Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βάψιμο αυγών με γεύση αλλιώτικη

Για να μην σπάζουν τα αυγά το αιώνιο πρόβλημά μας είτε στο ζεστό νερό και ποτίσουν βαφή βάλτε στον πάτο της κατσαρόλας σας, ένα βετέξ και προς Θεού μην βάλετε πολλά και μην τα βάλετε όταν πηδήξει το νερό.
Το νερό πρέπει να είναι κρύο φυσικό δηλαδή απαραίτητα!
Μπορούμε να τα κεντήσουμε (να τα διακοσμήσουμε) με φυλλαράκια δεμένα με καλσόν αφού πρώτα τα βράσουμε με σκετο νερό και πρίν τα βουτήξουμε στην κρύα βαφή.
Αν θέλουμε να δώσουμε χρώματα χωρίς χημικες βαφές, ας πειραματιστούμε με φύλα από κόκκινο λάχανο για ωραίο σιέλ απαλό χρώμα.
Με κρόκο (σαφράν ή κουρκουμέ (κιτρινόρριζα η τούρμερικ ) δίνουν ωραίο κίτρινο και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.
Το σπανάκι δίνει ωραίο βεραμάν πράσινο ανοικτό χρώμα.
Τα κρεμμυδότσουφλα πολλά μαζί στον πάτο της κατσαρόλας δίνουν ένα σκούρο κόκκινο χρώμα.

ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ:ΑΡΕΤΗΣ ΠΙΣΤΙΟΛΑ:
Αν βράσω κρεμυδότσουφλα και βαφή κόκκινη μαζί βγαίνει ωραίο κεραμμιδί χρώμα.
ενώ τα κρεμμυδότσουφλα με 1 φακελάκι κόκινη βαφή δίνει κεραμιδί μέχρι και καφέ αποχρώσεις δηλαδή μπορντοκόκκινο!
Αν δέσω γύρω από το αυγό φύλα κρεμμυδιού και τα δέσω με καλτσόν στο βράσιμο θα γίνουν φαραώ- κρεμεζί με γραμμές από τα φύλλα.
Αν τα αυγά ειναι λευκά τα χρώματα βγαίνουν φωτεινά , ιδίως τα απαλά .Στα κόκκινα αυγά οι κόκκινες αποχρώσεις είναι πιό σκούρες.

Ας επανέλθουμε στο βάψιμο με τα κρεμμυδότσουφλα...

Είναι ο απόλυτα υγιεινός τρόπος βαφής και επί πλέον έχετε τις λιγώτερες απώλειες σε σπασμένα, δεν βάφει η κατσαρόλα ούτε το φίλτρο του απορροφητήρα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Τοποθετούμε τα τσόφλια στον πάτο μιας ξέβαθης κατσαρόλας και πάνω τους τα αυγά. Ρίχνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει καλά. Ανάβουμε το μάτι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και όταν αρχίζει το νερό να αναδεύεται δυναμώνουμε λίγο και τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά.
Τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα περνάμε με λάδι.
ανάλογα με την ποσότητα των κρεμμυδότσουφλων, αλλά και της παραμονής των αυγών στο νερό, το χρώμα ποικίλει από ανοιχτό καστανό εως σκούρο. Επίσης παίρνουν και μια πιο πικάντικη γεύση τα αυγά.

Μια παλιά εβραϊκή σεφαραδίτικη συνταγή με κρεμυδότσουφλα (αυγά ιχαμινάδος): τα αυγά ψήνονταν (δεν βράζονταν) ανάμεσα σε φύλλα κρεμμυδιού και το καστανό χρώμα εισχωρούσε μεχρι τον κρόκο, δίνοντάς τα μια πολύ πικάντικη γεύση. Μέχρι πριν μια δεκαετία έβρισκες στη θεσσαλονίκη στο καπάνι από γέρους μερακλήδες εβραίους μπακάληδες. Σήμερα έχουν πεθάνει όλοι, οι νεότεροι δεν πολυγουστάρουν, αρκετά επίπονη διαδικασία ήταν.
Βρήκα και τη συνταγή:
Αυγά Χαμινάδος:
10 αυγά
Φλούδες από κρεμμύδια (πολλές, μπορείτε να τις πάρετε από τη λαϊκή στο τέλος της ημέρας)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας καφέ
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλιά της σούπας πιπέρι
Βράστε τα αυγά σε βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέστε όλα τα συστατικά και χαμηλώστε τη φωτιά.
Αφήστε τα να σιγοβράζουν για τουλάχιστον έξι ώρες.
Τα αυγά θα πάρουν ένα καφέ χρώμα και μια υπέροχη γεύση.......
Οταν θέλουμε να τα ζωγραφίσουμε εκτός από το κέντημα με τα φυλλαράκια .
Μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας νερομπογιές, αλλά πρίν τα λαδώσουμε, για να πιάσει η βαφή...
Μπορούμε επίσης να τα ζωγραφίσουμε με χριστιανικά σύμβολα,πχ. ΙΧΘΥΣ,σταυρούς, αγιογραφίες, πουλάκια, ευχές, λουλουδάκια, κλπ. θέματα, με πινέλο η μαρκαδόρους λαδιού (σμάλτου ψυχρού),
¨Ενας ωραίος τρόπος είναι αφού τα βράσουμε με νερό και τα στεγνώσουμε να τα ζωγραφίσουμε με τον τρόπο μπατικ με το τζιάντιγκ το ειδικό χάλκινο εργαλείο που ζεσταίνουμε το κερί και ζωγραφίζουμε τα υφάσματα κάνοντας μπατικ. και μετά τα βουτάμε στην ζεστή η κρύα βαφή.
Αυτον τον τρόπο τον εφαρμόζουν και στα Γρεβενά, και είναι ο παραδοσιακός τους αλλά δεν τα βάφουν με το εργαλείο τζιάντιγκ αλλά με το κοντλυλι ένα τοπικό αυτοσχέδιο που το φτιάχνουν μόνες τους οι νοικοκυρές και κάνει ακριβώς την δουλειά του τζιάντιγκ.΄
Εχουν δε τα δικά τους παραδοσιάκά σχέδια γραμμικά ή λουλουδάτα.. σας παραθέτω την ανάρτηση που βρήκα στο σάιτ της κας Δήμητρας Βέργου -Ευαγγελοπούλου σχετικά με αυτόν τον τρόπο βαφής και τα σχέδιά τους...
 ΕΓΚΥΚΛΟΠ.ΚΟΥΖΙΝΑΣ Α.ΠΙΣΤΙΟΛΑ chabad.gr

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια