Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

συνθέτρια Νινή Ζαχά 1931-2013

Η 82χρονη συνθέτρια και ερμηνεύτρια Νινή Ζαχά έφυγε από τη ζωή χθες, αφήνοντας πίσω της σπουδαία μουσική κληρονομιά στο ελαφρό τραγούδι. Εδώ και πολλά χρόνια η Νινή Ζαχά ζούσε απομονωμένη στο σπίτι της και δεχόταν επισκέψεις μόνο από τους....

λίγους στενούς φίλους της, κυρίως από τον χώρο του παλιού, καλού ελληνικού τραγουδιού.
Η Νινή Ζαχά (Ουρανία Ζαχαροπούλου) γεννήθηκε το 1931 στη Θεσσαλονίκη και ήταν κόρη του δημοσιογράφου Κώστα Ζαχαρόπουλου.
Το 1938, 7χρονο κοριτσάκι, ξεκίνησε την καριέρα της από τη «Μάντρα» του Αττίκ κάνοντας από τότε μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά της.
Στη δεκαετία του '60, όταν το ελαφρό τραγούδι είχε την τιμητική του, η πολυτάλαντη Νινή Ζαχά διακρίθηκε για τα τραγούδια που έγραφε και ερμήνευε η ίδια, ενώ παράλληλα δικά της κομμάτια κέρδισαν βραβεία σε φεστιβάλ τραγουδιού του εξωτερικού (το 1963 στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαρκελώνης και το 1964 στο Φεστιβάλ της Πάλμας).
Μερικά από τα πολυτραγουδισμένα κομμάτια της είναι τα εξής: «Κοντά στο τζάκι πάλι θα 'μαστε αλήθεια», «Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει», «Ενας ταχυδρόμος μόνη πια χαρά μου», «Φύγε λοιπόν», «Μια προσευχή», «Αύριο», «Ενα φλερτ ήταν αυτό και τίποτ' άλλο», «Mα εγώ αγαπώ μία», «Μη μ' αγγίζεις, μη», «Δεν είναι έτσι η αγάπη», «Πού είσαστε φίλοι», «Μου λείπεις εσύ». Δικά της τραγούδια έχουν ερμηνεύσει η Αλέκα Κανελλίδου (στενή φίλη και συνεργάτιδά της) ο Γιάννης Πάριος, η Μαρινέλλα και ο Τόλης Βοσκόπουλος.
ARIS. H.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια