Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπιτικό ξίδι

Ένα μπουκάλι κρασί που ξεχάστηκε ανοιχτό στον πάγκο της κουζίνας μπορεί να αξιοποιηθεί κάνοντάς το ξίδι
Το ξίδι δίνει άρωμα στα φαγητά, εξολοθρεύει τα μικρόβια και τις οσμές, αφαιρεί τους λεκέδες, διατηρεί ακμαία τα λουλούδια στο βάζο και απομακρύνει τους ενοχλητικούς επισκέπτες από τις γλάστρες.
Οι λόγοι για να υπάρχει διαρκώς στο ντουλάπι σας είναι πολλοί και ο τρόπος για να το παρασκευάσετε πολύ εύκολος.
Ακολουθούν δύο πολύ εύκολες και οικονομικές συνταγές για την παρασκευή του, οι οποίες απαιτούν λίγο από τον προσωπικό σας χρόνο, αλλά και κάποια υπομονή.
1η εκδοχή:
Αν το μπουκάλι ξεχαστεί ανοιχτό για αρκετό καιρό ή εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, το κρασί χαλά και δεν πίνεται. Από αυτό το «ξιδιασμένο» προϊόν, όπως συχνά χαρακτηρίζεται, μπορείτε να φτιάξετε πολύ απλά το δικό σας ξίδι. Τι κάνετε; Σε ένα μεγάλο δοχείο (γυάλινο, πλαστικό, αλλά όχι μεταλλικό) βάζετε το κρασί (1 lt), προσθέτετε ζεστό νερό (0,15 lt) και μαγιά ξιδιού. Μη σφραγίσετε καλά το δοχείο. Αντίθετα, φροντίστε να αερίζεται αρκετά και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου (18ο C-30o C). Σε 2 με 3 μήνες το σπιτικό ξίδι θα είναι έτοιμο.
2η εκδοχή:
Αν τώρα δεν διαθέτετε μαγιά ξιδιού, ακολουθείτε ακριβώς την παραπάνω διαδικασία και στη θέση της βάζετε μία φέτα ψωμί ή 50 γραμμ. ζυμαρικά. Τα δύο τελευταία θα συντελέσουν στη ζύμωση και στη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι.

Tip:
Εκτός από το κλασικό ξίδι, μπορείτε να παρασκευάσετε την αρωματική εκδοχή του. Προσθέστε, λοιπόν, κόκκινη καυτερή πιπεριά, ροζ πιπέρι ή εστραγκόν, δάφνη, κρεμμύδι, σκόρδο και ό,τι άλλο επιθυμεί ο ουρανίσκος σας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια