείλεται στην άμεση επίδραση που έχει ο ήλιος κατά την ανάπτυξή τους.
Το σπαράγγι θεωρείται ένα λαχανικό με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες. 
Έχει ιδιαίτερη διαιτητική αξία και διουρητική δράση επειδή το 90% - 95% αποτελείται από νερό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.
Συγκεκριμένα στα 100 γρ. υπάρχουν 30 mg ποσότητα βιταμίνης C με αποτέλεσμα να το καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό.
* Όταν αγοράζετε σπαράγγια πρέπει να προσέχετε πάντα να είναι οι μίσχοι τους τρυφεροί και να σπάνε εύκολα. Η επιφάνειά τους είναι σκληρή ενώ τα μπαγιάτικα και μαραμένα σπαράγγια είναι μαλακά, ζαρωμένα, ο μίσχος τους είναι εύκαμπτος και το χρώμα τους υποκίτρινο.
* Προτιμήστε τα φρέσκα σπαράγγια από αυτά της κονσέρβας.
* Πριν τα μαγειρέψετε σπάστε με τα χέρια σας τους μίσχους, ώστε να μείνει μόνο το τρυφερό μέρος και να φύγει το χοντρό λευκό κάτω μέρος του κοτσανιού. Καθαρίστε την φλούδα τους με το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για το ξεφλούδισμα του καρότου.
Ξεφλουδίζετε μόνο όπου υπάρχουν τα σκληρά μοβ κοτσάνια. Στη συνέχεια βράστε τα σε κοχλάζον αλατισμένο νερό. Μόλις τα ρίξετε ο βρασμός θα σταματήσει. Όταν το νερό αρχίζει πάλι να βράζει είναι έτοιμα. Αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα και χρησιμοποιείστε τα ως συνοδευτικά ή και ως κύριο συστατικό σε πολλά φαγητά.
* Εναλλακτικά κρυώστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό και διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσετε. Εάν θέλετε να τα σερβίρετε σκέτα λιώστε σε πλατύ μεγάλο τηγάνι λίγο βούτυρο ή λίγη μαργαρίνη ή απλά ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετέ τα γυρίζοντάς τα 1-2 φορές.
* Αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη πρέπει πρώτα να τα ζεματίσετε.
* Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα ξεπλύνετέ τα πρώτα πολύ καλά.
realfood

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια