Τα κορυφαία ψέματα στην ιστορία

Τα ΜΜΕ στην ιστορία της Πρωταπριλιάς μετέδωσαν μερικά ψέματα που έμειναν κυρίως για την αναστάτωση που προκάλεσαν πάρά για το χιούμορ της είδησης...

1) Ο Ρίτσαρντ Νίξον κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος το 1992
Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Αμερική μεταδίδει την είδηση, ότι ο 79χρονος τότε Ρίτσαρντ Νίξον θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία την ΗΠΑ. Τότε γίνεται το… «έλα να δεις» με τους ακροατές να παίρνουν τηλέφωνα, αφού το μήνυμα του Νίξον ήταν «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω». Τελικά, λίγο μετά έμαθαν ότι η φωνή ήταν μίμου και ότι ο Νίξον δεν θα ήταν υποψήφιος.

2) Βρέθηκε ο τάφος και το κώνειο του Σωκράτη
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς τίμησε και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού το 1995! Το… made in Greece ψέμα ήθελε τον τάφο του Σωκράτη να έχει βρεθεί κοντά στην Ακρόπολη. Η εύρεση δε, συνοδεύονταν από υπολείμματα του κώνειου. Η είδηση φιλοξενήθηκε μέχρι και στα ξένα ΜΜΕ, για να αποκατασταθεί η αλήθεια λίγο αργότερα!

3) Ήρθε το τέλος του κόσμου!
Ίσως από τις πιο πετυχημένες πρωταπριλιάτικες φάρσες! Το Ινστιτούτο «Franklin» το 1940 ενημέρωσε ότι την επόμενη μέρα θα έρχονταν το τέλος του κόσμου. Φυσικά, έγινε αλαλούμ, ενώ λίγο μετά ο εμπνευστής της ιδέας είδε την πόρτα της εξόδου από το Ινστιτούτο.

4) Χάμπουργκερ για… αριστερόχειρες!
Το 1998 μια αλυσίδα γρήγορης εστίασης στην Αμερική λάνσαρε την πρώτη μέρα του Απρίλη το χάμπουργκερ για τους… αριστερόχειρες. Τι διαφορά είχε από το κλασικό χάμπουργκερ; Είχαν περιστραφεί τα υλικά κατά 180 μοίρες… Οι αριστερόχειρες έτρεψαν να απολαύσουν το χάμπουργκερ, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωναν ότι ήταν και πιο νόστιμο από το κλασικό!
5) Αλλαγή στα μαθηματικά
Ο φυσικός Marc Boslough είχε την ιδέα να κοροϊδέψει τους επιστήμονες και όχι μόνο, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νόμο (!) την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3.14159 σε 3.0, ακολουθώντας τους συμβολισμούς της Βίβλου!

6) Οι δείκτες του «Big Ben»
Το ΒΒC όχι μόνο ανακοίνωσε ότι ο «Big Ben» θα λειτουργούσε με νέο μηχανισμό, αλλά θα πωλούνται και οι δείκτες του!
Ο διαγωνισμός ήθελε τους πρώτους που θα τηλεφωνούσαν να κέρδιζαν τους δείκτες και φυσικά τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά»!

7) 2000 τέλος του κόσμου
Αρκετοί, άνθρωποι πίστευαν ότι ο πλανήτης μας θα καταστρεφόταν μόλις περνούσαμε την...πόρτα της νέας χιλιετίας. Παρότι δεν είναι γνωστό πώς ξεκίνησε αυτή η ...φήμη, εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε πανικός, ενώ σήμερα ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι μια από τις πιο πετυχημένες φάρσες όλων των εποχών.

8) Το 1994,
ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Τζον Βόρακ, έγραψε σε γνωστό περιοδικό ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν σχέδιο νόμου που θα απαγόρευε στους χρήστες να...σερφάρουν μεθυσμένοι! Μάλιστα, ο δημοσιογράφος είχε ισχυριστεί ότι ο νόμος προέβλεπε "τσουχτερά" πρόστιμα για όσους τον παραβίαζαν!

9) Το 2005
η αμερικανική κοινή γνώμη είχε...σοκαριστεί ύστερα από ένα e-mail που κυκλοφόρησε, το οποίο έλεγε ότι το Κογκρέσο ήταν έτοιμο να δώσει τέλος στη διαδικτυακή εποχή και να κατεβάσει τους διακόπτες του παγκόσμιου ιστού!.

10) Τον Αύγουστο του 2009,
πλήθος πολιτών από όλο τον κόσμο, κοίταξε τον ουρανό 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 27ης του μηνός, για να δει τον πλανήτη Άρη. Σύμφωνα με ένα e-mail που είχε κυκλοφορήσει τον προηγούμενο μήνα, ο Κόκκινος Πλανήτης θα ήταν τόσο λαμπερός εκείνο το βράδυ που θα έμοιαζε με δεύτερο δορυφόρο της Γης. Και φυσικά, θα ήταν ορατός δια γυμνού οφθαλμού..

Related Posts